In de rubriek ‘Persoonlijk’ van Voetbal International werd jaren geleden aan voetballers gevraagd wat zij het lelijkste stadion vonden. Antwoord was negen van de tien keer De Goffert van NEC. Schotse voetballers krijgen die vraag ook wel eens en die noemen dan altijd Cliftonhill, het stadion van Albion Rovers. Een groundhopper die ik ken, noemde het stadion zelfs een vuilnisbelt. Zelf vind ik het wel een leuk stadionnetje. Mooi is het inderdaad niet. Eerder rommelig. Maar juist dat heeft wel zo z’n charme. Tien keer liever Cliftonhill dan bijvoorbeeld het kille Excelsior Stadium van buurman Airdrieonians.

01 albion rovers04 albion roversOver drie jaar bestaat Cliftonhill honderd jaar. Eigenlijk een wonder, want er zijn al veel plannen geweest om het stadion te verlaten. Sterker nog, de club heeft in het verleden al eens een tijdje ergens anders gespeeld, omdat Cliftonhill een te grote puinzooi was. Maar iedere keer werd de boel weer net genoeg opgelapt zodat Albion Rovers weer mocht terugkeren. Zo deden de lichtmasten het op een bepaald moment niet meer en kon de club geen avondwedstrijden meer spelen. Een bestuurslid ging naar Cardiff waar op dat moment Arms Park gesloopt werd om plaats te maken voor het Millennium Stadium. Die lichtmasten heeft Albion Rovers nog steeds. Om extra geld te verdienen, werd een racebaan om het veld gelegd. Eerst eentje van asfalt voor speedway en later van zand voor honden. Het werd allebei geen succes. Als je goed kijkt, kun je de contouren nog zien liggen.

16 albion rovers12 albion roversDe hoofdtribune is van hout en het is een wonder dat die nog nooit is afgefikt. De lokale jeugd heeft dat wel eens geprobeerd, maar faalde. Wat een losers. De rood-gele kleuren geven het oude beestje wel een frisse uitstraling. Aan de overkant heb je een grote staantribune waar negenduizend mensen op konden, maar die werd in 1985 gesloten vanwege instortingsgevaar. Al 31 jaar ligt die daarom ongebruikt weg te rotten. Albion Rovers heeft sinds begin dit seizoen achter een van de doelen een nieuwe staantribune laten bouwen. Het is een lelijk ding en past totaal niet bij de rest van het stadion, maar omdat heel Cliftonhill een allegaartje is, past het daarom juist wel. Hieronder enkele plaatjes die fotograaf Marco Magielse een paar weken geleden schoot van Cliftonhill en als toegift twee oudjes uit de Robin Marwick Collection. Oordeel zelf of het een lelijke vuilnisbelt is of niet.

06 Albion DSC0923313 albion rovers15 Albion DSC0923715 albion rovers17 albion rovers19 albion rovers20 albion rovers21 albion rovers23 albion roverscliftonhill-1934_24819875772_ocliftonhill-1934_24911543826_o