Een foto van een Duitse vrouwelijke voetbalsupporter die, horizontaal hangend in de hekken, de kleur van haar slipje niet kan verbergen. De grasmat in het Rat Verlegh Stadion van NAC. Of de jolige woordgrappen van de fanatieke Ierse supporters die dit jaar afreisden naar het EK in Frankrijk. De redactie van Staantribune brengt graag unieke content, niet alleen in het magazine, maar ook op deze website, die in 2016 massaal werd bezocht. Weten jullie al hoe de aantrekkelijke clubarts van de Go Ahead Eagles heet? En hadden jullie besef van de offers die de overleden ‘Oranje Generaal’ Winfried Witjes moest brengen om de wedstrijden van het Nederlands Elftal te bezoeken? De tien meest gelezen berichten van 2016 op de Staantribune-website:

10. Top 50 Voetbaltwitteraars 2016

De uitslag is nog vers van de pers. Winnaar van de verkiezing van Voetbaltwitteraar van 2016 werd wederom @DuBlanqeBogarde. “Iedereen kent ‘m, maar niemand weet precies hoe hij eruit ziet. Een soort God dus”, luidde de onderbouwing van een van onze volgers. De lijst kent dit jaar een aantal verrassende nieuwkomers die meteen hoog zijn geëindigd.


9. De zelfdestructie van Gazza

Achter de destructie van Paul Gascoigne zit een verhaal. Redacteur Joris van de Wier somde een aantal incidenten op die heel bepalend zijn geweest in het leven van Gazza. Gascoigne is nu doodziek. Ondanks de therapieën in verschillende afkickklinieken, betaald door onder meer Gary Lineker, blijft de neerwaartse spiraal zich doorzetten. Droevig en triest. We zien hem liever zo (vandaag in 1995):

8. Voetbal & Muziek Top 50

Het nummer Three Lions (Football’s Coming Home) van Baddiel & Skinner & Lightning Seeds voerde onze eerste Voetbal & Muziek Top 50 aan. Three Lions was het anthem van het EK in 1996, of eigenlijk van de Engelse ploeg. In tegenstelling tot veel andere voetbalsongs gaat dit lied niet over de zoete smaak van de overwinning, maar juist over het Engelse nationale elftal, dat sinds de WK-titel in 1966 elk eindtoernooi de hoop van miljoenen Engelsen in rook doet opgaan.

De Cockney Rejects eindigden als tweede in de lijst, met het West Ham United-clublied I’m Forever Blowing Bubbles. Op 10 mei 2016 werd de laatste wedstrijd op Boleyn Ground gespeeld. De Cockney Rejects waren uitgenodigd om hun versie van I’m Forever Blowing Bubbles te spelen.

7. Alkmaarderhout: kneuterig en rellerig tegelijk

Het stadion had afgedankte containers als entree, meurende pisbakken en een staantribune met halverwege een kenmerkende knik. Maar de Alkmaarderhout was ook het stadion waar AZ begin jaren tachtig de eeuwige top drie van de troon stootte. Het uitgebreide verhaal van redacteur Sander van Lubeck over het kneuterige en rellerige van de Alkmaarderhout werd veelvuldig gelezen.

6. Shit Euros Flags

Welke woordgrappen waren te lezen op de Ierse en Noord-Ierse vlaggen tijdens het EK van afgelopen zomer? We verzamelden de meest opmerkelijke vlaggen die de stadions in Frankrijk sierden, waaronder deze klassieker.
5. Column: Met je gekke vriendin naar het voetbal

Een zeer opmerkelijke foto leidde tot een onvergetelijke column van redacteur Robert Bugter, met onder meer deze passage:
”Je bent helemaal in love met je nieuwe vriendin. Je kent haar inmiddels twee maanden en het gaat allemaal fantastisch. Nog even en je gaat haar voorstellen aan je ouders. Bij haar thuis ben je al twee keer geweest. Aardige mensen en haar vader houdt ook wel van een biertje. Win-win. Het lijkt een schot in de roos. Het moment van de relatie bevestigen op Facebook zit eraan te komen. Zij is ook helemaal gek van jou en haar vriendinnen vinden je ook aardig. Ze houdt van voetbal, net als jij. Alleen zijn jullie supporter van een andere club. Jij bent voor Hertha BSC in Berlijn. Zij is voor Babelsberg ’03. Een typisch gevalletje support your local, want zij woont in Potsdam.”
4. Het gras (blijft) van De Bras

Aan het begin van deze eeuw stond er in het maandelijkse krantje, dat NAC huis aan huis in Breda verspreidde, een rubriekje over de grasmat en de man die daar verantwoordelijk voor was. ‘Het gras van De Bras’ heette het. Grasman Jan Braspenning vertelde gedurende het seizoen wat er allemaal bij kwam kijken om een veld in optimale conditie te krijgen. Voorlopig blijft het gras in handen van De Bras, zijn zoon Erwin staat op het punt om hem op te volgen. “Binnen nu en vijf jaar is het gedaan met kunstgras in het betaald voetbal. Het is veredeld zaalvoetbal, je draait anders, beweegt anders”, vertelde Jan Braspenning in deze reportage met tekst en foto’s van Marco Magielse.


3. Column: Op de foto met de clubarts

“Suzanne, Suzanne, Suzanne, ik ben stapelgek op jou”, zong VOF de Kunst in 1983. Suzanne brengt het hoofd van de Go Ahead Eagles-supporters op hol, sommige staren blind naar het veld en bij andere verschijnen er zelfs blosjes op de wangen. Een column van redacteur Robert Bugter over de Deventer liefde voor de clubarts eindigt dit jaar op nummer twee in deze lijst.

2. Het Mooiste Buitenlandse Voetbalshirt Aller Tijden Top 50

Het shirt van SC Napoli uit 1989 mocht zich dit jaar kronen tot het Mooiste Buitenlandse Voetbalshirt Aller Tijden. Uit binnen- en buitenland kwamen stemmen binnen voor onze zoektocht naar het mooiste shirt in deze competitie. De uitslag bevat nog veel meer fantastische tricots.

1. De Oranje Generaal juicht niet meer

Het best gelezen bericht van 2016 heeft helaas een droevige aanleiding. De Oranje supportersgeneraal Winfried Witjes is overleden en juicht niet meer. Alwin van den Hoven maakte een mooi portret van de man die jarenlang als het boegbeeld van de Nederlands Elftal supporters bekend stond. “In mijn leven zal ik waarschijnlijk nooit meer een voetbalsupporter tegenkomen die zijn inkomen, huisvesting en daarmee wellicht zijn hele toekomst weg zal geven voor een paar voetbalwedstrijden. Zo fanatiek was de Oranje Generaal. RIP Winfried.”


Rest ons nog om jullie allen te bedanken voor de belangstelling en reacties dit jaar. Ook komend jaar zullen wij weer mooie, opzienbarende en spraakmakende verhalen en reportages brengen, in het magazine én op deze website.

Een goede jaarwisseling en alvast een gezond en sportief 2017!