Net twee jaar nadat sc Heerenveen uit de eerste divisie was gepromoveerd, ging de club al Europa in. Het bestuur schreef de club vrijwillig in voor de Intertoto Cup en dankzij een negende plek in de eredivisie mochten de Friezen hun paspoorten pakken. Het werd meteen een mooi avontuur dat via Wales en Portugal in de Franse wijnstad Bordeaux eindigde. In Staantribune nummer 11 de verhalen van Heerenveensupporters die in 1995 hun club achterna reisden. Een voorproefje:

De allereerste Europese uitwedstrijd ooit van de Friezen was op 1 juli 1995 tegen Ton Pentre, uit Wales. Zo’n driehonderd Heerenveen-supporters waren aanwezig bij deze primeur voor de club, waaronder Harm Portijk. “Samen met een groep vrienden gingen we mee met de georganiseerde busreis. Ik had op de dag van vertrek nog een laatste tentamen Duits, waardoor ik me nog heb moeten haasten om de bus te halen. Een ideaal begin van de zomervakantie. We hebben vooral ontzettend veel plezier gehad, het was een driedaags schoolreisje voor volwassenen. De wedstrijd zelf viel tegen. We wonnen met 7-0, maar dubbele cijfers had ook gekund tegen deze amateurs uit Cardiff. We speelden niet in het grote stadion, nu het Millennium Stadium, maar op een rugbyveld er vlak naast. Niet precies wat je verwacht van een Europese wedstrijd.”

Katertaxi
Ook Lize Cnossen zat in een van de vier bussen naar Wales. “De eerste overnachting was in Oostende. Een plaats met genoeg bier, dus het nachtleven werd door velen bezocht. De dag erna moesten we redelijk vroeg weer op, richting de boot voor de overtocht. Ondanks de katers zat iedereen op tijd in de bus. Nou ja, bíjna iedereen. Eén gast was met geen mogelijkheid wakker te krijgen, dus die moesten we in het hotel achterlaten. Na een mistige overtocht reden we richting Londen. Op een gegeven moment werden we ingehaald door een taxi, die onze bus uiteindelijk toch wakker was geworden en met een latere boot en taxi ons weer in wist te halen.”

Voor Gerard Zijlstra geen driedaagse busreis. Hij was in dienst bij de huisnotaris van de club en schreef zich met bijna het hele bedrijf in voor de sponsorreis, per vliegtuig. “Het was duidelijk dat het voor het eerst was dat Heerenveen in het buitenland voetbalde, het voelde allemaal nog wat amateuristisch. Zo vlogen we naar Londen niet vanaf Amsterdam, maar vanaf Brussel. Alle stoelen vanuit Amsterdam waren al vol namelijk. Vanaf daar moesten we nog met de bus naar Cardiff , waar de wedstrijd werd gespeeld.

In Wales stond voorzitter Riemer van der Velde de bus al persoonlijk op te wachten. De wedstrijd zelf stelde inderdaad weinig voor. Heerenveen had toen al een goed elftal met onder anderen Erik Regtop, Erik Tammer en Johan Hansma. Na de wedstrijd verlieten ze het veld onder applaus van de tegenstander. Gelukkig werd het daarna nog erg gezellig in Cardiff . In ons hotel was toevallig een bruiloft aan de gang, dus zijn we vrolijk mee gaan feesten. De dag erna gingen we weer terug, nu wel naar Schiphol. De Heerenveen-spelers kwamen ongeveer tegelijkertijd met ons aan vanuit Wales. We mochten de spelersbus terug naar Friesland delen. Ik zat vlak achter Jon Dahl Tomasson. Ergens halverwege de reis stopte de bus in de polder, in the middle of nowhere. Stapte Pieter Bijl uit, die woonde daar ergens.”

Lees het hele verhaal over de avonturen van de supporters van sc Heerenveen, geschreven door Thomas Rensen, in de nieuwe Staantribune, te bestellen in de webshop.

Staantribune #11
In nummer 11 ook een persoonlijk verhaal over Stadion Feijenoord, met unieke foto’s van onder anderen Robert Collette. Ook bezochten we voor deze editie Erik Pieters (ex-FC Utrecht en -PSV) in Stoke en Kees Kwakman in Volendam. We gingen op de koffie bij de topclub van Andorra, FC Santa Coloma, bezichtigden het Stadio Renato Dall’Ara in Bologna en maakten een reportage over de Trap in De Koel van VVV-Venlo.

Verder onder meer:

 • De verdwenen voetbalstrip: over Boing, Ronnie Hansen, Roel Dijkstra en Sjakie en zijn wondersloffen
 • De Rheinland Derby tussen Borussia Mönchengladbach en FC Köln
 • ‘Museumclub’ EDON in Zwolle, de club met de houten doelpalen
 • Bordeaux – sc Heerenveen (1995)
 • Fotoreportage van Grimsby Town
 • Een kijkje in het Heilige der Heiligen van eredivisieclubs: de kleedkamers
 • Het Zuiderpark van FC Den Haag
 • Portret Martyn Clarke, de man die pizza at met Diego Maradona
 • Het meest spectaculaire tweeluik aller tijden: Excelsior – FC Utrecht (2x 7-4!)
 • Ruud Gullit & Revelation Time
 • Historische jubileumboeken- en tijdschriften
 • Interview met voetbalanalyticus Pieter Zwart
 • en de gebruikelijke columns van Frank Heinen en RKC-aanvaller Johan Voskamp.

En dat alles in een fraaie vormgeving met schitterende foto’s van onder anderen Stuart Roy Clarke, Marco Magielse en Andy Zuidema.

Word lid!
Voor het voortbestaan van Staantribune is het van groot belang dat we voor het einde van 2017 2.000 abonnees hebben. Wil jij Staantribune meehelpen verder te groeien? Deel dan dit bericht op Facebook en Twitter met je vrienden en kennissen! Of steun ons door gewoon abonnee te worden. Daarmee geniet je van vele voordelen, zoals:

En dat allemaal voor het bedrag van slechts €44,95 per jaar!