Het eerste wat je deed met een nieuwe Boing in handen: de verhalen van Ben Leeper lezen. De doelverdediger van het fictieve Mancastor City was een held die zijn weerga niet kende: sierlijk als Van Beveren, taai als Van Breukelen en even betrouwbaar als Van der Sar in zijn beste dagen. Maar Leeper de Keeper was zoveel meer. Naast zijn voetbalbestaan studeerde hij voor arts, en tijdens een blessureperiode bleek hij ook een succesvol trainer. Hij had zelfs een eigen superfan, luisterend naar de naam Misthoorn Flynn. Vanachter het doel schreeuwde die luidkeels aanmoedigingen naar zijn held, die onverstoorbaar de ene na de andere doelpoging op magnifieke wijze uit de kruising dook.

Nee, dan United. UNITED! Wat een team was dat, een bonte verzameling karakters in de beste traditie van Appie Happie. Met de arrogante maar weergaloze Terry Evans, de stoere Tug Wilson, de wispelturige Willy Barnes, de ietwat sullige Tim Stevens en de rappe Josh Tee. Met captain Joe Pearson, die indien nodig doorspeelde met een tulband om zijn bebloede hoofd als een John de Wolf ‘avant la lettre’. En natuurlijk met Alex ‘Egel’ Jones, trendsetter en creatief brein op het middenveld, die een ereplaats zou moeten krijgen in Footballers Haircuts: The Illustrated History.

Het was lezen en herlezen, net zo lang tot de katernen van goedkoop papier loslieten uit de slappe kaft en de verhalen door elkaar lagen. Maar zelfs dat kon de leeshonger van een voetbalgekke tiener niet stoppen. De Keepersschool, Stark, Jimmy Grant… daar kreeg je simpelweg nooit genoeg van.

In de tweede helft van de jaren zeventig en vooral in de jaren tachtig kende Nederland een ruim aanbod aan voetbalstrips. De meeste waaiden over uit Engeland, zoals Billy’s Boots (De Wondersloffen van Sjakie) en Roy of the Rovers (Rob van de Rovers). Ook de verhalen in de Boing-albums van uitgeverij Holco Publications werden een op een uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd. Dat verklaart niet alleen de Engelse namen, maar ook de posters met in Nederland onbekende voetballers die als extraatje in de albums waren opgenomen.

Herkenbaar? Dan ben je niet de enige. Lees meer over de geruisloze dood én de (mogelijke) resurrectie van de voetbalstrip in de nieuwe Staantribune, die verkrijgbaar is bij meer dan duizend verkooppunten of te bestellen in de webshop.

Staantribune #11
In nummer 11 ook een persoonlijk verhaal over Stadion Feijenoord, met unieke foto’s van onder anderen Robert Collette. Ook bezochten we voor deze editie Erik Pieters (ex-FC Utrecht en -PSV) in Stoke, de Rheinland Derby in Mönchengladbach tussen rivalen Borussia en FC Köln en Kees Kwakman in Volendam. Daarnaast gingen we op de koffie bij de topclub van Andorra, FC Santa Coloma, bezichtigden we het Stadio Renato Dall’Ara in Bologna en maakten we reportages over het noodlijdende EDON uit Zwolle, de club met de houten doelpalen, en de Trap in De Koel van VVV-Venlo, de aanstaand kampioen van de eerste divisie.

Verder onder meer:

 • Bordeaux – sc Heerenveen (1995)
 • De verdwenen voetbalstrip: over Boing, Ronnie Hansen, Roel Dijkstra en Sjakie en zijn wondersloffen
 • Fotoreportage van Grimsby Town
 • Een kijkje in het Heilige der Heiligen van eredivisieclubs: de kleedkamers
 • Het Zuiderpark van FC Den Haag
 • Portret Martyn Clarke, de man die pizza at met Diego Maradona
 • Het meest spectaculaire tweeluik aller tijden: Excelsior – FC Utrecht (2x 7-4!)
 • Ruud Gullit & Revelation Time
 • Historische jubileumboeken- en tijdschriften
 • Interview met voetbalanalyticus Pieter Zwart
 • en de gebruikelijke columns van Frank Heinen en RKC-aanvaller Johan Voskamp.

En dat alles in een fraaie vormgeving met schitterende foto’s van onder anderen Stuart Roy Clarke, Marco Magielse en Andy Zuidema.

Word lid!
Voor het voortbestaan van Staantribune is het van groot belang dat we voor het einde van 2017 2.000 abonnees hebben. Wil jij Staantribune meehelpen verder te groeien? Deel dan dit bericht op Facebook en Twitter met je vrienden en kennissen! Of steun ons door gewoon abonnee te worden. Daarmee geniet je van vele voordelen, zoals:

En dat allemaal voor het bedrag van slechts €44,95 per jaar!