Nederlanders weten al langer dan vandaag de weg naar het Belgische voetbal te vinden. Sommigen, zoals Jan Mulder, Aad de Mos (winnaar van de fameuze Staantribune Voetbaltwitteraar Award), Johan Boskamp of Simon Tahamata bleven er geruime tijd en/of kenden er grote successen. Dat geldt niet voor iedere Hollander. Dick Advocaat, de kersverse trainer van Sunderland, had een opmerkelijk korte carrière in België.staantribune_top5_AdvocaatNaast de North American Soccer League, waarin hij voetbalde voor Chicago Sting, is de Belgische tweede klasse de enige buitenlandse competitie waarin Dick Advocaat als speler is uitgekomen. Na twee seizoenen Sparta kwam de Hagenaar, toen 35 jaar, bij het ambitieuze Berchem Sport terecht. Bij de club uit Antwerpen liepen meer Nederlanders rond, zoals ex-PSV’er Paul Postuma en Dick Jol, de latere scheidsrechter. Advocaat werd door zijn persoonlijkheid en staat van dienst aanvoeder van het elftal. Hij liet niet na de piepjonge trainer Raoul Peeters zijn mening te geven over hoe hij vond dat er gespeeld moest worden. En dat was: aanvallender. Dat creëerde verdeeldheid in de ploeg, met enerzijds de Hollandse kliek en anderzijds een Antwerpse groep rond verdediger Johnny Velkeneers, ex-speler van Anderlecht en Club Brugge en vóór de komst van Advocaat kapitein van de ploeg.

Stug, maar met een duidelijke mening, zo herinneren trainer Peeters en de andere mensen van Berchem zich de Kleine Generaal. De middenvelder wilde in tegenstelling tot Velkeneers verder van het doel spelen en de ploeg zien jagen op de bal. Peeters wilde voorin met het duo Postuma-Jol spelen en Advocaat in hun rug, maar door een langdurige blessure van Postuma en een transfer van Jol naar KV Kortrijk viel dat plan in duigen. Na een 5-1 nederlaag groeide de onvrede. Advocaat kwam verhaal halen in het bureau van de vierendertigjarige trainer en werd vervolgens op zijn verzoek als aanjager achteraan in de ploeg gezet, ten koste van Velkeneers.

Advocaat bleef niet meer dan tien wedstrijden bij Berchem Sport. De latere bondscoach – die het stempel heeft van rasopportunist – kreeg een aanbieding van FC Utrecht, waar hij na één seizoen zijn spelerscarrière beëindigde.

Andere vergeten verhalen over Louis van Gaal, René van der Gijp, Bert van Marwijk en Hans Kraaij jr. in België lees je in het artikel Touch and go! van redacteur Raoul de Groote in het 0-nummer van Staantribune (pagina 36 e.v.).