De supporters van AS Roma en Napoli zagen de Derby del Sole ooit als een feestje. Samen moesten zij de strijd aangaan tegen de sterke clubs uit het noorden van Italië die tot dan toe de dienst uitmaakten in de Serie A. Eind jaren tachtig kwam door een aantal incidenten een einde aan deze bijzondere vriendschapsband.

In de jaren zeventig konden Roma en Napoli zich nog niet serieus meten met de Italiaanse topclubs. De Romeinen hadden slechts één scudetto veroverd (in 1942) en de Napolitanen nog geen enkele (dat lukte pas in 1987). De twee clubs deelden wel een gedachtegoed: er moest een niet-noordelijk elftal kampioen worden.

De fans van beide clubs zetten zich dan ook af tegen het noorden, wat voor een band zorgde. Uitsupporters van Napoli reisden op wedstrijddagen massaal af naar Rome en werden daar vriendelijk verwelkomd door de thuissupporters, en andersom.  Tijdens duels in Stadio Olimpico was vaak de hele Curva Nord, dat plek biedt aan zo’n vijftien- à twintigduizend fans, gevuld met Napolitanen.

De vriendschap nam bijzondere vormen aan. Bij een editie van de Derby del Sole trokken delegaties van beide supportersgroepen eerst naar de Curva Nord, waar ze gezamenlijk Roma, Roma zongen. Vervolgens staken beide groepen over naar de Curva Sud, waar de fanatieke Roma-fans zitten, en daar begonnen ze massaal Napoli, Napoli te scanderen. Ook ruilden de tifosi vlaggen. Zo waren tijdens wedstrijden veel Napolitaanse vlaggen te zien op de curva van Roma, en andersom.

Napoli – AS Roma 1983-1984. Roma-supporters zitten zonder problemen tussen de Napolitanen.

Na-apen
De fans van de Curva B uit Napels keken na jaren van vriendschap zo op tegen de Curva Sud dat ze enige zaken overnamen van hun Romeinse vrienden. Zo leek de naam van hun ultragroep erg op die van Roma: de Commando Ultra Curva B (CUCB) werd opgericht naar voorbeeld van Roma’s Commando Ultra Curva Sud (CUCS). Daarnaast namen de Napolitanen veel liederen over van de Romeinen. De eerste scheurtjes in de vriendschap tussen beide supportersscharen waren zichtbaar toen verschillende Roma-fans lieten doorschemeren niet blij te zijn met de na-aperijen van de Napolitanen.

AS Roma was op voetballend gebied jaren de bovenliggende partij in de derby, maar in 1984 kwam daar verandering in. Toen Napoli Diego Maradona kocht, werd de hiërarchie tussen beide clubs verstoord. Roma én Napoli streden voortaan om de scudetto, waardoor het voor de fans moeilijker werd om vrienden te blijven.

Bruno Giordano
Napoli had inmiddels de duurste speler ter wereld in de gelederen, maar was nog niet klaar met kopen. Ook Lazio-speler Bruno Giordano vertrok naar Zuid-Italië. Dat schoot de Curva Sud van Roma in het verkeerde keelgat. Giordano, die meer dan tien jaar onder contract had gestaan bij Lazio, was niet bepaald geliefd bij de Romeinen van AS Roma.

In de derby van 1986 zorgde Giordano’s optreden dan ook voor de volgende scheurtjes in de vriendschap tussen de CUCS en de CUCB. Tot dan toe zongen beide curvas elkaars namen, maar plotseling zette de Curva Sud tijdens die ontmoeting een heel ander lied in: “Bruno Giordano figlio de puttana”, oftewel: “Bruno Giordano je bent een hoerenzoon.” De meegereisde Napoli-fans deden het tegenovergestelde en zongen een vergelijkbare tekst over Roma-icoon Bruno Conti.

Het ‘fuck off-gebaar’
Maar dit voorval wordt door veel Italianen nog niet gezien als hét incident dat de vriendschap definitief verbrak. Dat gebeurde een seizoen later. Tijdens het ruilen van de vlaggen wilde de delegatie uit Roma opeens niet meer meewerken. Ze gooiden dingen naar de Napolitanen en begonnen hun vroegere vrinden uit te jouwen. De spanning tussen beide groepen liep hoog op. Het wedstrijdverloop hielp ook niet mee om de rust te bewaren. AS Roma had namelijk een overwinning nodig om Napoli bij te blijven in de race om de titel. Dat leek ook lange tijd te lukken. De Romeinen kwamen op voorsprong en Napoli moest met slechts negen man verder. Maar vlak voor tijd voltrok zich een rampscenario voor Roma en werd het 1-1. Napoli-speler Salvatore Bagni kon zijn emoties niet in bedwang houden en maakte het Italiaanse ‘fuck off-gebaar’ naar de Curva Sud, tot grote woede van de Romeinen. Als nog niet was besloten om te stoppen met de vriendschap, dan was dat na dit gebaar wel het geval.

Nieuwe vijandigheid
Er volgden nog wel enige pogingen om de vriendschap nieuw leven in te blazen, maar een grote groep Napoli-fans was hier fel op tegen. Lange tijd gebeurde er niets noemenswaardigs meer tussen beide groepen, totdat in 2001 de vlam opnieuw in de pan sloeg. De CUCB en CUCS hadden inmiddels plaatsgemaakt voor veel kleinere fangroeperingen. Voor het eerst sinds lange tijd kon Roma weer een titel pakken, maar moest dan uitgerekend in Napels winnen.

Vóór de wedstrijd waren al wat opstootjes, maar het ergste gebeurde na het duel. Beide supportersgroepen waren gefrustreerd vanwege hun ‘verloren dag’. Roma moest, zoals gezegd, winnen om kampioen te worden, terwijl Napoli de drie punten hard nodig had in de strijd tegen degradatie. Het gebeurde geen van beide: de wedstrijd eindigde in 2-2. Na flinke rellen werd de Napolitaanse wijk Fuorigrotta verwoest achtergelaten.

In de jaren hierna waren er telkens opstootjes en de vriendschap tussen beide supportersgroeperingen verdween steeds verder naar de achtergrond. In 2014 werd het dieptepunt bereikt. Napoli had Roma uitgeschakeld in de beker en de finale gehaald. Die werd gespeeld in Stadio Olimpico tegen Fiorentina. De Romanisti moesten dus toekijken hoe hun oude vrienden uit Napels in ‘hun’ stadion speelden. Maar er werd niet alleen gekeken. De fans van Roma gingen op de vuist met de supporters van Napoli, waarbij zelfs geweerschoten vielen. De 31-jarige Napolitaan Ciro Esposito kwam bij de rellen om het leven.

Helaas heeft zelfs dit voorval er niet voor kunnen zorgen dat de ‘oorlog’ tussen beide supportersgroepen ophield. Er zijn nog altijd Roma-fans die de schutter steunen, waardoor hereniging tussen beide supportersgroepen onmogelijk lijkt.