Op YouTube vind je, als je goed zoekt, een filmpje met de hoogtepunten van een Nederlander die actief is geweest in de hoogste Colombiaanse voetbalcompetitie. De Nederlander is een keeper. Een Noord-Hollander die onder Caribische klanken en oververhit Zuid-Amerikaanse voetbalcommentaar, ijverige aanvallers op een indrukwekkende manier van scoren afhoudt. Deze doelman, met wie in Staantribune #7 een uitgebreid interview stond, maakte onlangs opnieuw onderdeel uit van de transfertombola. Zijn naam: André Krul.

De blonde manen van André gaven in 2012 en 2013 kleur aan de Colombiaanse competitie. Op het continent waar de kleurrijke keepers lijken te zijn uitgevonden, valt de opwinding van de commentatoren in de video bijna in plakken te snijden. In het filmpje verdedigt hij de clubkleuren van Boyacá Chicó, een club uit het bergstadje Tunja, honderd kilometer ten noorden van de hoofdstad Bogota.

André Krul is niet een doelman die bekend staat om zijn katachtige reflex, imposante zweefduik of indrukwekkende wreeftrap. Wat imponeert is zijn onuitputtelijke aanpassingsvermogen. Bij de trainingen van Boyacá Chicó stopte hij ballen op een veredeld weiland. De koeien en lama’s graasden regelmatig op het veldje. Een duik van Krul kon eindigen op een steen of een kiezel. Hij haalde zijn schouders erbij op, accepteerde de omstandigheden en vervolgde zijn oefening.

Titels heeft André Krul niet in de wacht gesleept. De Colombiaanse stap in zijn loopbaan leverde wel een unicum op. Hij is tot nu toe de eerste Nederlandse voetballer die een profcontract tekende in Colombia. Onlangs kwam de keeper weer in het nieuws. Met zijn transfer naar tweededivisieclub SV Spakenburg is hij voorlopig terug op Nederlandse bodem.

André is, voor alle duidelijkheid, geen familie van Tim. André is opgegroeid in Grootschemer, onder de rook van Alkmaar. Tim in Den Haag. De recent beklonken overgangen van André en Tim brengen de twee wel dichter bij elkaar. Tim gaat namelijk in de achtertuin van de familie van André de kleuren van AZ verdedigen.

Op zondag 8 april 2017 staat de wedstrijd SV Spakenburg – Jong AZ op het programma. Theoretisch is het dus mogelijk dat beide Kruls dit seizoen in dezelfde wedstrijd tegen elkaar uitkomen. De loopbaan van André heeft hem gebracht in Malta, Colombia, Puerto Rico, België, Nederland en Japan. Tim hield het dichter bij huis. Wellicht ziet de visspecialist in de Spakenburgse haven binnenkort de twee keepers daarover bijpraten.

Een uitgebreid interview van redacteur Sander van Lubeck, met foto’s van Andy Zuidema, met voetbalnomade André Krul is te lezen in Staantribune #7. Hij gaat daar onder meer in op de bizarre taferelen die hij meemaakte in Colombia. Je kunt het magazine nabestellen in de webshop.mockup_COVER_nr07