Zondag 8 december 2013: Go Ahead Eagles- PEC Zwolle (4-1)

Aan tafel zaten voorzitter Edwin Lugt van Go Ahead Eagles en Gerard Nijkamp, de technisch directeur van PEC Zwolle. Ze zaten aan tafel bij het programma ‘En dan nog even dit’ bij RTV Oost, een dagelijks praatprogramma. Ze hadden voorbeschouwd op de derby van dit weekend. Lugt lekker luchtig en Nijkamp als een zuurpruim. De laatste blonk uit in politiek correcte antwoorden. Toen de aanstaande derby besproken was ging het programma verder met andere gasten.

20131208_142803

Maar uit het niets was er wat rumoer in de studio. Er stond opeens een Kerstman binnen met een schaal in zijn handen. Het was de gestolen kampioensschaal van PEC Zwolle. De Kerstman werd geflankeerd door drie mannen in het zwart, met capuchontruien aan en zonnebrillen op. Nijkamp was verrast en schrok een beetje. Op de schaal lag een pak Deventer Koek en honderd euro voor de ruit die kapotgemaakt was tijdens de ‘kraak’. Alle gasten, op een na, aan tafel moesten lachen. De Kerstman las nog een stukje voor om te onderstrepen dat het hier toch echt om een ludieke actie ging en daarna verdwenen de Kerstman en zijn kompanen weer. Net zo snel als ze binnen waren, waren ze ook weer weg. Lugt leek opgelucht dat deze soap er eindelijk op zat. Nijkamp vroeg zich hardop af of dit het podium was om de schaal terug te brengen. Het was spraakmakende televisie op de regionale zender.

Bij Café By Sylvester zijn de eerste biertjes om tien uur ‘s ochtends getapt. De eigenaar heeft zijn kroeg deze zondagmorgen speciaal eerder open gedaan voor deze derby. Uit de speakers knalt ‘Enter Sandman’ van Metallica. Niet de standaard houseklanken dus, die je normaal vaak hoort in supporterscafés. Hier is het hardrock dat tijdelijk de klok slaat. Metallica wordt opgevolgd door het pijlsnelle Slayer. Helaas wordt er daarna overgestapt naar Nederlandstalig. Tijd om dus écht te gaan indrinken. Om halftwee stroomt de kroeg leeg. Sylvester knikt goedkeurend. Hij heeft een korte tijd veel supporters binnen gehad. Op een gegeven moment telde hij dik honderd mensen, niet slecht voor een vroege zondag. Een aantal supporters met een stadionverbod blijft nog hangen. Zij kijken de wedstrijd hier op televisie.

De week voorafgaand deze wedstrijd tegen PEC Zwolle was er onder de supporters veel onenigheid over wat nou de echte streekderby is momenteel. De ouderen hebben meer een hekel aan FC Twente en de jongeren hebben dat met PEC Zwolle. Dat de wedstrijd onder de jongeren leeft is wel duidelijk, want onderweg naar het stadion stuitten we een optocht van ruimschoots vijfhonderd supporters. Ze zingen Eagles-liederen en steken vuurwerk af. Op het supportersplein wordt ook flink ingedronken. Er geldt vandaag een drooglegging in het stadion, maar daarbuiten mag overal alcohol gedronken worden. Deze waterige doping werkt altijd goed voor de supporters. De supportersvereniging kreeg na een ultieme poging bij burgemeester Andries Heidema ook toestemming om alcohol te schenken en dat is meteen weer een flinke inkomstenbron vandaag.

Ik loop al vroeg het stadion binnen vandaag, aangezien ik op mijn eigen stoel wil zitten. Dit zijn de wedstrijden, die ik fatsoenlijk wil volgen, dus vanaf mijn eigen stoel precies bij het looppad vier rijen hoog. Dan kan je met gevaarlijke situaties op het veld eerder opstaan. Net iets meer bewegingsruimte. Ik vind dat fijn. Met juichen is dat ook beter. Dan heb je uitstapruimte. Anders ga je al heel snel met twee voeten tegelijk springen als je alleen de ruimte voor je stoeltje hebt en dat is onhandig.

Klokslag kwart voor drie is iedereen in het stadion in extase. Na een minuut stilte naar aanleiding van het overlijden van Nelson Mandela ging het helemaal los in het stadion. De spelers raasden als bezetenen over het veld. Heel raar is het dan ook niet dat er 2-0 op het scorebord staat. Doke Schmidt en Erik Falkenburg waren de spelers die voor de doelpunten zorgden. ‘En wie niet springt, die is voor Zwolle!’ klinkt het vanaf de B-side en het gehele stadion gaat op en neer. De ‘megafoonman’ zweept het publiek weer op vanuit zijn kooi. Hij draagt vandaag een t-shirt met daarop in koeienletters ‘KOWET’. Het is een shirt gemaakt door jongens van de website Footballculture.com, een in Nederland zeer populaire supporterssite. Binnen een dag werd het shirt al tientallen keren besteld. Zelfs vanuit Australië kwam een bestelling binnen, meldden de webmasters trots.

Het wordt steeds unieker als Go Ahead Eagles in de tweede helft uitloopt naar 4-0. Jarchinio Antonia en Jop van der Linden maken deze twee doelpunten. Nu klinkt er een massaal ‘En steek die schaal maar in je reet!’ richting de vierhonderd supporters uit Zwolle. Zelfs op de hoofdtribune wordt er meegezongen. In het uitvak wordt niet gereageerd. Er komt vandaag sowieso amper geluid uit het uitvak. Nadat PEC Zwolle een kwartier voor tijd de 4-1 scoort, wordt er niet eens gejuicht. Het enige spreekkoor dat uit het uitvak komt is na het laatste fluitsignaal. ‘Schaam je kapot’ wordt er gezongen richting de eigen spelers. Dat valt in het niet bij alle vreugde op de tribunes. De spelers van Go Ahead Eagles zijn begonnen aan hun ereronde en worden als ware helden begroet. Het zijn kippenvelmomenten. Het is zo’n wedstrijd geweest waar je later nog eens over spreekt. ‘Weet je nog?’20131208_162353

Het supportershome sluit om kwart voor zeven, twee en een half uur na het laatste fluitsignaal. Ondanks dat er nog meer dan honderd man binnen staat, gaat de tap dicht. Er wordt gerookt en dat is verboden. Op het toilet ligt een verfrommelde gedragen onderbroek over de wc-borstel. Wat die daar doet is de vraag. Het lijkt erop alsof iemand iets heeft laten schieten tijdens een spannend moment op het veld. Ik besluit er maar geen aandacht aan te geven.

(Passage uit het inmiddels uitverkochte boek ‘Eagles till I die’ van auteur Robert Butger, over de terugkeer van Go Ahead Eagles in de Eredivisie)