East Stirlingshire staat op het punt om uit het Schotse profvoetbal te degraderen. De komende twee zaterdagen moet de club het opnemen tegen Edinburgh City uit de Lowland League. Voor The Shire staat er meer op het spel dan alleen de handhaving. De supporters vrezen dat het verdwijnen uit het profvoetbal, waarvan de club al sinds 1900 deel uitmaakt, de definitieve nekslag betekent. East Stirlingshire heeft namelijk sinds 2008 al geen eigen stadion meer en huurt nu om de week het veld van Stenhousemuir af. Ondanks dat komen er nog altijd tweehonderd mensen kijken. Niet veel, maar net genoeg om de lage kosten te dekken. Degradatie betekent wedstrijden tegen clubs uit de Lowland League, waar toeschouwersaantallen van vijftig al aan de hoge kant zijn.

Achteraf gezien blijkt het verlaten van Firs Park geen goede zet te zijn geweest. Een club heeft een eigen thuis nodig. East Stirlingshire is in Schotland onder voetbalfans vooral bekend vanwege hun matige prestaties. Geen van de 42 profclubs kan zo’n slechte cijfers voorleggen als The Shire. Er werd zelfs een boek over de club geschreven, Pointless. Daardoor heeft de club mij altijd gefascineerd en in 2011 bezocht ik in het stadionnetje dat toen al flink in verval was. Een jaar later werd het met de grond gelijkgemaakt. Het stadion is al weg, de club binnenkort ook na 135 jaar?

East Stirlingshire 1 East Stirlingshire 2 East Stirlingshire 3 East Stirlingshire 4 East Stirlingshire 5 East Stirlingshire 6 East Stirlingshire 7 East Stirlingshire 8 East Stirlingshire 9 East Stirlingshire 10 East Stirlingshire 11 East Stirlingshire 12East Stirlingshire 14 East Stirlingshire 15 East Stirlingshire 16 East Stirlingshire 17 East Stirlingshire 19