De laatste dagen van december blikken we terug op de afgelopen twaalf maanden. 2017 was het laatste jaar van Harga, de oude thuishaven van voormalig profclub SVV. Staantribune bracht vóór de sloop nog een laatste bezoek aan het nostalgische terrein in Schiedam.

In de verte doemen de lichtmasten van Harga op. Het sportpark van SVV, waar sinds 1991 geen profvoetbal meer wordt gespeeld, ligt er vervallen bij. De staantribunes die aan drie zijden van het speelveld staan, zijn overwoekerd met onkruid en na een nadere inspectie blijken de tribunes ook niet erg veilig meer. Het verweerde beton ligt op een aantal plekken gewoon los, maar dat is natuurlijk niet de reden waarom ik hier ben gekomen.Vlak naast het sportpark is bouwverkeer druk in de weer. Er worden huizen gebouwd en binnenkort moet ook Harga er aan geloven. Een voorbijganger schiet mij aan. “Ook nog even aan het genieten, nu het nog kan?” Het is schrijnend dat het laatste stukje van het profverleden van SVV, dat op dit moment uitkomt in de derde klasse zondag, er binnenkort niet meer is.Supporter Koos Rost kan zijn teleurstelling niet verbergen. “Erg jammer, dit was een van de weinige herinneringen aan SVV die nog in volle glorie te zien was. Nou ja, in volle glorie. Harga lag er enigszins vervallen bij, maar dat had ook zijn charme. Het mos en de struiken die tussen de staantribune door groeien, ik vond het geweldig. Ik kwam al sinds mijn jeugd op Harga. De herinneringen gaan dus ver terug”, zegt de tachtigplusser en archivaris van SVV.

“Ik heb thuis twee stoeltjes van de hoofdtribune die ik gelukkig op tijd wist te bemachtigen”, zegt een andere supporter, Bob Vellinga, die als supporter meer dan tweehonderd clubs – van de eredivisie tot en met de vierde klasse zondag – van SVV bezocht. “Ze wilden ook meteen beginnen met de houten banken, maar die moeren zaten zo vast dat ze die niet los kregen. Toen ze het probeerden met een brander ontstond zelfs een brandje, dus daar zijn ze snel mee gestopt, haha.”Arbeidersclub
“Je had vroeger twee stromingen in Schiedam“, aldus Rost. “Hermes DVS was de club voor de hoger opgeleide mensen, terwijl SVV de club was voor de arbeiders. Veel mensen die in de haven werkten, kwamen bij ons. Voor de periode op Harga speelde de club op De Gorzen. Op de foto’s (zoals in Staantribune nummer 15, red.) zie je vaak de scheepswerf op de achtergrond.”

Het scheelde niet veel of SVV had al eerder moeten stoppen als profclub. In 1988 besloot Mercedes-dealer John van Dijk geld in de club te pompen. “Een jaar later promoveerden we,” lacht Rost. “We zaten na de promotie alleen wel met een probleem: Harga was niet geschikt voor risicowedstrijden in de eredivisie. We moesten uitwijken naar De Kuip, maar dat was geen succes. SVV kreeg dat stadion niet vol.”

Fusie
Voor veel mensen is het vertrek naar De Kuip een van de redenen dat het bergafwaarts ging met de club. Er werd wel geprobeerd een nieuw stadion te realiseren in Schiedam, maar dat kwam niet van de grond. De enige uitweg die het bestuur nog zag was een fusie met Dordrecht’90. De club SVV/Dordrecht’90 begon dat jaar in de eredivisie, maar na een jaar ging Dordrecht alleen verder. SVV ging verder als amateurclub.Doodsteek
“Toen ik hoorde dat we verder gingen als fusieclub met Dordrecht’90, hoefde het voor mij allemaal niet meer. De liefde was over”, zegt Vellinga. “Het was natuurlijk al jammer dat we na de promotie in De Kuip moesten voetballen, in dat grote stadion kregen we totaal geen sfeer. De fusie was voor mij echt de doodsteek. Ik heb een jaar lang geen enkele wedstrijd bezocht. Toen SVV na dat jaar verder ging als amateurclub, ben ik weer eens gaan kijken. Daar kreeg ik weer het gevoel dat ik naar ‘mijn’ SVV aan het kijken was.”

SVV fuseerde in 1997 met SMC tot SVVSMC. Vellinga: “Hoogtepunt was de promotie naar de hoofdklasse in 2000. Ik was toen zo blij, dat ik tijdens het seizoen in de hoofdklasse alle uitwedstrijden op de fiets heb bezocht. Ging ik fietsend naar Hoorn, Almere en Alkmaar, geweldig.”

Ik besluit, zoals de supporters van SVV vroeger deden, vanaf de staantribunes een blik te werpen op het veld. Het heeft de afgelopen dagen onafgebroken geregend en dat is goed te zien op Harga. Grote waterplassen liggen voor de tribunes, waardoor ik er overheen moet springen om op de tribunes te geraken. Ik word opgeschrikt door een raar geluid, en na enige tijd van verwarring zie ik dat m’n broek van boven tot onder gescheurd is. Een leuke terugreis ligt in het verschiet. Lees meer over SVV in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Bekijk hier een voorproefje van Staantribune #15 in elf seconden:

Nummer 15 staat voor een groot deel in het teken van de clubs die sinds de opheffing van de Tweede Divisie in 1971 zijn verdwenen uit het betaald voetbal: SVV, FC Wageningen, Veendam, RBC, HFC Haarlem, FC Amsterdam, VC Vlissingen, SC Amersfoort, AGOVV en Vlaardingen. 

Onderwerpen onder meer:
De Derby: Ajax – FC Amsterdam
Ruud Gullit: Trots van Haarlem
– De onvermijdelijke dood van Belfast Celtic
– Eerbetoon aan ‘lost grounds’ van meesterfotograaf Stuart Roy Clarke
– Jan Poortvliet bij VC Vlissingen
Hoe Third Lanark uit het Schotse voetbal verdween
Is er nog leven na RBC?
– De voetbalcultuur van Georgië: Het fort van Kvareli
– Het Europese avontuur van HFC Haarlem
– De stille dood van Skonto Riga
– FC Vlaardingen: Verleid onder valse voorwendselen
FC Wageningen leeft als nooit tevoren
– Jan van Halst over zijn tijd bij FC Wageningen
– SC Veendam: Koude wind en warme familiebanden
The rise and fall van SVV

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

• Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Het boek Van Middlesbrough naar Millwall van Joris van de Wier (ter waarde van €19,95, ook verkrijgbaar in de webshop).
óf
een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (t.w.v. € 14,95, ook verkrijgbaar in de webshop). Ook verkrijgbaar in een speciale Volendam-versie.
óf:
Een exemplaar van het boek Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.