Twintig jaar geleden werden de Duitsers, die het vanavond opnemen tegen de Italianen in de kwartfinale, Europees kampioen. Een veel gestelde quizvraag is welke voetballer werd uitgeroepen tot beste speler van het EK 1996. Als antwoord hoor je vaak Dieter Eilts en dat wordt ook nog eens regelmatig goed gerekend. Maar dat klopt niet, want het was Matthias Sammer. Om een of andere reden is in het collectieve geheugen van voetbalfans gekropen dat het de stofzuiger van Werder Bremen was die de prijs won.

Drie jaar voor het EK in Engeland debuteerde de middenvelder, die op dat moment al 29 jaar was, in het nationale team. Het waren donkere jaren voor het Duitse elftal. Het WK in 1994, zonder Eilts, was een flop geworden en het zelfvertrouwen voor het EK was historisch laag. Bondscoach Berti Vogts koos daarom voor zekerheid met Eilts als balveroveraar op het middenveld. Duitsland won de sterke poule met Tsjechië, Italië en Rusland zonder één doelpunt te incasseren. In de kwartfinale schakelden de Duitsers Kroatië uit en in de halve finale het gastland Engeland.

Eilts stond in die wedstrijden tegenover absolute vedettes als Zvonimir Boban en Paul Gascoigne, maar gaf geen krimp. De finale werd door twee doelpunten van Oliver Bierhoff gewonnen van de Tsjechen en Eilts was ineens Europees kampioen.

De Oost-Friese Alemão werd na het toernooi bewierookt door de kenners. Ruud Gullit sprak op de BBC van “een fenomenale speler die iedere tackle won”. Volgens Franz Beckenbauer was Eilts veruit de beste speler van het toernooi. Medespeler Scholl was ook lyrisch en noemde Eilts “de allergrootste”. De middenvelder zelf vond het allemaal veel gedoe om niets. “Ik heb gewoon mijn werk gedaan, zoals normaal”, was zijn droge commentaar. Voor Eilts was het hoogtepunt de hamburger met friet die hij kon eten na de finale. De teamkok zou namelijk die maaltijd voor hem klaarmaken bij winst tegen de Tsjechen. De andere spelers waren stikjaloers, terwijl Eilts op z’n gemakje de hamburger opat.

Lees het hele portret over Dietser Eilts, met een schitterende illustratie van Osvaldo Casanova, in de nieuwste Staantribune, waarin we op geheel eigen wijze aandacht besteden aan het EK in Frankrijk. Je kunt het magazine los kopen in de webshop of een van de duizend verkooppunten in Nederland en België of een abonnement (NB: er is nu een speciale aanbieding met boek ‘Glorious Hearts’ als gratis welkomstgeschenk!) op Staantribune nemen.
mockup_COVER_nr06
Mockup_Engeland_nr6
Mockup_Sochaux_nr6
Mockup_hetVeld Mockup_Plakboek_nr6