In Leganés, een stad ten zuiden van Madrid, loopt iemand met een opblaasbare komkommer onder zijn arm. Iets verderop nog een. En daar weer eentje. Er zijn ook kinderen geschminkt als komkommer. Bij CD Leganés kijkt niemand ervan op. Hier zijn ze namelijk trots op de waterige groente die de fetisj is van menig diëtiste. De bijnaam van de club luidt zelfs Los Pepineros, oftewel de komkommertelers. Dit seizoen debuteert Leganés op het hoogste niveau.

Niet alleen rondom het stadion en op de tribunes zijn komkommers zichtbaar. Ook in de kleedkamer van Sevilla zijn ze te vinden: Leganés geeft iedere tegenstander een mandje met de lokale specialiteit. Leganés staat in Spanje namelijk bekend als het walhalla voor de komkommerliefhebber. Zeker in vroegere jaren was het een belangrijke bron van inkomsten.Vandaag de dag is Leganés vooral een forensenstadje van Madrid, maar bij de club zijn ze hun roots niet vergeten. Vandaar de bijnaam en het geschenk voor de tegenstander.

Wonder
Eerst even wat achtergrondinformatie over Leganés. Dat de club in de Primera División speelt, mag een klein wonder heten. Zij werd al in 1928 opgericht, maar kon eigenlijk nooit veel potten breken. Los Pepineros hingen doorgaans maar wat rond in de lagere divisies. In 1993 promoveerde Leganés voor het eerst naar het tweede niveau van Spanje. Promotie naar de Primera División zat er nooit in tot dat moment, maar de Argentijnse muziekproducer Daniel Grinbank zag wel degelijk potentie. Hij nam de club in 2003 over en beloofde de supporters gouden bergen. Bijna alle Spaanse spelers werden daarop ontslagen. Grinbank kocht vijftien Argentijnen, waaronder José Chamot van AC Milan, en trok José Pékerman aan als technisch directeur. Het spelen van Champions League moest binnen vijf jaar worden gerealiseerd.

De fanatieke fans waren het totaal oneens met deze aanpak en besloten de wedstrijden te boycotten. Er was namelijk een diep wantrouwen tegen de Argentijn. De supporters bleken snel gelijk te krijgen. In januari 2004 had Grinbank het alweer gezien en verliet de club. Hij liet Leganés achter met schulden en heel veel overbetaalde Argentijnen. Trainer Carlos Aimar vertrok twee weken later en het nieuwe bestuur vroeg of Pékerman zijn functie wilde overnemen. Laatstgenoemde stemde in, maar hij kreeg geen toestemming van de Spaanse bond. Pékerman, die talloze prijzen had gewonnen met Argentijnse jeugdelftallen, had volgens de bond te weinig ervaring. Maar het zou allemaal goedkomen, dankzij een wondertrainer…

Lees de hele reportage in Leganés in de nieuwe Staantribune! Nummer 9 is te bestellen via de webshop of te koop bij een van de duizend verkooppunten in Nederland en België.

In de webshop vind je ook diverse Staantribunepakketten voor slechts €24,95 (inclusief verzendkosten). Of word gewoon lid van Staantribune en ontvang elke editie automatisch op de mat, nu met ‘Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian’ als gratis welkomstgeschenk!