2016 is al een paar maanden oud, maar we gaan nog even terug naar vorig jaar. Op de laatste dag van 2015 kozen jullie, Staantribune-lezers en -volgers, de Voetbaltwitteraar van het Jaar. Bij het tellen van de stemmen was al vrij snel duidelijk wie de winnaar zou worden. Met een overgrote meerderheid werd @DuBlanqeBogarde – naar eigen zeggen ‘Verlosser van onwetende zieltjes en een hele rare snuiter die geen enkel gevoel van sympathie oproept’ – uitgeroepen tot dé Voetbaltwitteraar van 2015. En bij een verkiezing hoort natuurlijk ook de uitreiking van een award. Aad de Mos, de winnaar van een jaar eerder, wilde deze graag overhandigen aan zijn opvolger. Maar omdat de beker nog gesmolten moest worden en de agenda’s van DuBlanqeBogarde, ‘@aad300’ en de hoofdredacteur van Staantribune overvol zaten, vonden de officiële plichtplegingen pas afgelopen vrijdag plaats. Op verzoek van de winnaar in zeer besloten kring en op een geheime locatie, want De Blanke Bogarde hecht erg aan zijn privacy.

Aad speech
Wat volgde was een middag vol anekdotes. DBB verklaarde zijn profielnaam (“Als jeugdspeler droeg ik veel juwelen”), verhaalde over zijn optreden in De Wereld Draait Door (“Ik kon gewoon overal doorlopen met die bivakmuts op, niemand die er wat van zei. Zou in deze tijd niet meer kunnen”), over zijn stalkers en over medewerkers van voetbalclubs die hem soms publieke geheimpjes doorsturen. Ook wisselde hij tactische analyses uit met de voormalig trainer van Ajax, PSV, KV Mechelen en Anderlecht. Die vertelde op zijn beurt over zijn Twittergedrag (“Ik vind het leuk om meteen tijdens een wedstrijd op zaken te reageren. Achteraf is altijd makkelijk lullen, weet je. Ik zie wel eens analisten van wie ik denk: wat heb jij dan gepresteerd? Je moet je mond houden”), diste anekdotes op over zijn tijd in Eindhoven (“Ik tipte Roberto Carlos en Rivaldo, maar de directie van PSV durfde het niet aan”), bij KV Mechelen (“In de rust van de halve finale Europa Cup II tegen Bergamo, betrapte ik de scheidsrechter – Butenko, ik zal zijn naam nooit vergeten – met een Russisch-Italiaanse tolk met een grote voorgevel… Na rust kregen we geen vrije trap meer tegen”) en zijn belevenissen op de tankbaan (“Werd ik opeens aangevallen door een buizerd. Maar ja, die beesten beschermen ook hun nest”).

Aad magazine
Zoals het bij officiële plichtplegingen hoort, hield De Mos met verve de traditionele speech, waarbij hij DuBlanqeBogarde roemde om zijn tactisch inzicht, net als enige dagen later bij het praatprogramma Voetbal Inside. “Ik ben er trots op dat jij mijn opvolger bent”, aldus de voormalig Europa Cup II- en Voetbaltwitteraarwinnaar. “Niet iemand die met twee tongen praat, maar iemand die mijn karakter heeft en eerlijk en oprecht twittert.” De winnaar, zichtbaar geroerd door deze woorden, had al een mooie plaats in gedachte voor het gouden kleinood. “Die komt naast mijn penaltybokaal die ik in de E’tjes won.”

Wordt @DuBlanqeBogarde de Bohemian Rapsody van de Voetbaltwitteraars en reikt hij volgend jaar de bokaal uit aan zichzelf? Dat laat de redactie van Staantribune ook dit jaar over aan het volk. In december 2016 vindt een nieuwe verkiezing plaats waarbij je je top 5 in kunt sturen van Twitteraars die opvallen op voetbalgebied, met uitspraken, interessante nieuwtjes, grappige quotes, foto’s of op geheel andere wijze.

@DuBlanqeBogarde, nogmaals van harte!