Yordi Yamali, schrijver van het boek ‘Wesley in Turkije: De brieven’, schreef vorige week over zijn favoriete kampioenschap van de huidige Turkse koploper Galatasaray. Op dat moment stond het er in de Süper Lig heel anders voor dan nu. Besiktas was koploper met hetzelfde aantal punten als Galatasaray. Daarachter volgde Fenerbahçe op een punt. Een weekendronde en een midweeks inhaalprogramma verder lijkt CimBom het kampioenschap in de schoot geworpen te krijgen. Fenerbahçe speelde gelijk tegen hekkensluiter Erciyesspor en Besiktas speelde maar liefst twee keer gelijk, thuis tegen Gaziantepspor en uit bij Akhisar, de nummers elf en twaalf van de competitie. Yamali sprak met de Turks-Belgische journalist én Besiktas-suppporter Kaan Bayazit over zijn mooiste kampioenschap en over het Besiktas van nu.
5379c0ffd681c01ad068518c

Het mooiste kampioenschap

In het seizoen 2001/2002 deed Besiktas tot de 26e speelronde mee om de landstitel. De Duitse trainer Christoph Daum, gek op alles wat met witte lijnen te maken heeft, had met Ilhan Mansiz en Ahmet Dursun een koningskoppel voorin. Ook had de Duitser de beschikking over het gigantische talent Nihat Kahveci. Maar 2002 zou uiteindelijk het jaar van Ilhan Mansiz worden, na zijn 21 doelpunten in de Turkse Süper Lig. Toch waren de 35 doelpunten van het spitsenduo niet voldoende. In de 26e speelronde stond het uitduel met Galatasaray op het programma, deze werd met 1-0 verloren. Hierna was het geloof weg in de ploeg en werd het seizoen slordig uitgespeeld. Daum vertrok naar Austria Wien om aldaar te genieten van het witte geluk. In zijn plaats kwam de Roemeense trainer Mircea Lucescu.1200X900_1468992172Het seizoen 2002-2003 verliep perfect, er werd namelijk niet verloren. Slechts af en toe werd er gelijk gespeeld. Vlak voor de winterstop stond de eerste kraker op het programma, uit naar Galatasaray. De toenmalig recordkampioen werd in eigen huis verslagen dankzij een doelpunt van Ibrahim Üzülmez. Ook uit bij Fenerbahçe werd gewonnen. Na een snelle rode kaart van Fatih Akyel speelde Besiktas een gewonnen wedstrijd, het bleef bij 0-1 door een doelpunt van Ahmet Dursun. De formatie van de Roemeen hield de ongeslagen reeks vol tot de 27e speelronde. Uit bij het tegen degradatie strijdende Diyarbakirspor ging het mis, ze verloren met 1-0. Ze kregen een week later de kans op eerherstel, in het eigen stadion mochten ze het opnemen tegen Fenerbahçe. Besiktas won ook deze derby met 2-0.

Dit werd de wedstrijd waarbij we even moeten stilstaan bij de geniale gek Pascal Nouma. De in Parijs begonnen en van Lens overgekomen boomlange spits was een instant hit bij de aanhang van Besiktas. Hij imponeerde elke tegenstander met zijn voorkomen en met zijn voetbalkwaliteiten, maar soms verscheen er een waas voor de ogen van Pascal. Zo ramde hij Danny Mills voor zijn kop in het Champions League-duel tegen Leeds tijdens zijn eerste verblijf. Ondanks een reeks aan belangrijke doelpunten besloot Besiktas de spits te verkopen aan Marseille. Deze beslissing werd de club niet in dank afgenomen door de supporters. Mede daarom keerde hij na één seizoen alweer terug. Totaal niet afgetraind. Het duurde dan ook even alvorens Lucescu Nouma kon inzetten.

Zoals het hoort bij dit soort spelers: hij mag invallen tegen Istanbulspor, op dat moment is de tussenstand 1-1. Zijn teamgenoot Metin Tümer maakt de winnende 1-2 en Nouma gaat zijn tegenstander lopen sarren. De scheidsrechter vindt dat een rode kaart waard, een paar minuten na zijn entree kan hij weer vertrekken. Na enkele strafweken staat hij in de basis tegen rivaal Fener. Hij heeft zeven minuten nodig om te scoren. Het shirt gaat uit, de hand in de broek en trots wappert hij, in zijn broek, met zijn mannelijkheid. Volgens vele richting de voorzitter van Fener.802Volgens een insider, een bekende van Kaan, was het echter veel pikanter, namelijk naar de eigen voorzitter, Serdar Bilgili. Aan wiens vriendin hij, volgens de insiders,  ooit wel eens dezelfde mannelijkheid buiten zijn korte broek had getoond. We zullen het nooit weten. Nouma werd door de club voor zeven maanden geschorst voor dit obscene gebaar. Nouma zagen we nooit meer terug op een fatsoenlijk niveau. Uiteindelijk werd Besiktas in Ankara kampioen tijdens de 32e speelronde, tegen Gençlerbirligi.

Het Besiktas van nu
Besiktas heeft momenteel een stabiele voorzitter in Fikret Orman. Hij heeft een duidelijk beleid: niet méér uitgeven dan er inkomt. Dat lijkt natuurlijk heel normaal, echter in Turkije is het tegenovergestelde de norm. Voor Demba Ba werd de portemonnee getrokken. De andere ster van de ploeg is de Turk Gökhan Töre. De gedrongen buitenspeler is het creatieve brein van de ploeg. Alleen is hij ook het enige brein in de ploeg, wat mager is voor een heel seizoen.

erwerDe tegenstanders in de competitie richten hun pijlen in verdedigend opzicht op Ba en Töre . Hierdoor heeft de ploeg problemen met het creëren van kansen. De ploeg mist ervaring en vernuft voor wedstrijden om het kampioenschap. De ploeg is simpel gezegd wat naïef. Ze trappen in de vallen van de ervaren jongens bij Galatasaray en Fenerbahçe. Volgens Kaan is het ook duidelijk dat er een dubbele standaard wordt gehanteerd door de scheidsrechters in het nadeel van Besiktas. Het feit dat de club links georiënteerd is, helpt ook niet in een land waar de AK-partij de scepter zwaait. De fanatieke aanhang van Besiktas was bijvoorbeeld hevig betrokken bij de Gezi-parkprotesten tegen de regering.

A Besiktas soccer fan uses his team's scarf as a mask while sitting in a damaged bus at Taksim Square in central Istanbul June 4, 2013. Days of anti-government protest in Turkey have achieved one feat that has eluded the authorities for years: uniting the fiercely rival and sometimes violent supporters of Istanbul's "Big Three" football clubs. Besiktas, Galatasaray and Fenerbahce fans have come together in new-found solidarity during five days of demonstrations against Prime Minister Tayyip Erdogan's government. To match TURKEY-PROTESTS/SOCCER REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST SPORT SOCCER) ORG XMIT: IST02De kampioenstress lijkt de ploeg in deze fase de das om te hebben gedaan. Maar met de uitwedstrijd tegen Galatasaray nog voor de boeg kunnen ze wel nog een grote rol spelen in de strijd om het kampioenschap. De misstappen die zij hebben gemaakt, kan de concurrentie natuurlijk ook nog maken. Voetbal in Turkije is nooit saai.

Tekst: Yordi Yamali en Kaan Bayazit
Bayazit is hoofdredacteur van Besiktas International, met Engelstalig nieuws over Besiktas. Hun Twitteraccount is @Besiktas_Int.

Dit is deel 2 van een serie over de ontknoping in de Turkse competitie. In het volgende deel volgt Fenerbahçe. Deel 1 over Galatasaray is hier terug te lezen.