Vijf jaar geleden was het voetbalteam van Tuvalu ineens groot nieuws in Nederland nadat Foppe de Haan besloot bondscoach te worden op het eiland. Twee jaar later reisde het Tuvaluaans voetbalelftal naar Nederland om wedstrijden te spelen tegen amateurclubs. En vandaag reist de Eindhovense amateurtrainer Frank Bakermans naar het eiland in de Stille Oceaan om voor een paar weken bondscoach te worden. Staantribune gaat het de komende weken volgen. Nico Braam sprak met de nieuwe bondscoach.

Jij bent samen met Danny Blind en Bert van Marwijk één van slechts drie actieve bondscoaches van Nederlandse komaf. Wist je dat?
Ja, het is wat zeg. Hoe vaker ik het uitspreek, hoe gekker het klinkt. Ik als bondscoach. Dat had ik natuurlijk nooit durven dromen. Toen ik benaderd werd voor deze klus realiseerde ik mij dat eigenlijk nog niet eens. Misschien komt dat pas als ik daar straks bezig ben. Het is natuurlijk wel een fantastisch avontuur. Eigenlijk kon ik mijn eigen bedrijf en gezin niet alleen laten, maar deze mogelijkheid kan ik natuurlijk ook niet laten lopen.

Dat het een unieke ervaring is, zal elke voetballiefhebber kunnen beamen. Maar hoe komt een land als Tuvalu bij jou terecht?
Dat komt door Paul Driessen. Hij leidt de stichting Vrienden van Tuvalu en zet zich in voor de ontwikkeling van het Tuvaluaanse voetbal. Het verkrijgen van het FIFA-lidmaatschap voor Tuvalu is hun ultieme doel. Ze regelden al eerder het bondscoachschap van Foppe de Haan op Tuvalu en organiseerden een trainingskamp van drie maanden in Nederland voor de volledige Tuvaluaanse voetbalselectie. Zo ben ik ook in beeld gekomen. Ik speelde met mijn club V.V. Brabantia een oefenwedstrijd tegen hen. Na het trainingskamp heb ik twee Tuvaluaanse spelers als stagiair opgenomen in mijn elftal. Ik heb toen twee maanden lang heel intensief met die jongens getraind. Ze zijn uiteindelijk semiprof geworden bij een club in Nieuw-Zeeland.

Frank Bakermans

Frank Bakermans

Het klinkt allemaal als een waar voetbalsprookje. De realiteit op Tuvalu is alleen een stuk minder sprookjesachtig. Straatarm, een werkloosheidspercentage van 80% en volgens recente voorspellingen over enkele jaren volledig verdwenen onder de stijgende zeespiegel. Bovendien heeft het land slechts 10.000 inwoners en één voetbalveld. Is het eigenlijk wel mogelijk om daar sportieve successen te behalen?
Ik begrijp de scepsis. Ik ben alleen van mening dat zelfs het kleinste land een kans moet hebben om zich sportief te meten met de rest van de wereld. Ik heb de Tuvaluanen leren  kennen als bijzonder enthousiast en ambitieus. De spelers straalden zoveel plezier uit tijdens het voetbal. Dat is hun kracht. Het schort hen alleen erg aan discipline. Overdag leven ze zonder klok en zonder verplichtingen. In het veld zie je dat terug. Ze doen maar wat. Mijn doel is om ze te laten spelen in een teamdiscipline. Kracht en snelheid hebben ze wel. Een verbetering van de discipline kan het gebrek aan techniek compenseren. Misschien kunnen ze sterkere landen in de Oceanische regio dan wel op 0-0 houden. Nu verliezen ze altijd met grote cijfers en dat ziet de FIFA natuurlijk ook. Die neemt ze daardoor niet serieus.

Over dat FIFA-lidmaatschap. Denk je dat Tuvalu lid kan worden en daardoor mee mag doen aan WK-kwalificaties?
Ik heb mijn bedenkingen. Waarom zou de FIFA een land lid maken dat over een aantal jaren misschien niet eens meer bestaat? Paul Driessen en zijn team hebben er veel meer geloof  in. Gelukkig maar. Zij durven te dromen en dat is prachtig. Alles heeft naar mijn idee te maken met goodwill vanuit de FIFA. Die moeten we zien te krijgen. Betere resultaten zullen daarbij helpen. Ik ga er alles aan doen om dit op korte termijn te bereiken. Daar heb ik namelijk wel  vertrouwen  in.

Je gaat een dagenlange reis tegemoet naar één van de kleinste en meest afgelegen landen ter wereld. Wat denk je aan te treffen?
Een prachtig, tropisch eiland. Mooie witte stranden en een enthousiast onthaal van de bevolking. Ik ben alleen ook realistisch. Er zal meer van mij worden gevraagd dan alleen het leiden van trainingen en wedstrijden. We zullen bijvoorbeeld trainen op de landingsbaan van het vliegveld doordat het enige veld momenteel onbespeelbaar is. Ik zal zelf lijnen moeten trekken, doelen moeten neerzetten en tal van administratieve  zaken moeten uitvoeren. Gelukkig is Joost van Heteren er al enkele weken actief als jeugdtrainer. Ik hoop dat hij al wat voorbereidend werk heeft kunnen doen. Een echt avontuur, maar er zal hard gewerkt moeten worden. Gelukkig ben ik dat wel gewend.