Welk lijstje past nu beter op de laatste dag van het jaar dan een lijstje over vuurwerk? Of pyro, zoals dat tegenwoordig wordt genoemd. Staantribune selecteerde de tien meest indrukwekkende pyro-acties van 2016. Zijn we er volgens jou een vergeten? Laat het dan weten via info@staantribune.nl, liefst met (url naar) het filmpje.

10. Grasshopper Club Zürich
De fans van de Zwitserse club opent onze lijst met een serie indrukwekkende rookbommen. Het vuurwerk steekt daar in schril contrast tegen af.

9. Thaise nationale elftal
De Suzuki Cup werd door het Thaise nationale elftal een doelpunt rijker en dat moest worden gevierd. De Thaise fans ontstaken een serie fakkels en creëerden daarmee een respectabele rookpluim.

8. Rode Ster Belgrado
Sierpotten in het stadion. In Belgrado kan dat gewoon. De wedstrijd tussen Rode Ster Belgrado en Backa werd eerder dit jaar letterlijk opgesierd met spuitend vuur en dikke rookpluimen. Weer eens wat anders.

7. Olympiakos
“No pyro, no party” wordt in Griekenland volop gepredikt. Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Olympiakos en Panathinaikos (ont)sierden de Griekse ultra’s de lucht met een flinke hoeveelheid rook.

6. Hajduk Split
Kroatische fans lieten tijdens het afgelopen EK zien dat ze niet vies zijn van de combinatie kruit en lont. Ook tijdens de competitiekraker tussen Hajduk Split en Dinamo Zagreb werd dit bevestigd.

5. FC Kopenhagen
Ook Denemarken is vertegenwoordigd in deze lijst. ‘Sektion 12′ wordt de twaalfde man van FC Kopenhagen genoemd. Deze twaalfde man heeft pyromanische trekjes, getuige deze vuurwerkshow in het eigen stadion.

4. CSKA Sofia
De wedstrijd tussen CSKA Sofia en PFC Beroe Stara Zagora barstte na een uur spelen los. Op de tribunes. De reusachtige vuurwerkshow zorgde voor een onderbreking van de wedstrijd.

3. SSC Napoli
Napoli werd dit negentig jaar jarig en dat werd gevierd. Is het een vuurwerkshow met een ondersteunende lichtshow of andersom? In ieder geval werd er flink uitgepakt voor het begin van de vriendschappelijke wedstrijd tegen Olympique Nice.

2. Legia Warschau
Runner-up is Legia Warschau, de komende tegenstander van Ajax in de tweede ronde van de Europa League, in de bekerfinale van afgelopen seizoen tegen Lech Poznan. (Met dank aan Daan van Genuchten voor de tip!)

1. PSM Makassar
Pyro-acties blijven doorgaans beperkt tot een initiatief van ultra’s. Bij PSM Makassar in Indonesië niet. Het volledige stadion doet mee aan een immense vuurwerkactie bij de wedstrijden tussen PSM Makassar en Persija Jakarta. De nummer één-positie is daarom voor de fans van PSM Makassar.