21 april 1985: Vitesse – FC VVV  3-0 (eerste divisie)
Voor de nieuwe, per 1 juli 1984 verzelfstandigde betaaldvoetbalorganisatie Vitesse verloopt het eerste seizoen 1984-1985 dramatisch. Zowel sportief (een zeventiende plaats in de eindrangschikking van de eerste divisie) als financieel (een schuldenlast uit het verleden van ruim 300.000 gulden en tegenvallende recettes) is het maar sterk de vraag of de club zal overleven. Om de ernst van de situatie aan te tonen, besluit Vitesse nog tijdens het seizoen tot een ultieme noodkreet: iedereen die de club een warm hart toedraagt kan op 21 april 1985 gratis de wedstrijd tegen koploper FC VVV bijwonen.

De Arnhemse bevolking wordt hiermee opgeroepen te laten zien of er voldoende maatschappelijke steun is voor profvoetbal in de stad. Die middag zijn er liefst zevenduizend toeschouwers getuige van een fraaie 3-0 overwinning op de Limburgers. Zowel in bezoekersaantal – soms zijn er maar een paar honderd toeschouwers aanwezig – als in sportieve zin is het een ongekende weelde in Arnhem. Het bestuur van Vitesse onder leiding van voorzitter Karel Aalbers is positief verrast door de grote opkomst tegen FC VVV.

Voorafgaand aan de wedstrijd benut Aalbers het moment om het publiek uitgebreid te informeren over het lopende reddingsplan, waarbij niet alleen de morele steun van het publiek, maar natuurlijk vooral financiële ondersteuning wordt gevraagd. Er is een donateursactie en, zo onthult Aalbers, bij het bedrijfsleven is de eerste 30.000 gulden reeds binnengehaald. Nu de Arnhemse bevolking heeft laten zien dat het Vitesse wil behouden, richt het Vitesse-bestuur zich op 7 juni 1985. Op die dag wil Vitesse vijf ton hebben binnengehaald met nog eens extra toezeggingen voor financiële steun van het bedrijfsleven in de toekomst.

Daarnaast is een financiële bijdrage van de gemeente noodzakelijk om profvoetbal voor Arnhem te behouden. Aalbers in de Arnhemse Courant: “Laat niemand denken dat het niet zo’n vaart zal lopen. Het is echt één seconde voor twaalf. Komt het geld er niet, dan is het afgelopen met het betaald voetbal in Arnhem. Er is gewoon geen andere uitweg. Ja, het worden spannende weken.”

Vitesse klopt bij de gemeente aan voor 200.000 gulden, maar begin juni blijkt er nog steeds onvoldoende steun voor een schenking van de eerste ton. Als de verhoudingen na verhitte discussies in de gemeenteraad toch nog in het voordeel van Vitesse lijken te verschuiven, besluit de club de beslissing over het voortzetten van betaald voetbal twee weken uit te stellen.

Vooral de rol van de dissidente PvdA’er Martin de Graas is opvallend en van essentieel belang. Tijdens de beslissende raadsvergadering op 17 juni 1985 blijkt hierdoor toch een krappe raadsmeerderheid te zijn voor het initiatiefvoorstel van de CDA en VVD voor de steun aan Vitesse. Enkele politici geven aan toch vertrouwen te hebben in de toekomst van Vitesse, onder meer door de duizenden toeschouwers die op het duel met FC VVV afkwamen. Met de stemverhouding 20 voor en 17 tegen wordt de gemeentesteun een feit. Vitesse gaat door en kan de blik nu weer op de toekomst richten, een toekomst die eerder nog gitzwart leek.

Vitesse – FC VVV 3-0 (2-0)
1-0 Budding (3’, pen), 2-0 Pelleboer (28’), 3-0 Granlund (62’)

Scheidsrechter: Jaap van der Niet
7.000 toeschouwers op Nieuw Monnikenhuize, Arnhem

Vitesse: Lloyd Doesburg, Bert Hendriks, Edwin Neijenhuis, Harry Lubse (68’ Paul Leusink), Roel Smand, Wilco Klop, Evert Gerritsen (57’ Chris van de Akker), Henk Thijssen, Richard Budding, Klaus Granlund, Henry Pelleboer; trainer: Clemens Westerhof

FC VVV: John Roox, Frans Nijssen, Jos Rutten (33’ Jack Lenssen), Edwin van Berge Henegouwen, John Versleeuwen, Stan Valckx,  Remy Reynierse, Hans Coort, Hans Smulders, Guido Kopp  (46’ Henk Janssen), Frank Verbeek; trainer: Sef Vergoossen

Elke dag Vitesse – 125 jaar clubgeschiedenis in 366 verhalen
Van 1892 tot nu: 125 jaar Vitesse. Een traditieclub, de op één na oudste in het Nederlandse profvoetballandschap, heel vroeger lange tijd de beste van het oosten. Op het laatste moment het betaald voetbal ingestapt en daar sinds jaar en dag vaak de nummer één van Gelderland. De eerste Nederlandse profclub in buitenlandse handen. Duizenden supporters, honderden spelers en andere betrokkenen door de geschiedenis heen, ruim 4.500 wedstrijden.

In ‘Elke Dag Vitesse‘ belicht Ferry Reurink (1973), supporter en auteur (o.a. bekend van Het Stadioncomplex en Vites!), de geschiedenis van Vitesse in 366 verhalen. Door de jaren heen heeft de club op bijna elke kalenderdag, inclusief schrikkeldag, een wedstrijd gespeeld. Reurink maakte een selectie en koppelt in dit jubileumboek aan elk duel een verhaal uit de clubhistorie. Bij elke wedstrijd lees je meer over een seizoen, de levensloop van een opvallende Vitessenaar of een mijlpaal van de club, aangevuld met veel uniek beeldmateriaal: 366 verhalen, elke dag Vitesse.

Tekst: Ferry Reurink
Foto: Gelders Archief, collectie Arnhemse Courant