Minstens één kenmerk hebben de carrières van de Nederlandse spelers Leen Barth, Wietse Veenstra en trainers Henk Houwaart, Leo Canjels en Han Grijzenhout gemeen: alle vijf stonden ze zowel bij Club als Cercle Brugge onder contract. Dennis van Wijk voetbalde dan weer bij Club, maar trainde daarna Cercle. Dat ze bij beide clubs werden aanvaard, geeft meteen aan hoe de sfeer tussen het groen-zwarte Cercle en het blauw-zwarte Club is: de twee clubs in de hoogste Belgische afdeling uit dezelfde stad en spelend in hetzelfde stadion haten elkaar met liefde. 54bf9eb6edd41

In café De Kalvarieberg in hartje Brugge worden beide clans ook getolereerd: achter de ene kant van de tap staan groen-zwarte souvenirs, achter de andere blauw-zwarte. En wie de toiletten gebruikt, kan kiezen uit urinoirs met blauwe en groene plasmatjes.

Voor sommigen overstijgt de tweestrijd de onderbroekenlol niet – vervang ter illustratie in een mop het domme blondje door een Club- of Cerclesupporter – maar voor anderen kent de rivaliteit diepere wortels. Club, dat acht jaar vóór Cercle werd opgericht, ontstond in liberale, vrijzinnige hoek, terwijl Cercle zijn oorsprong vindt bij de katholieke broeders Xaverianen. Cercle noemt zich dan ook geen club, maar een vereniging. De omschrijving ‘club’ kostte Bob Peeters op de persconferentie waarin hij werd voorgesteld als nieuwe trainer van Cercle destijds vijf euro.

Ook anekdotes zoals die over kleinkinderen die op school hun getekende kerstboom groen weigeren te schilderen omdat opa-de-Clubsupporter hen een aversie van die kleur heeft aangepraat of de zwarte in plaats van blauwe inkt in de pennen waar op het secretariaat van Cercle mee wordt geschreven, steken bij het naderen van een derby steevast de kop op.1644b76e-535b-11e3-a6a7-28cdb2e3d019_web_scale_0.0866802_0.0866802__In 1990 kende de derby zijn meest legendarische uitslag: Club Brugge won onder leiding van Georges Leekens namelijk met 10-0 van Cercle. Evenzeer opmerkelijk was de 5-5 een jaar later, toen Henk Houwaart trainer van Cercle was. Cercle behaalde in 1911 zijn eerste landstitel. Club deed dat pas in 1920, maar maakte die achterstand later ruimschoots goed: Cercle laatste titel dateert van 1930, Club haalde er sindsdien nog twaalf, de laatste in 2005.

BELGIUM SOCCER JPL PLAY-OFF1 DAY 5 CLUB BRUGGE VS STANDARDOp 3 en 11 februari spelen Club en Cercle tegen elkaar in de halve finale van de beker, maar de inzet van de derby van vanavond (aanvang: 18.00 uur) wordt voor Club Brugge een strijd om bovenaan de druk op Anderlecht te houden en voor Cercle Brugge een gevecht om de degradatieplaatsen voor te blijven. Want wat degraderen betekent, daar heeft Cercle ervaring mee. Terwijl Club Brugge in de jaren zeventig nationaal en internationaal de successen aan elkaar reeg en daardoor zijn supporterslegioen de provinciegrenzen zag overstijgen, kwakkelde Cercle door de Eerste Klasse, nadat het midden de jaren zestig door een omkoopzaak naar de Derde Klasse was teruggezet. Uiteindelijk degradeerde het eind jaren zeventig, om sportieve redenen, naar de Tweede Klasse. Een en ander droeg ertoe bij dat Cercle geografisch een veel beperkter publiek aanspreekt.

Mede door de financiële problemen van Cercle in die tijd, besloot de stad om de grond van het Edgard De Smedtstadion, waarin het speelde, te kopen en zelf een nieuw stadion te bouwen, waarin ook Club Brugge – dat zijn oude stadion De Klokke verliet – onderdak vond. Worden beide ploegen sinds 1975 nog enigszins tot elkaar verbonden door het Jan Breydelstadion aan de Olympialaan, als de huidige plannen voltooid raken, voetballen ze tegen het eind van dit decennium opnieuw elk in een apart stadion. Dan zal de merkwaardige opdeling van het stadion met elk z’n eigen doelnetten en ieder z’n eigen wifi-netwerk tot het verleden behoren. Maar van één ding zijn ze bij Cercle wel nog zeker: het gras in het stadion van Club zal groen zijn.456_stadion