In de decennia vóór de grote stroom van buitenlandse spelers, viel een blonde speler op in Italië: Luciano Re Cecconi, middenvelder van Lazio. Eigenlijk was zijn haar meer wit dan blond. De bouwvakkerszoon begon op bescheiden niveau en was succesvol bij clubs als Pro Patria en Foggia, met wie hij respectievelijk het kampioenschap van de Serie C en de Serie B won.

Bij Foggia was Tommaso Maestrelli zijn trainer, die hem meenam toen hij naar Lazio Roma vertrok. Ook hier begon Re Cecconi onderaan de ladder en ook ditmaal was er meteen succes. Met het jeugdteam van Lazio won hij de landstitel in 1972-1973.

Het eerste team van de club moest aan het einde van datzelfde seizoen een bittere pil slikken door op de slotdag van de competitie in een nek-aan-nekrace de titel aan Juventus te laten. Het seizoen erna kwam de blonde engel definitief bij de grote jongens in wat een historisch seizoen zou worden voor de Laziali. Het team, dat in spits Giorgio Chinaglia een veelscorend en controversieel uithangbord had, stond bekend als een elftal van ‘bad boys’ en bezorgde de club in het voorjaar van 1974 de eerste scudetto. Re Cecconi heerste op het middenveld. Hij was overal te vinden, een totaalvoetballer van Italiaanse makelij.

Meteen na het grootste succes in de historie van Lazio, werd Re Cecconi geselecteerd voor het WK van 1974, maar hij speelde er geen minuut. Na het WK debuteerde hij wel bij de Azzurri. Op clubniveau bleef hij uitermate belangrijk, zonder grote prijzen te winnen. Lazio-fans van alle leeftijden kunnen de namen van de eerste kampioensploeg nog steeds dromen, hoewel het noemen van de naam Re Cecconi met een dubbel gevoel gepaard gaat.

Op 18 januari 1977 ging Re Cecconi met twee vrienden, onder wie Pietro Ghedin, zijn ploeggenoot bij Lazio, een juwelierszaak binnen. Ze waren in een jolige bui en – hoewel nooit helemaal duidelijk is geworden wat er precies is gebeurd –  lijkt het erop dat het noodlot een grote rol heeft gespeeld.

Op een bepaald moment deed Re Cecconi net alsof hij een pistool pakte, maar de voetballer was onwetend van de gemoedstoestand van de juwelier. Die was enkele weken eerder beroofd en had bovendien geen idee wie Re Cecconi was. De juwelier had uit voorzorg een wapen voor het grijpen liggen. Een echt pistool, een Walther kaliber 7.65, waarmee Re Cecconi van dichtbij werd geraakt. Hoewel hij met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht, mocht het allemaal niet baten. Op slechts 28-jarige leeftijd overleed de talentvolle middenvelder aan de gevolgen van een misplaatste grap.