MVV Maastricht viert morgen het 115-jarig jubileum in de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard. Staantribune bezocht enkele weken geleden stadion De Geusselt, voor een portret van een club die intens verlangt naar een terugkeer naar de eredvisie, maar gegijzeld wordt door de wetten van het moderne voetbal. “Deze club is groter dan menigeen denkt.”

Het is maandagavond in De Geusselt, thuishaven van MVV Maastricht. De thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht staat op het programma. Terwijl de geur van kroketten langzaam opstijgt en de bierkranen open worden gezet, druppelen de eerste fans het stadion binnen.

De Geusselt ligt aan de rand van volkswijk Wittevrouwenveld. Een klassieke arbeidersbuurt met kleine huisjes en nauwe straatjes, waartussen de supporters richting het stadion lopen. Ze stoppen nog snel voor een frietje bij snackbar ‘t Hepke of een biertje in de kantine van de aanpalende, vervallen sporthal. In De Geusselt zelf geen tribuneverwarming of LED-scherm. Nee, het zingen van clublied Joa, dat is us MVV houdt de mens warm en de oude lichtkrant is goed genoeg om de tussenstanden van de andere wedstrijden door te geven.MVV MaastrichtMVV MaastrichtMVV Maastricht
Sinds enkele jaren staan er bijna geen hekken meer rondom het veld. Supporters leunen over de boarding, alsof ze langs het veld van hun amateurclub staan. Geen enkele belemmering dus om af en toe in plat Mestreechs lokale helden als Nick Kuipers of Joeri Schroyen met een welgemeend ‘miljaar’ tot de orde te roepen.

Misschien ligt het aan het affiche van deze avond, maar echt storm loopt het niet, zo’n uur voor de aftrap. “Dat komt nog wel”, zegt supporter Eric Weijenberg vol vertrouwen. “Dadelijk wordt het pas echt druk.” Uiteindelijk vinden iets meer dan drieduizend man de weg naar het stadion, waar er ruim negenduizend in passen. Toch is MVV – nummer vier op de ranglijst – nog een van de best bezochte clubs in de eerste divisie.

Weijenberg viert dit seizoen net als MVV een jubileum. Al meer dan vijftig jaar gaat hij iedere week naar Us MVV’ke. En nog altijd voelt Weijenberg “zenuwe op de pens”, als het wedstrijddag is. “Dat begint al ‘s ochtends als ik opsta.”MVV MaastrichtMVV MaastrichtMVV MaastrichtMVV Maastricht
In 1966 ging Weijenberg als kleuter voor het eerst naar De Geusselt, aan de hand van zijn vader en oom. Volgens de overlevering een wedstrijd tegen Go Ahead, maar zeker weet de Maastrichtenaar dat niet meer. “Ik weet nog wel dat mijn vader en oom ervoor zorgden dat er een toren van losliggende stoeptegels werd gemaakt, van waar ik het veld goed kon zien. Zulke dingen blijven je meer bij dan de uitslag of de tegenstander.”

Het zijn de hoogtijdagen van MVV. De Nederlandse topclubs worden in die dagen in het Zuiden regelmatig op een nederlaag getrakteerd. In De Geusselt staan regionale vedettes op het veld, zoals Gerard ‘Pummy’ Bergholz en Jo Bonfrère. En natuurlijk is er sterspeler Willy Brokamp, nota bene afkomstig uit de Kerkraadse wijk Chèvremont, maar vanaf die tijd voor altijd eine vaan us. Brokamp behoort zelfs tot de voorselectie van bondscoach Rinus Michels voor het wereldkampioenschap van 1974.

Het zijn inmiddels vergeelde hoofdstukken uit de geschiedenis van de Sterrendragers. Bijna vijftig jaar later bivakkeert MVV in de eerste divisie. Rivaal Roda JC – uit ‘Aken-Noord’, zoals de MVV-fans Kerkrade noemen – heeft de club qua status overvleugeld. Sinds de laatste degradatie uit de eredivisie in 2000, overleefde MVV tot driemaal toe ternauwernood een faillissement. Steeds sprong de gemeente Maastricht in de bres.

Maar sinds de laatste redding in 2010 gaat het gestaag beter. De resultaten zijn bemoedigend, zoals de deelname aan de play-offs van afgelopen seizoen bewijst. MVV is bovendien de enige club in Limburg die door de KNVB als financieel ‘gezond’ wordt gezien.MVV Maastricht
Dat de Maastrichtenaren in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen, is mede te danken aan Veer Zien MVV ( ‘Wij zijn MVV’), een supportersinitiatief dat de club door allerlei acties financieel ondersteunt. Weijenberg was tot voor kort voorzitter van Veer Zien MVV. “Oorspronkelijk was het idee om een soort ‘socio-model’ in te voeren, zodat iedere supporter feitelijk aandeelhouder van de club kon worden”, legt hij uit. “Dat idee kwam niet uit de verf. Maar zo ontstond wel een beweging om iedereen met een hart voor MVV te mobiliseren.”

Inmiddels verzorgt Veer Zien MVV de catering in het stadion en de merchandise van de club. Daarnaast kunnen mensen donateur worden. De opbrengsten gaan direct naar MVV. In zeven jaar tijd leverden de inspanningen van Veer Zien MVV zo’n drie ton op. Onlangs heeft Weijenberg de voorzittershamer overgedragen aan Jasper Jongen. “Wij blijven zoeken naar manieren hoe we de club en supporters kunnen helpen”, aldus de nieuwe voorzitter. “Het belangrijkste is dat we MVV op een positieve manier blijven uitdragen.”

En dan is er sinds 2000 die vurige wens: het verlangen om terug te keren naar de eredivisie. Herman Klingestijn, net als vriend Weijenberg al een leven lang MVV-supporter, denkt met weemoed terug aan de eredivisie-jaren. “Dat was echt de toptijd. De mensen zijn dat niet vergeten. Ik krijg vaak vragen van supporters van clubs uit het noorden, over hoe het kan dat MVV niet meer in de eredivisie speelt. Deze club is groter dan menigeen denkt.”MVV MaastrichtMVV MaastrichtMVV MaastrichtMVV Maastricht
Hoewel er op sportief gebied vooruitgang is geboekt, mede dankzij samenwerkingen met Genk en Arsenal, is er voor een sprong naar de eredivisie toch echt geld nodig. En bij MVV loopt geen investeerder à la Alexander Korotaev (Roda JC) rond. “Gelukkig niet”, benadrukt Jasper Jongen. “Maar het klopt dat er risico’s moeten worden genomen, als MVV op het hoogste niveau wil spelen. Bijvoorbeeld om spelers te halen. VVV Venlo staat nu bovenaan. Zij hebben met Ralf Seuntjens een, voor eerste divisie-begrippen, topspits in huis. Maar ja, ze zitten wel in de slechtste financiële categorie van de KNVB. Wij zijn het beste jongetje van de klas, maar ons goed gedrag wordt sportief gezien niet beloond.”

De groeimogelijkheden van MVV in de regio Zuid-Limburg zijn ook beperkt, weet Weijenberg. “De industrie is zo goed als verdwenen. Het draait economisch gezien om het toerisme. Prachtig voor de regio natuurlijk, maar het helpt een club als MVV niet verder.” Maar vooral is en blijft MVV Maastrichts. “Kijk, Maastricht is van oudsher een vestingstad”, legt Weijenberg uit. “Buiten de stadsmuren wonen de ‘boeren’, daar heeft een Maastrichtenaar niks mee. En andersom hebben zij weinig met Maastricht. Dat is altijd zo geweest. Ik weet niet beter.”

De wedstrijd tegen Jong FC Utrecht wordt gewonnen. Met de 4-1 zege komt een plek in de play-offs dichterbij. En dus brandt het eredivisievuur weer in de harten van de MVV-fans. Bij het verlaten van De Geusselt zegt de ene supporter tegen de ander: “Hopelijk spelen we in de nacompetitie tegen Roda.”

Tekst: Tom Janssen
Foto’s: Jurriaan Hodzelmans