Voordat hij naar PSV ging en zijn grootste sportieve successen beleefde, speelde René van der Gijp twee seizoenen bij de Belgische eersteklasser Sporting Lokeren. Hij scoorde er geregeld fraaie doelpunten. Een persoonlijkheid met een enorm sterk schot en iemand die niet verlegen zat om een grap, zo herinneren de Belgen hem, maar ook iemand die in zijn eigen cocon leefde. Kortom, het aparte kantje dat Van der Gijp nu nog heeft, zat er toen al aan. In Staantribune #9 staat een terugblik op de Lokerense jaren van ‘Gijp’. Een voorproefje:

De geruchten waren René van der Gijp voorgegaan toen hij zich voor het eerst aanmeldde op de Daknamstraat 91: hij zou “een beetje speciaal” zijn, iemand met wie er bij zijn vorige club “wel eens problemen” waren opgedoken.

Robert Waseige, de trainer van Lokeren en latere bondscoach van België, was door clubmanager Aloïs Derycker op de hoogte gebracht van Van der Gijps speel- en levensstijl. “Want ik kende hem niet”, bekent Waseige. “Dus ik zag in het begin alleen de mens en niet de voetballer, omdat je toch eerst in de gaten aan het houden bent hoe hij zich gedraagt. Je verwacht problemen en je stelt je daar wat op in.”

Van der Gijp betrok een bungalow in de Baronsdreef in Heirbrug, een wijk vlakbij het stadion van Lokeren, waar Fiel Laureys (91), zestig jaar bestuurslid en clubman met hart en ziel, een fruithandel had. “De fruitboer” noemde Van der Gijp hem. “Hij kwam soms bij ons om eten en zijn ouders stonden elke week in Lokeren”, herinnert Laureys zich. “Ze waren verschrikkelijk beschermend. Dat is naderhand verminderd omdat ze zagen dat het hier goed was.”

De neef van Willy Peeters, nu nog altijd ploegafgevaardigde, woonde ernaast. “René was een lieve man, maar hij had voortdurend iets nodig”, glimlacht Peeters, “en dan kwam hij bij mijn neef aan de deur kloppen. ‘Heb je soms dit? Kan je mij daaraan helpen? Kan jij dit doen, want daar ken ik niet veel van?’”

Hij nam het leven niet te zwaar op. “Hij heeft hier twee of drie auto’s gehad, waaronder een rode sportwagen, en hij reed dan door Lokeren met de arm in het open raam”, lacht Peeters.

Van der Gijps toenmalige vrouw Jacqueline flaneerde er door de straten met hun parmantig op zijn poten staande Duitse dog Zico. “Iedereen keek daar natuurlijk naar, een Nederlandse schone deerne met zo’n hond in dìe volkse wijk”, zegt Rik Van Cauter, destijds een van de jongere spelers in de kern van Lokeren.

Lees het hele verhaal over de Lokerense jaren van ‘Gijp’ in de nieuwe Staantribune! Nummer 9 is te bestellen via de webshop of te koop bij een van de duizend verkooppunten in Nederland en België. In de webshop vind je ook diverse Staantribunepakketten voor slechts €24,95 (inclusief verzendkosten). Of word gewoon lid van Staantribune en ontvang elke editie automatisch op de mat, nu met ‘Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian’ als gratis welkomstgeschenk!