Tijdens zijn studie aan de kunstacademie wandelde Staantribune-fotograaf Marco Magielse voor een project over architectuur door Betondorp. Hij kon toen niet bedenken dat bovenstaande foto die hij daar maakte van De Meer, het stadion dat Ajax in 1996 verliet voor de Amsterdam ArenA, ruim twintig jaar later het thema zou zijn van een uniek T-shirt van COPA.

Memories aan De Meer
In Staantribune #7 haalt Eric de Jager, journalist en seizoenkaarthouder van Ajax, herinneringen op aan De Meer. Persoonlijke herinneringen over hoe makkelijk het was om gratis naar binnen te glippen, over Sjakie Wolfs en over wat er nog over is van De Meer. Het stadion leeft namelijk nog op verschillende plekken voort als donor. Zo heeft een supporter nog de lampjes van het scorebord in zijn huis, staan de dug-outs naast het verstrooiveld van een crematorium en hangen de lampen van de lichtmasten aan het plafond van een Amsterdams restaurant.

De Meer is dood. In augustus 1996 wordt het legendarisch Ajax-stadion, waarvoor op 21 april 1934 door voorzitter Marius Koolhaas de eerste paal is geslagen, met de grond gelijkgemaakt. Een flinke brand richt kort daarvoor al ernstige schade aan. Maar als een soort orgaandonor is het huis aan de Middenweg nog levend. Her en der zijn nog stukjes Meer te vinden. Het scorebord leeft voort in de fittingen van een aantal supporters. Ajacied Gerco kan zich nog herinneren hoe hij een deel van De Meer wilde laten voortbestaan. “Ik klom tijdens de laatste wedstrijd op de schouders van een vriend om wat lampjes uit het bord te draaien in vak O. Ik werd eraf getrokken door een steward. Ik ben vak O uitgelopen, vak P opgerend, kreeg daar een zetje van iemand en pakte alsnog mijn lampjes. Tot woede van de stewards die vanachter het hek en prikkeldraad stonden te roepen dat het niet mocht.” Een van de lampjes komt naast de tv van Gerco terecht. “Meestal zaten we in het stadion, maar als we eens een wedstrijd op tv keken, knipperde ik even met het scorebordlampje als Ajax scoorde. Kinderachtig natuurlijk, maar wel leuk.”

soccerfanshop.nl

Boven het parkeerdek van de Arena hangen de originele letters ‘ajax’, met een ouderwetse leren bal op de ‘j’, die vanaf de Middenweg zo goed zichtbaar waren. Replica’s hangen aan de muur bij het jeugdcomplex De Toekomst. Die waren gemaakt omdat de letters tussen 1996 en 2008 spoorloos waren. Ze bleken in de garage te liggen van de supporters Jordi en Alex, die ze naar eigen zeggen in een vuilcontainer hadden gevonden.
de-meer
Wél origineel op de Toekomst zijn de glas-in-loodramen uit de kantine van De Meer. De ramen werden bij de opening van het stadion, op 9 december 1934, door het Comité Huldeblijk Ajax geschonken aan Ajax-lid en architect van De Meer, Jordanus Roodenburgh. Lange tijd zaten de supporters van Longa ’30 in Lichtenvoorde op stoeltjes van de Reynolds-tribune. Tot ze ook daar in 2013 niet meer voldeden. Een dug-out staat naast het verstrooiveld van crematorium Westgaarde in Amsterdam. En de lampen uit de lichtmasten hangen aan het plafond van Café Restaurant Amsterdam aan het Watertorenplein. Wie de scorebordlampjes van Gerco te min vindt, kan daar tijdens het diner de ogen bijna dichtknijpen en zich tussen de wimpers door nog even in De Meer wanen. Alleen jammer van de vriendelijke bediening en de schone toiletten.

Staantribune #7 is te koop in de webshop, ook zonder verzendkosten met het nieuwe nummer 8 dat aanstaande vrijdag verschijnt!
mockup_cover_nr07