Staantribune organiseert komende zaterdag (9 juni) Remember ’88, het voetbalfestival dat geheel in het teken staat van het EK in 1988. In aanloop naar deze dag, blikken we vandaag terug op sterspeler Ruud Gullit, die naast zijn sportieve bijdrage ook muzikaal succes boekte tijdens het toernooi.

Zoals wel vaker tijdens eindrondes van het Nederlands Elftal, belandt er in de weken rondom het toernooi een feestnummer hoog in de hitlijsten. Bij het EK 1988 springt daar ‘Wij Houden Van Oranje’ van André Hazes natuurlijk ver bovenuit, doordat het dat jaar maar liefst zestien weken in de Single Top 100 bleef. Met name de drie weken na het behalen van de titel, was het nummer – door drie weken de hitlijst aan te voeren – gigantisch populair.

In de schaduw van deze meezinger, stond de eveneens populaire, maar ook politiek getinte reggaesong van Revelation Time en Ruud Gullit, genaamd South Africa. Het nummer werd een aanklacht tegen de apartheid, die op dat moment heerste in Zuid-Afrika. Op de cover staat – naast een zingende Gullit – een grote menigte die een portret van Mandela in de lucht houdt.

Het is voor de Oranje-vedette niet de eerste keer dat hij zich sterk maakt voor de toestanden in Zuid-Afrika en de situatie van Mandela, die op dat moment nog zijn gevangenisstraf uitzit. Een jaar eerder, als de Amsterdammer wordt gekozen tot Europees voetballer van het jaar, draagt hij de prijs op aan de anti-apartheidsstrijder. Zeven jaar later, bij de vrijlating van Mandela, volgt voor het eerst een ontmoeting tussen de twee, waarin Mandela mooie woorden heeft voor zijn aanhanger: “Ik heb tegenwoordig vele vrienden. Maar jij bent een van de weinigen die me in de cel hebben gesteund.”

Achteraf gezien was het nummer niet alleen voor Ruud Gullit, maar ook voor de band Revelation Time het muzikale hoogtepunt, want naast een derde plek in de Top 40 gedurende het toernooi, verscheen het later nooit meer met andere nummers in de hitlijst.

Benieuwd naar meer anekdotes over de succesvolste eindronde ooit van het Nederlands Elftal? Kom dan ook aanstaande zaterdag!

Locatie: ucs EDO, Manitobadreef 8 (sportpark Overvecht-Noord) in Utrecht
Tijd: Inloop vanaf 12.15 uur. De wedstrijd tussen FC Staantribune en EDO begint om 13.00 uur en duurt tweemaal 25 minuten. Om 14.00 uur  begint het programma met diverse gasten uit de voetbalwereld. Om 18.45 uur zenden we de hele EK-finale uit, waarna de dag ten einde is.
Kaarten: €10,00, te koop in de webshop! Abonnees van Staantribune hebben gratis toegang en dus recht op één gratis ticket. Stuur een mail naar info@staantribune.nl met je naam en abonnee-nummer.
NB: Introducees dienen dus wel een kaart aan te schaffen (of gewoon lid te worden en zich aan te melden). VOL = VOL! Je ontvangt enige dagen voor het festival de tickets.