De voetbalwereld trekt veel ratten aan. Gluipers, zakkenvullers en van nature intens slechte mensen, je vindt er veel rondom de velden. Een van de smerigste was Bill Hiddleston. Hij is de man die Third Lanark de nek omdraaide.

Pat McGeady was in zijn jonge jaren groot fan van Third Lanark en speelde in het jeugdelftal van de Hi-Hi’s. Hij valt meteen met de deur in huis. “Dat Third Lanark werd vermoord, is een grote schande. Dat had nooit mogen gebeuren. De club heeft pech gehad dat ze uitgerekend tijdens het absolute hoogtepunt van het Schotse voetbal failliet ging. Op het moment dat de stekker uit de club werd getrokken, had Schotland net met 2-3 van wereldkampioen Engeland gewonnen op Wembley, won Celtic de Europacup I, stond Rangers in de finale van de Europacup II en had Kilmarnock de halve finale van de Europacup III bereikt. Alles leek hosanna, dus er was weinig aandacht voor de doodsstrijd van Third Lanark.”

Volgens McGeady is er maar één man verantwoordelijk voor de ondergang van de club: Bill Hiddleston. “Hiddleston was een crimineel. Hij was een glazenier en trad in 1954 toe tot het bestuur. Twee jaar later maakte hij zichzelf manager. Third Lanark verloor meteen met 6-1 van Greenock Morton en het bestuur floot Hiddleston terug. Later werd hij uit de club gezet vanwege fraude, maar in 1962 kocht hij zoveel aandelen dat hij ineens eigenaar was van de club. Op het moment dat tijdens een speciale vergadering werd bekendgemaakt dat Hiddleston de nieuwe eigenaar van de club zou worden, diende succesmanager George Young meteen zijn ontslag in. Terwijl hij de zaal verliet, riep hij: ‘Good luck to Third Lanark and God help them.’ De supporters wisten dat Hiddleston slecht nieuws was, maar het was onduidelijk wat precies zijn bedoeling was. Pas later werd duidelijk dat hij huizen op de plek van het stadion wilde neerzetten om zo flink geld te verdienen. Dat ging niet zomaar, dus hij moest eerst de club failliet laten gaan. Meteen de stekker eruit trekken was iets te opvallend. Maar toch kreeg hij in vijf jaar tijd een van de grotere clubs van Schotland kapot.”

Een jaar voordat Hiddleston de vijandelijke overname van de club realiseert, verslaat Third Lanark op de laatste speeldag van dat seizoen Hibernian met 6-1. De club is dat jaar dé entertainmentploeg van de Schotse First Division. Het doelsaldo van honderd voor en tachtig tegen bevestigt dat. Zelfs kampioen Rangers heeft maar 88 keer gescoord. Het levert de Hi-Hi’s de derde plek op, vóór stadsgenoot Celtic.

Als Hiddleston de club overneemt, weet hij dat het lastig wordt om deze snel kapot te maken. De spelers zijn te goed en daardoor trekt Third Lanark veel te veel publiek. Wedstrijden met dertigduizend toeschouwers zijn geen uitzondering. Zo’n grote club kan niet failliet, denkt Hiddleston. Dus eerst moet het team veel slechter worden. Hij begint zijn sterspelers voor enorm lage bedragen te verkopen. Het werkt. In 1965 degradeert Third Lanark met slechts zeven punten uit 34 wedstrijden. Het aantal toeschouwers is dramatisch gezakt. Het eerste deel van zijn plan is geslaagd.

Lees het hele artikel over Third Lanark, geschreven door Joris van de Wier, in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Bekijk hier een voorproefje van Staantribune #15 in elf seconden:

Nummer 15 staat voor een groot deel in het teken van de clubs die sinds de opheffing van de Tweede Divisie in 1971 zijn verdwenen uit het betaald voetbal: SVV, FC Wageningen, Veendam, RBC, HFC Haarlem, FC Amsterdam, VC Vlissingen, SC Amersfoort, AGOVV en Vlaardingen. 

Onderwerpen onder meer:
De Derby: Ajax – FC Amsterdam
Ruud Gullit: Trots van Haarlem
– De onvermijdelijke dood van Belfast Celtic
– Eerbetoon aan ‘lost grounds’ van meesterfotograaf Stuart Roy Clarke
– Jan Poortvliet bij VC Vlissingen
– The rise and fall van SVV
Is er nog leven na RBC?
– De voetbalcultuur van Georgië: Het fort van Kvareli
– Het Europese avontuur van HFC Haarlem
– De stille dood van Skonto Riga
– FC Vlaardingen: Verleid onder valse voorwendselen
FC Wageningen leeft als nooit tevoren
– Jan van Halst over zijn tijd bij FC Wageningen
– SC Veendam: Koude wind en warme familiebanden

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

• Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Het boek Van Middlesbrough naar Millwall van Joris van de Wier (ter waarde van €19,95, ook verkrijgbaar in de webshop).
óf
een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (t.w.v. € 14,95, ook verkrijgbaar in de webshop). Ook verkrijgbaar in een speciale Volendam-versie.
óf:
Een exemplaar van het boek Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.