Nadat Adolf Hitler was verslagen, kregen de Oost-Europese landen met nieuwe machthebbers te maken. Overal verschenen communistische dictators. Zo ook in Roemenië. Het betekende niet alleen op politiek vlak een hele verandering, maar ook in de voetballerij. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden de drie grootste clubs van Boekarest door het regime verboden: recordkampioen Venus Boekarest, die achtmaal de titel won, en stadsrivalen Olympia en Colentina, die beide tweemaal kampioen werden. De plekken werden ingenomen door twee nieuwe clubs: Steaua Boekarest en Dinamo Boekarest. Respectievelijk de club van het leger en van de geheime politie. De clubs werden dankzij hun successen toch omarmd en groeiden uit tot de meest succesvolle teams van Roemenië. Tot op de dag van vandaag zijn het de grootste clubs van het land en de fans haten elkaar. Vanavond staat de Derbiul României, oftewel de ‘Roemeense derby’, weer op het programma.

Steaua-Dinamo-online-live-1-martie-2014

Steaua stamt uit 1947 en Dinamo werd een jaar later opgericht. Het duurde niet lang voordat het tweetal dé topclubs van Roemenië werden. Het zijn de enige clubs die tot nu toe nog nooit zijn gedegradeerd uit de hoogste Roemeense divisie. Maar als je het leger achter je hebt (Steaua) of de geheime politie (Dinamo) als twaalfde (en dertiende, veertiende, vijftiende) man, moet je het wel heel beroerd doen om te degraderen. Spelers van andere teams werden gedwongen voor een van de twee grootmachten te spelen. Andere clubs hadden daar niets over te zeggen en kregen meestal niet eens een vergoeding. Zo besloot Steaua in 1987 de beste Roemeense speler aller tijden, Gheorge Hagi, voor één wedstrijd te ‘lenen’ van Sportul Boekarest. Helaas voor Sportul zagen ze Hagi nooit meer terug en naar een transfersom konden ze fluiten. Een jaar later herhaalde Steaua het kunstje met Gheorghe Popescu van Universitatea Craiova, zonder dat de speler en de club er iets vanaf wisten.

582505-steaua-dinamo-cupaClubs durfden amper te protesteren. Niemand wilde namelijk de geheime politie achter zich aan hebben of – misschien nog wel erger – de familie Ceaușescu, de dictatorfamilie die Roemenië met ijzeren hand  van 1967 tot en met 1989 regeerde. De zoon van president Nicolae Ceaușescu, Valentin, besloot zich namelijk in 1983 met Steaua te bemoeien. Het zorgde bijna onmiddellijk voor een wisseling van de wacht aan de Roemeense voetbaltop. Waar Dinamo tot aan de bemoeienis van Valentin Ceaușescu dé topclub van Roemenië was, werd Steaua dat bijna direct daarna. De Roș-Albaștrii (rood-blauwen) pakten van 1984 tot en met 1989, toen het regime van de Ceaușescus omviel, ieder jaar de titel. Dit tot afgrijzen van alles en iedereen die de Câinii Roșii (Rode Honden) een warm hart toedroeg.

1832482257_fotoIn de jaren tachtig waren beide clubs op de toppen van hun kunnen en hoorden zij bij de sterkere teams van Europa. Roemenië bracht veel goede voetballers voort en die mochten slechts bij hoge uitzondering naar het buitenland vertrekken, waardoor het niveau van de Roemeense competitie erg hoog was. Het leverde enige internationale successen op. Zo haalde Dinamo in 1984 de halve finale van de Europa Cup I. Twee jaar later verbeterde Steaua dat door de finale van dat toernooi te halen en die zelfs te winnen. Held was keeper Helmuth Duckadam, die alle vier de strafschoppen van tegenstander Barcelona stopte. Drie jaar later stond Steaua opnieuw in de finale, maar ditmaal was het AC Milan van Gullit, Rijkaard en Van Basten te sterk. De Italiaanse club won met 4-0, zowel Van Basten als Gullit scoorden ieder twee keer.

DINAMO - FARUL

In de jaren tachtig werd ook de meest controversiële derby tussen de twee gespeeld. Steaua en Dinamo stonden tegenover elkaar in de bekerfinale. Gavrila Balint scoorde vlak voor tijd de 2-1 voor Roș-Albaștrii, maar de scheidsrechter besloot het doelpunt af te keuren. Dit tot ongenoegen van Steaua. Valentin Ceaușescu gaf de spelers van Steaua het bevel om het veld te verlaten. Uiteraard deden zij dat meteen. Een half uur lang wachtten de spelers van Dinamo op hun tegenstanders, maar die kwamen niet. Zelfs de trainer van Dinamo, Mircea Lucescu, vroeg aan de spelers van Steaua of ze niet terug wilden komen, maar die weigerden. Dinamo-verdediger Ioan Andone deed daarna iets wat hem een heldenstatus opleverde. Hij trok zijn broek naar beneden, pakte zijn geslachtsdeel vast en zwaaide ermee naar de box waar de partijofficials, waaronder Valentin en Nicolae Ceaușescu, zaten. De officials stonden wat schaapachtig te kijken, want zij moesten de beker nog uitreiken. Aangezien er nog maar één ploeg over was, besloten ze hem aan Dinamo te geven. Dat was niet naar de zin van de familie Ceaușescu. Media werden verboden iets over de wedstrijd te publiceren en Dinamo kreeg het bevel om de beker aan Steaua te overhandigen. Met veel tegenzin deden ze dat. Ioan Andone had geluk dat hij een bekende speler was. Hij werd ‘slechts’ voor één jaar geschorst en hoefde niet de gevangenis in. Bij Dinamo grijpen ze deze bekerfinale nog vaak aan om erop te wijzen dat zij ‘goed’ waren in de tijd van de dictatuur en Steaua ‘fout’. Daarbij even vergetend dat in de hoogtijdagen van het communisme de geheime politie vaak een bezoekje bracht aan de kleedkamer van de tegenstander van Dinamo, met de vriendelijke doch dringende mededeling niet al te veel hun best te doen.

back2013Een jaar later veranderde alles. In Oost-Europa was het onrustig, overal vielen de communistische dictaturen om. Ook in Roemenië. Het dictatorsechtpaar Nicolae Ceaușescu en zijn vrouw Elena werden opgepakt en op 25 december geëxecuteerd. Valentin Ceaușescu vertrok bij Steaua, dat prompt na drie jaar en 104 wedstrijden weer eens een keer verloor. Dinamo haalde Steaua in en pakte na zes jaar weer eens een titel. Het jaar erop moesten beide grootmachten toekijken hoe Universitatea Craiova kampioen werd.

571816-steauaNa de val van het communisme nam het hooliganisme toe. Supporters werden niet meer in toom gehouden en gaan sindsdien helemaal los. Zo staken fans van Dinamo in 1997, na een 3-1 nederlaag bij Steaua, het stadion van de aartsrivaal in brand. Sowieso zijn de Roemenen niet vies van een vuurtje meer of minder. De ultras van beide clubs zijn befaamd om hun pyro-acties. In 2002 werd er tijdens een wedstrijd tussen de aartsrivalen continu vuurwerk op en langs het veld gegooid. De brandweer was het blussen op een gegeven moment zo beu, dat ze besloten om hun brandweerslangen vol op de ultras te richten. Die konden dat niet zo waarderen, maar ja, ‘No Water No Party’.

fotbal.-forte-de-ordine-impresionante-la-dinamo-steaua_01Beide clubs zijn tegenwoordig allang geen grootmachten meer in Europa, maar in eigen land zijn ze nog wel altijd de twee grootste clubs. De scheiding is vooral geografisch. Het noordoosten van Boekarest is Dinamo-gebied, terwijl het zuiden van de stad duidelijk voor Steaua is. De voormalige legerclub is ook heel populair in de rest van Roemenië, wat vooral met de sportieve successen heeft te maken. Steaua heeft de aartsrivaal de laatste jaren ver achter zich gelaten. De afgelopen twee seizoenen werden de Roș-Albaștrii kampioen, terwijl Dinamo de laatste seizoenen een subtopper is. De Câinii Roșii vroegen afgelopen mei zelfs surseance van betaling aan en wachten al negen wedstrijden op een winstpartij tegen Steau. Van de laatste acht derby’s won Steaua er zes, terwijl de andere twee in een gelijkspel eindigden. Ook dit seizoen lijkt Dinamo weer niet mee te strijden om de titel, waardoor de fans het vooral moeten hebben van een overwinning op de gehate rivaal.

857_file