Wie brak de neus van Louis van Gaal? Waarom is een verkeerslicht in Amsterdam een bedevaartsoord voor supporters van Celtic? En waarom noemen GAE-fans Zwolle Olle? Zo maar wat vragen die dit jaar werden beantwoord op de website van Staantribune. Ook fotoreportages van Marco Magielse van de Adelaarshorst in Deventer en De Bosuil in Antwerpen komen voor in de top 10 van meest bekeken berichten van 2015. Welke artikelen werden ook veel gelezen? Het antwoord vind je hieronder.

10. Spijkers met koppen in Deventer

Staantribune ging mee naar de bouw van de nieuwe tribune van de Adelaarshorst, die wat weg heeft van tribune 2 van De Bosuil. Het ‘ding’ straalde in ieder geval al voetbal uit. Fotograaf Marco Magielse legde de hoekjes en details weer op knappe wijze vast.

19 adelaarshorst

9. Go Ahead is niet te kraken

Een groepje supporters van Go Ahead Eagles met hart voor historie besloot een stichting op te richten met de naam Stichting Niet te Kraken. Een middag op bezoek bij de mannen achter Niet te Kraken is een garantie voor een stortvloed aan weetjes, feitjes, curiositeiten, gastvrijheid en schitterende foto’s.

09-ntk

8. Hoop en wanhoop, vreugde en verdriet in Sclessin

De Belgische fotograaf Jean-Pierre Pijls volgde een volledig seizoen de supporters van Standard Luik. Dit leverde bijzondere plaatjes op van de fans van de Belgische voetbalclub.

Cafe the cup Standard-14

7. AA Gent, van oud naar nieuw

AA Gent werd dit jaar voor het eerst in zijn 115-jarig bestaan kampioen van België. In de jaren tachtig, toen er nog hout in de tribunes van het Ottenstadion van AA Gent was verwerkt, hoorde je elke thuiswedstrijd wel eens geroepen worden: “Wa goat d’r doar van komeuh …? “ Vrij vertaald: “Waar moet dit heen?” Hoe De Buffalo’s zich weer herpakten.

vieren-fans(3)(aa-gent)(21-05-2015)

6. Olle – Go Ahead Egels

“Nee, dit wordt geen stoer verhaal richting de vijand. Voor deze ene keer schrijf ik PEC Zwolle met hoofdletters”, schrijft Robert Bugter, schrijver van verschillende boeken over zijn club Go Ahead Eagles. “Normaal zou ik dat in kleine letters doen. Kinderachtig, maar dat is een beetje aangeleerd, zo schrijf ik Ajax normaal gesproken ook in onderkast. Maar ik spreek de naam PEC Zwolle wel gewoon uit. Ik doe niet mee met al die andere Go Ahead Eagles-supporters die Zwolle constant ‘Olle’ noemen. Zeg dat nou eens tien keer achter elkaar. Olle, Olle, Olle, Olle, Olle, Olle, Olle, Olle, Olle, Olle. Dat bekt toch niet lekker? Het lijkt wel alsof je een spraakgebrek hebt, maar waar komt de bijnaam eigenlijk vandaan?”

04 ntk

5. Hoe een bodybuilder avant la lettre Van Gaals neus brak

Louis van Gaal is als trainer van Manchester United niet te benijden. En dan worden er af en toe ook nog grapjes gemaakt over zijn opvallende neus. Wat is daar eigenlijk mee gebeurd? Staantribune zocht het uit en kwam uit bij een voormalig (reserve)keeper van KV Kortrijk: “Ze noemen me nog steeds Lowietje”.

Van-Gaal

4. De ongemakkelijke EK-loting

Onlangs vond in Parijs de loting voor het EK in Frankrijk plaats. Normaal gesproken levert een loting voor een eindronde voor veel Nederlanders de nodige (wedstrijd)spanning op. Ditmaal ontbrak Oranje echter. Alsof je naar de trekking van de Staatsloterij kijkt, terwijl je zelf geen loten hebt gekocht. Maar hoe ongemakkelijk zou de loting zijn als hij op deze manier was uitgepakt?

pouleindeling-liggend23. The Fenian Lamppost

Ajax kreeg dit seizoen, net als twee jaar eerder, Celtic op bezoek in Amsterdam. Rond de wedstrijd in november 2013 liep het vooraf uit de hand, met een dubieuze rol voor undercoveragenten. Tijdens de schermutselingen liep een van de agenten keihard tegen een tramverkeerslicht op, wat toevallig werd gefilmd. In de nasleep van de wedstrijd werd de paal op de Dam de held van de avond bij de Celtic-supporters. Het kreeg de bijnaam The Fenian Lamppost.

Fenian Lamppost

2. In Memoriam: Luciano van den Berg

In 2015 was het precies tien jaar geleden dat Luciano van den Berg om het leven kwam. De goedlachse voetballer van Telstar overleed ruim 24 uur na zijn competitiedebuut als gevolg van een auto-ongeluk. De jongeling raakt langzaam in de vergetelheid, maar Staantribune blikt terug op de speler die nooit de leeftijd heeft bereikt om een icoon te worden.

Luciano van den Berg

1. The Great Old op weg naar een nieuwe geboorte

Aanvoerder van deze top 10 is een artikel over De Bosuil, het stadion van Royal Antwerp FC. De verwondering over de bouwvallige staat tegenover de dreiging dat de club al jaren kopje onder dreigt te gaan. Fotograaf Marco Magielse wordt iedere keer weer verrast wanneer hij het stadion bezoekt. Al zijn foto’s over deze nostalgische veste zijn nu ook gebundeld in een boek: De Bosuil, Royal Football Ground.

17 antwerp lommel united 110415