Baal jij ook van die saaie interlandweekenden, zo snel in het nieuwe seizoen? In Engeland hebben ze daar wat op gevonden: Non League Day. James Doe, een supporter van Queens Park Rangers en volger van zijn lokale club Harrow Borough, bedacht deze dag zes jaar geleden. Het Engelse nationale team speelde dat weekend een interland tegen Bulgarije, waardoor er geen competitiewedstrijden in de Premier League en The Championship op het programma stonden. Doe wilde het non-league voetbal (amateurvoetbal) een boost geven en deed een oproep op Facebook:

“With England playing the night before and the Premier League and Championship taking a week off, I urge all fans of the big clubs to get out and watch their local non-league team instead on Saturday 4th September. Given the current financial climate, clubs outside the Football League need all the support they can get so your presence at a game will be genuinely appreciated. With tickets and refreshments at a fraction of the cost …what’s stopping you?”

Het initiatief werd opgepikt door diverse media en veel mensen bezochten daadwerkelijk hun lokale club. De actie zorgde voor een financiële injectie bij de amateurs. Dat was broodnodig, omdat in de crisisperiode veel Engelse amateurclubs op de fles gingen.

De clubs organiseren vaak speciale acties op Non League Day. Zo kunnen mensen op vertoon van hun seizoenkaart van een betaaldvoetbalclub met korting een kaartje kopen voor een wedstrijd van hun lokale vereniging.

Nu ook in Nederland!
SV Oosterheem uit Zoetermeer is de eerste club in Nederland die zich heeft aangesloten bij dit Engelse initiatief. Dit eerste weekend van het seizoen, waarin er geen wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie op het programma staan, is daarvoor het ideale moment. Mensen die morgen SV Oosterheem – Blauw Zwart (Wassenaar) bezoeken, krijgen op vertoon van hun seizoenkaart van een ere- of eerstedivisionist een gratis drankje. En jeugdspelers van SV Oosterheem die het eerste elftal komen aanmoedigen, krijgen in de kantine een glaasje siroop en een zakje chips, net als jeugdige supporters van Blauw Zwart die in hun clubshirt de wedstrijd bezoeken.

Komt allen!