Cercle Brugge – vandaag in 1899 door de ‘Vereeniging der Oudleerlingen Broeders Xaverianen’ opgericht als Cercle Sportif Brugeois – speelt dit seizoen, na twaalf jaar op het hoogste niveau te hebben gespeeld, in de Belgische Tweede Klasse. Aan het eind van dit seizoen degraderen hierin negen van de zeventien ploegen. Het aantal profclubs in België wordt daarmee in één keer gereduceerd van 33 tot 24, waarvan zestien op het hoogste niveau. De acht op het tweede niveau, dat 1B gaat heten, gaan twee keer een volledige competitie spelen. De twee kampioenen strijden daarna tegen elkaar om promotie naar het hoogste niveau, 1A.

“De hervorming is goed voor Cercle”, zegt Georges Debacker, verenigingsarchivaris in de nieuwe Staantribune. “De Tweede Klasse is altijd een kerkhof geweest. Het is een veredelde amateurcompetitie. Voor de acht clubs die overblijven, is er nu veel meer tv-geld. Dat moet ook gewoon, het kan niet anders.”

Op het hoogste niveau had Cercle een budget van 7 miljoen euro, maar dat is nu teruggebracht tot 2,2 miljoen. Daarmee heeft de club nog altijd een stuk meer te besteden dan veel andere ploegen in de competitie, die rond moeten komen van zes tot acht ton. “We zijn financieel gezond, maar leven met dit budget wel boven onze stand”, zegt woordvoerder Pol Van Den Driessche. “We zullen moeten promoveren om dit vol te kunnen houden.”

Daarmee zou de ploeg ook direct verlost zijn van de Tweede Klasse, want ondanks de ook volgens Van Den Driessche noodzakelijke hervorming is het nog maar afwachten of de nieuwe opzet bevalt. “Je komt nu minimaal vier keer tegen dezelfde tegenstander te spelen. Vorig seizoen speelden we in totaal zeven keer tegen Lierse, twee keer voor de competitie en toen nog vijf keer voor de play-offs. Dan wordt het wel een beetje saai. Aan de andere kant is er nu weinig hoogstaand voetbal te zien, dus misschien verbetert dat. Er zijn te veel profclubs, veel verenigingen verkeren in grote zorgen. Met duizend toeschouwers of zelfs minder kun je niet rendabel zijn. Ik denk dat het voor veel clubs ook een opluchting zal zijn om niet meer aan alle licentie-eisen te hoeven voldoen.”

Cercle trekt genoeg toeschouwers om rendabel te zijn, maar zit nog altijd opgescheept met het veel te grote Jan Breydelstadion, dat het deelt met rivaal Club Brugge. De rechterzijde van de hoofdtribune is geschilderd in het groen-zwart van Cercle, de linkerzijde in het blauw-zwart van Club. De topclub wil verhuizen naar een nieuw stadion met 40.000 plaatsen aan de rand van de stad, terwijl Cercle het huidige onderkomen wil afbouwen tot een stadion met 12.000 plaatsen. Cercle kan daarmee echter niet beginnen voordat Club het nieuwe stadion gebouwd heeft, en juist dat lijkt door de Belgische bureaucratie nog wel even te gaan duren.

Lees het hele achtergrondartikel over de Belgische Tweede Klasse in Staantribune nummer 5! Het magazine is los verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België en in de webshop (ook in een speciaal pakket met Staantribune # 2, 3, 4 én een exclusieve pdf van het 0-nummer). Je kunt het nieuwe nummer ook lezen in Blendle.

In de jongste editie van Staantribune staat ook een uitgebreide reportage over het VfL Bochum van Gertjan Verbeek, een openhartig interview met Orlando Smeekes, die als zoon van drugsverslaafde ouders opgroeide in pleeggezinnen en internaten, en een reportage over de Zweedse voetbalclub Assyriska FF, die in 1974 werd opgericht door Assyrische vluchtelingen.

mockup_cover_nr5Verder in dit nummer onder meer:

  • interview met de markante voetbaljournalist Iwan van Duren
  • portret van Andro Knel, de oud-speler van Sparta en NAC die overleed tijdens de SLM-ramp
  • fotoreportage van Stade Joseph Marien, thuishaven van het Brusselse Royale Union Saint-Gilloise
  • Annie van Hooijdonk, de stadionspeaker van NAC Breda
  • historische uitwedstrijd Genua – Ajax
  • een van de laatste interviews met de onlangs overleden Hans Posthumus
  • en vaste rubrieken als De Derby, over die van Belfast tussen Glentoran en Linfield, Persoonlijk (dit keer met oud-international Bert Konterman), en Het Plakboek, ditmaal van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

En dat alles gelardeerd met schitterende foto’s, in een fraaie vormgeving.

Word lid!
Als je nu lid wordt van Staantribune ontvang je naast de nieuwe editie ook het 0-nummer in pdf. Leden van Staantribune genieten ook andere voordelen, zoals een uitnodiging voor de Staantribune Ledendag (waarover binnenkort meer nieuws!) en korting op producten in de webshop, zoals boeken. En dat voor slechts €44,95 per jaar. Nog geen lid? Ga dan snel naar www.staantribune.nl/wordlid.mockup_OrlandoSmeekes
mockup_VanBronckhorstmockup_unionSaint-Gilloise
mockup_VanDuren
mockup_AndroKnelmockup_top5