Bij Bulgaars voetbal denken veel mensen meteen aan corruptie. Sommige wedstrijden zijn verkocht en mede daardoor zijn de stadions heel erg leeg. De uitzondering is de derby tussen Levski Sofia en CSKA Sofia. ‘De Eeuwige Derby’, zo wordt deze wedstrijd in Bulgarije genoemd. 

Op de laatste kampioenschappen van de clubs uit Sofia ligt een laagje stof. CSKA werd in 2008 voor het laatst landskampioen, Levski won een seizoen later voor het laatst de titel. Een nieuw kampioenschap lijkt er voorlopig ook niet in te zitten voor beide clubs, want tegen de financiële kracht van Ludogorets kan niemand in Bulgarije op. Voor de supporters van beide clubs uit Sofia is daarom het winnen van de derby tegenwoordig het hoofddoel in het seizoen.

Levski – CSKA is blauw tegen rood, Georgi Asparuhov (uitgeroepen tot beste Bulgaarse voetballer aller tijden) versus Hristo Stoichkov (die tweede werd tijdens die verkiezing) en de Ultras van Sector B tegen die van Sector G. Opvallend is dat de harde kernen van beide clubs veel overeenkomsten hebben. Beide groepen hebben veel sympathie voor de nazi’s. Vooral bij CSKA moet je niet gek opkijken als je mensen ziet lopen met T-shirts waarop een hakenkruis staat afgebeeld of die sjaals dragen met daarop ‘CSKA SS Front’.

Ondanks dat beide supportersgroepen dezelfde politieke overtuiging hebben, lopen de derby’s regelmatig uit de hand. De beroemde Engelse journalist Jonathan Wilson schreef er zelfs een artikel over: “Never been in a riot? Get yourself to a Sofia derby.”

Bekijk de hele fotoreportage van Sander Wesdijk in de nieuwe Staantribune. Verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Bekijk hier een voorproefje van het nieuwe magazine in elf seconden:

Op de cover van Staantribune nummer 14 staat oud-Ajacied Jari Litmanen. Staantribune-redacteur Eric de Jager heeft een persoonlijk verhaal geschreven over zijn ontmoetingen met de zowel binnen als buiten het veld bijzondere Fin. 

Verder in Staantribune nummer 14:
Bohemians – Shamrock Rovers, de laatste keer in Dalymount Park
– John Bosman over de Bom tegen Cyprus
– Napoli – FC Utrecht
Loyal Antwerp FC
– Paul Gascoigne bij Lazio Roma
De vriendschapsband tussen Stranraer en FC Twente
– Johan Cruijff
– Een bijzonder shirt van NEC Nijmegen
– Voetbalcultuur van Kazachstan
– Trapveldjes in Bolivia
Afscheid van Estadio Vicente Calderón
– Reportage Vorskla Poltava (Oekraïne)
– Het Amerikaanse avontuur van ADO
– Voetbal = Kunst: Barry Pirovano
en nog veel meer!

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (ter waarde van €14,95, ook verkrijgbaar in  de webshop)
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.