Afgelopen zaterdag was de Merseyside derby. Niet Liverpool v Everton, maar de kleine derby: Southport v Tranmere Rovers. Ooit speelden beide clubs in de Football League, de Engelse profcompetitie, nadat ze in 1921 werden gekozen om deel te nemen. Voor Southport was het avontuur in 1978 over na 57 jaar waarin het slechts vier seizoenen niet in de kelderdivisie speelde. De Sandgrounders werden vervangen door Wigan Athletic, dat veel meer succes zou behalen. Tranmere Rovers deed het iets beter. De club uit Birkenhead ging regelmatig op en neer tussen de derde en vierde divisie. In de jaren negentig kwam het zelfs negen seizoenen uit in wat nu de Championship heet. Maar in 2015 degradeerde ook Tranmere Rovers uit het profvoetbal.

De degradatie van Tranmere Rovers betekende wel dat afgelopen seizoen de derby voor het eerst sinds 1977 weer op het programma stond. In de National League, het vijfde niveau in Engeland, werd het vorig jaar 2-2 in Southport en 1-0 voor Tranmere Rovers in eigen huis. Zaterdag stond de wedstrijd weer op het programma. Tranmere Rovers had de eerste vijf wedstrijden gewonnen en was koploper. Southport bungelde traditioneel ergens onderaan. Het zorgde voor een invasie van Rovers. Maar liefst 2.047 supporters reisden af naar het kustplaatsje. Overal in Southport zag je fans van Tranmere. Ze zongen, dronken en genoten op het strand. Zoals gebruikelijk waren de negentig minuten het minste moment van de dag. Tranmere Rovers liet voor het eerst punten liggen, maar voor de fans was het een topdag.

Southport 1 Southport 2 Southport 3 Southport 4 Southport 5 Southport 6 Southport 7 Southport 8 Southport 9 Southport 10 Southport 11 Southport 12 Southport 13 Southport 14 Southport 15 Southport 16 Southport 17 Southport 18 Southport 19 Southport 20 Southport DSC06409