De ConIFA werd opgericht in 2013, maar dat betekent niet dat er vóór die tijd geen aandacht was voor landen die geen lid kunnen worden van de FIFA. Sterker nog: onder de voorganger van de ConIFA, de NF-Board, werd er ook al een aantal WK’s gespeeld.

Voor niet-erkende landen, autonome regio’s, staatloze volkeren en micronaties werd eind 2003 de New Football Federations-Board opgericht, kortweg de NF-Board. Luc Misson, advocaat van Jean-Marc Bosman ten tijde van het Bosman-arrest, stond mede aan de wieg van de oprichting hiervan. De NF-Board organiseerde in 2006 het eerste WK voor deze landen in Occitanië, zonder overigens met al te veel succes. Wegens onder meer een meningsverschil met het oorspronkelijke gastland Noord-Cyprus, deden er uiteindelijk slechts drie landen mee: Occitanië, Monaco en de uiteindelijke winnaar van deze editie, de Sami, een nomadenvolk uit Lapland. Zuid-Kameroen had ook toegezegd, maar moest wegens visa-problemen noodgedwongen thuisblijven, evenals de Roma en West-Papua. Acht andere landen die waren uitgenodigd, kozen ervoor om naar Noord-Cyprus af te reizen en daar mee te doen aan de concurrerende ELF Cup, die door Noord-Cyprus zelf werd gewonnen. Voor dat toernooi zou het bij deze ene editie blijven.

In 2008 was de opkomst tijdens de editie in Lapland niet heel veel beter met slechts vijf teams; Padanië versloeg in de finale Aramees Syrië. Een jaar later in Padanië waren het er zes, evenveel als de editie op Malta in 2010. Beide finales werden gewonnen door Padanië; beide keren waren de Koerden de verliezer. 2012 kende het hoogste aantal deelnemers: negen. Koerdistan wist in de finale Noord-Cyprus te verslaan. Ondanks deze succesvolle laatste editie viel de NF-Board in 2013 na interne problemen uit elkaar en bestaat de organisatie sindsdien alleen nog op papier. Per-Anders Blind, scheidsrechter op vier edities van het toernooi, zag echter genoeg steun vanuit de landen om de opzet voort te zetten en richtte datzelfde jaar nog de ConIFA op.

In 2014 vond in Lapland de eerste editie plaats van de ConIFA World Football Cup. Deze werd door het Graafschap Nice gewonnen door in de finale Isle of Man te verslaan. Na een EK in 2015 in Hongarije, waarbij onder meer Abchazië en Zuid-Ossetië een visum werd geweigerd door de regering, besloot de organisatie daarom het WK van 2016 toe te kennen aan Abchazië. Dit was een tegenreactie op het feit dat men politiek neutraal wenste te blijven en dit in Hongarije in het gedrang kwam door overheidsbemoeienis.

In 2016 zullen er twaalf landen, het hoogste aantal tot nu toe, meedoen aan dit ‘andere WK’. Het toernooi wordt van 28 mei tot en met 5 juni gehouden. Redacteuren Joris van de Wier en Joris Kaper reizen af naar Abchazië om hiervan verslag te doen voor Staantribune.