Abchazië is het eerste land in onze voorbeschouwingen. Net als op het EK in Frankrijk is ook op de World Football Cup het thuisland groepshoofd in poule A. De Abchazen zijn een van de grote favorieten voor de titel. Voor Abchazië is het organiseren van het WK erg belangrijk. Het land wordt genegeerd door de internationale gemeenschap en dit is een kans om te laten zien dat het niet alleen uit geflipte separatisten bestaat. Toen Abchazië in 2011 het WK Domino (ja, dat bestaat) mocht organiseren, werd er al groots uitgepakt. Dat zal nu niet anders zijn. De wedstrijden komen live op de Abchazische televisie en tijdens de opening zal er een kitscherige show komen, zoals normaal op WK’s en Olympische spelen.

Abchazië ligt tussen Georgië – dat nog altijd claimt dat het land een onderdeel is van hen – en Rusland, net over de grens bij Sotsji, waar in 2014 nog de Winterspelen werden gehouden. Het gebied heeft een lange historie, maar werd onder Stalin een onderdeel van de Georgische Sovjet. De dictator liet de leider van Abchazië vergiften en zorgde ervoor dat veel Georgiërs in het gebied gingen wonen, zodat zij de meerderheid vormden. Toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel, verklaarde Abchazië zich onafhankelijk. Dat was tegen het zere been van Georgië, dat wilde dat Abchazië een provincie van een onafhankelijk Georgië zou worden. Er volgde een burgeroorlog in 1992. Het Georgische leger joeg de Abchazen de bergen in, maar die sloegen terug en verjoegen de Georgiërs. Er volgde genocide en Abchazië verklaarde zich onafhankelijk. Niemand erkende in eerste instantie het staatje. Dat veranderde pas in 2008, toen Rusland en Georgië in conflict kwamen. De Russen erkenden Abchazië en niet veel later volgden Nicaragua, Venezuela en Nauru.

Later meer over dit land, want deze voorbeschouwing gaat over het voetbalteam. Abchazië heeft best wat aardige spelers voortgebracht. Verschillende Abchazen speelden voor de Sovjet-Unie. Bekende voetballers die Abchazië voortbracht zijn Temur Ketsbaia, Akhrik Tsveiba (die op het EK 1992 nog voor het G.O.S. tegen Nederland speelde), en Vitaly Daraselia, die in 1981 de beslissende 2-1 maakte voor Dinamo Tbilisi tegen Carl Zeiss Jena en daarmee Dinamo de Europa Cup II schonk.

In 2012 speelde het Abchazische elftal haar eerste interland. In de hoofdstad Sukhumi werd het 1-1 tegen Nagorno-Karabach, een ander conflictgebied in de Kaukasus. Op het vorige ConIFA WK, in 2014 in Lapland, werd Abchazië achtste, nadat het twee keer na strafschoppen verloor. Dit keer willen ze het zeker beter doen. Een podiumplek is het minste dat wordt verwacht. Tijdens het WK ligt de competitie stil, zodat de beste Abchazen kunnen meespelen met het nationale team.