Paris Saint-Germain. De club van Zlatan Ibrahimovic, David Luiz en Edi Cavani. Maar ook de club van de supportersgroepen Boulogne Boys, Supras Auteuil, Tigris Mystic, Hoolicool, Titi-Fosi en Vikings 27. Een wirwar van supportersgroepen die vaak drukker met elkaar lijken te zijn dan met de supportersgroepen van de tegenpartij.

Het begon allemaal in de jaren zeventig toen Paris Saint-Germain moeite had om supporters naar het stadion te krijgen. De Parijzenaars besloten om goedkope tickets aan te bieden aan jongeren. Het idee sloeg aan en onder invloed van The Kop op Anfield Road kwam men tot Kop van Boulogne (KoB), vernoemd naar de tribune waar de jongeren zaten. Zij verenigden zich onder een Engels aandoend logo: het hoofd van een buldog op een kaart van Frankrijk. De KoB stond al snel vol met de meest loyale supporters van PSG, maar ook met de meest rechts-extremistische.49910_57_VA_tifo_un_seul_cri_paris_contre_ratsOmdat Paris Saint-Germain zich begin jaren ’90 ernstige zorgen maakte over het agressieve en racistische gedrag van de KoB, subsidieerde de club supporters aan de andere kant van het stadion. Dit resulteerde in nieuwe groepen als Supras Auteuil en Tigris Mystic. Deze groepen spiegelden zich, in tegenstelling tot het Engels-georiënteerde KoB, meer op Italiaanse supportersgroepen. PSG hoopte dat de nieuwe groepen de KoB zouden overvleugelen en dat deze daardoor zou verdwijnen.

06-07_PSG_Bordeaux_15ans-Supras2Maar het tegendeel gebeurde: in plaats van rust kregen de groepen onderling grote ruzies. Allereerst verjoeg de KoB hardhandig de Tigris Mystic uit het stadion en in 2010 werd er een nieuw dieptepunt bereikt toen een lid van de KoB om het leven kwam bij een botsing tussen de KoB en de Supras Auteuil. Reden voor de club om de Supras Auteuil te weren uit het stadion. Op dit moment heeft PSG alle supportersgroepen min of meer verboden. De harde kern verzamelt zich tegenwoordig bij wedstrijden van de dames van Paris Saint-Germain.

0506om2_GrdFumi