Bij het horen van de naam Abel Xavier raken voetbalvolgers verdwaald in de verhalen die over hem de ronde doen. Rondom Abel Xavier was het nooit saai. Een Google-zoekactie met de naam Abel Xavier levert in de fotobibliotheek resultaten op waar menige, doorgewinterde kapperszaak stikjaloers op zou zijn. Bij de getoonde resultaten waan je jezelf, met een beetje fantasie, in de Afrikaanse variant van het aloude pasfoto-raad-spelletje ‘Wie is Het?’ Zijn arsenaal aan kapsels varieert van kort rasta, blockhead, strak gevlochten, lang rasta en ‘laissez faire’-los. De opvallende witte coupes leverde hem de bijnaam Yeti op.

ax2

Waar de afwisseling in zijn haar de rode draad is in zijn uiterlijke vertoon, is de afwisseling in clubs dat in zijn voetballoopbaan. Xavier speelde bij heel veel clubs. De in Mozambique geboren rechtervleugelverdediger was achtereenvolgens te aanschouwen in de clubkleuren van Estrela Amadora, Benfica, AS Bari, Real Oviedo, PSV, Everton, Liverpool, Galatasaray, Hannover ’96, AS Roma, Middlesbrough en Los Angeles Galaxy. Paul Gascoigne was bij Everton één van zijn ploeggenoten en liet in een huilende smeekbede weten dat hij nog veel langer met de Portugees wilde zijn.

Onverzettelijkheid, fysieke kracht en snelheid waren de voornaamste wapens in het spel van de Portugees. De clubhopper Xavier speelde zich hiermee in de kijker bij verschillende Portugese bondscoaches. Dit resulteerde niet alleen in twintig gespeelde interlands, het leverde hem ook een bijzonder twijfelachtige eer op. Abel Xavier bleek namelijk Zinedine Zidane ‘avant la lettre’ te zijn; een directe rode kaart ontvangen in de meest belangrijke wedstrijd uit je loopbaan.

Tijdens het EK 2000 werd hij in de halve finale tegen Frankrijk in de verlenging uit het veld gestuurd, nadat Frankrijk-aanvaller Sylvain Wiltord de bal uit een schier onmogelijke hoek tegen zijn hand wist te schieten. Een meer prestigieuze wedstrijd dan die halve finale zou Xavier nooit meer spelen. De toegekende strafschop werd benut door de man die vier jaar later ook besmet zou worden met het Abel Xavier-syndroom: Zinedine Zidane. Het heftige protest dat volgde uit de toegekende strafschop leverde Xavier negen maanden maanden schorsing op.

Het toedienen van opmerkelijke stofjes deed Xavier niet louter in zijn haar. Vatbaarheid voor verboden stimulerende middelen kwam hem in 2005 duur te staan. Hij bleek bij zijn toenmalige werkgever Middlesbrough anabole steroïde methandrostenolone tot zich te hebben genomen. Opnieuw volgde een lange schorsing voor Xavier. Aanvankelijk voor een duur van achttien maanden, later werd dit teruggebracht tot twaalf.

Na zijn spelersloopbaan heeft Xavier zich bekeerd tot de islam. Yeti veranderde zijn naam is Faysal Xavier. Hij bleef op meer opmerkelijke manieren van zich doen spreken. Zo zette Xavier zich in voor humanitair werk bij de Verenigde Naties en deed hij een poging voet aan de grond te krijgen in de Amerikaanse filmindustrie. Inmiddels bekleedt hij weer een positie in het wereldje van zijn favoriete spelletje. De man die als kind Mozambique verliet voor Portugal, is nu bondscoach in zijn geboorteland. Hij blijkt in deze rol ook te kunnen zorgen voor kleur in het spel. Het wachten is op een nieuw verhaal in de doolhof van Abel Xavier.