“Salman Khan, geboren als Abdul Rashid Salim Salman Khan, is een Indiase filmacteur, producer, televisiepresentator en filantroop. In 1988 speelde hij voor het eerst mee in een film, Biwi Ho To Aisi. Daarna vertolkte hij rollen in onder meer Saajan, Hum Aapke Hain Koun..!, Karan Arjun en Hum Saath Saath Hain”, pronkt de Wikipedia-pagina van Salman Kahn. Geen woord over een andere hobby van Khan. Namelijk de voetbalclub waarvan hij eigenaar is: FC Pune City. Deze Indiase club vormt voor Eidur Gudjohnsen het voorlopig laatste station van zijn wereldreis met de bal.

Een interland spelen in hetzelfde elftal waarin je bloedeigen vader acteert. Halverwege de jaren negentig leek dit een kwestie van weken voor Gudjohnsen. Hij loste toen zijn vader, Arnór Gudjohnsen, af bij zijn opvallend jonge debuut (17 jaar!) voor de IJslandse nationale ploeg.

Na zijn eerste optreden was het wachten op de eerste interlandminuten met zijn vader nog in het veld. Zo liep het niet. Eidur brak niet lang na zijn debuut zijn been en verbleef daardoor lange tijd langs de kant. Het bleef bij het record van vader en zoon met speeltijd in dezelfde interland. Een interland waarin vader en zoon tegelijkertijd voetballen is tot op heden nog niet gespeeld.

De echte internationale doorbraak van de spits volgde vier jaar later bij Bolton Wanderers. Nog veel later volgde zijn hoogtepunt met de IJslandse nationale ploeg. Op het EK 2016 in Frankrijk bereikte hij met zijn landgenoten verrassenderwijs de kwartfinales.

FC Pune City-spelers als Dharmaraj Ravanan, Narayan Das en Sanju Pradhan, hebben Gudjohnsen aan de start van het seizoen 2016-2017 een aantal maanden geflankeerd in de voorbereiding. Tot een debuut is het nooit gekomen, een enkelblessure beperkte zijn officiële wedstrijden voor de club tot nul. The Ice Man in India. Die titel kan door het bezoek aan Gudjohnsen wel door Salman Khan als filmscript worden uitgewerkt.

In Europa speelde de blonde IJslander met supersterren als Frank Lampard, Didier Drogba, Luc Nilis, Lionel Messi, Ronaldinho en Thierry Henry. In tien verschillende landen stond hij onder contract. In de ruim twintig jaar na zijn debuut bij Valur in de IJslandse competitie, speelde hij in Nederland, Engeland, Spanje, Monaco, Griekenland, België, China, Noorwegen en tot voor kort dus India.

Na zijn vertrek bij Pune was het even stil rond Eidur. Een gitzwarte dag in de sport zette hem aan om weer van zich te laten horen. Evenals de gewezen sterren Ronaldinho en Juan Román Riquelme heeft Gudjohnsen zijn voetbaldiensten aangeboden bij Chapecoense. Hij wil de Braziliaanse club helpen nadat het bijna het complete elftal verloor bij het vliegtuigongeluk in het Colombiaanse Medellín. De kans is dus aanwezig dat de genereuze Gudjohnsen zijn elftal landen completeert met Brazilië.