Vandaag in 1994 scoorde Marciano Vink dit weergaloze doelpunt tijdens de Derby della Lanterna tussen Sampdoria en Genoa CFC:

Voor Staantribune #17 (te koop bij meer dan duizend verkooppunten) bezocht redacteur Hielke Biemond de derby van Genua. Een voorproefje:

De onverdiende 0-2 overwinning wordt ook in de gedeeltelijk overgenomen thuisvakken intens gevierd. Het uitdagende Sampdoria-mannetje in ons vak zou bij veel andere stadsderby’s zonder traplopen de onderste ring hebben bereikt, maar komt hier weg met zijn provocaties.

Als de spelers van het winnende team de uitgebreide festiviteiten met de supporters achter de rug hebben, blijven beide harde kernen onverstoorbaar doorzingen. Ook bij een leeg veld kan de rivaliteit worden beleden. Net als in de straten, waar een onophoudelijke Sampdoriastoet toeterend, schreeuwend en zingend doorheen trekt – nog uitbundiger dan voor de wedstrijd.

Bekenden en onbekenden vallen elkaar dol van vreugde in de armen. Vanaf een bankje voor een obscuur café genieten wij met een biertje in de hand van het tafereel, als de sfeer plotseling omslaat. We zien twee Genoa-mannen met gebalde vuisten afstormen op een verbouwereerd groepje Sampdoria-fans. Meteen stapt een niet als voetbalsupporter herkenbare man uit zijn auto, om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Dat lukt.

Al snel is het fanatisme weer vrolijk van aard. Tot ieders opluchting, want de rivaliserende clubs hebben één gemeenschappelijke liefde: de derby. Daar hoeft niet om te worden gevochten, daar moet gezamenlijk van worden genoten. Met volle teugen.

Lees het hele artikel over de Derby della Lanterna in Staantribune #17.

Voor dit nummer, dat geheel in het teken staat van voetballand Italië, trokken we in Bergamo een paar dagen op met Marten de Roon, die vertelt over de wederzijdse liefde tussen hem en Atalanta. Ook verhalen Michel Kreek en Leonard van Utrecht over hun tijd bij Padova en Jan Peters over zijn periode bij Genoa en Atalanta.

Verder maakten we reportages in Benevento, Napels, Foggia en Milaan. Willem Haak schreef een fraai portret over Andrea Pirlo en een persoonlijk verhaal over zijn liefde voor Internazionale. Daarnaast gingen we op bezoek bij supporters van Hellas Verona en Castel di Sangro.

Uiteraard mogen de vaste rubrieken, zoals Het Shirt (Juventus 1983-1984), Pot 6 (over San Marino), Het Portret (Gianluigi Buffon), Top 5 (Corruptieschandalen in Italië), Voetbal & Muziek (AS Roma) en de columns van Frank Heinen en Johan Voskamp niet ontbreken.

Emilio Sansolini zorgde voor schitterende illustraties in deze editie, waaronder de cover van Pirlo.

Staantribune #17 is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België.