Bournemouth in de Premier League, je zou het bijna gewoon gaan vinden. Russisch geld en een topmanager waren in 2015 de redenen waardoor de club voor het eerst promoveerde naar het hoogste niveau. Bournemouth zal dit jaar waarschijnlijk weer anoniem gaan meedraaien in de Premier League. Hier en daar een puntje tegen een van de topploegen, een flirt met degradatie, maar uiteindelijk zal de club zich wel handhaven. Op het eerste oog is het echt een opvulploeg. Een saai stadion, weinig voetbalbeleving in de stad en een goede, maar weinig charismatische manager. Wat de club bijzonder maakt is de bijnaam. Zij zijn namelijk vernoemd naar fruit.

De meeste Engelse clubs hebben een bijnaam die verwijst naar hun clubkleuren, het dier dat in het logo staat of het beroep van de oprichters. De Reds (Liverpool), de Eagles (Crystal Palace) en de Gunners (Arsenal) bijvoorbeeld. Er zijn weinig clubs die naar fruit zijn vernoemd. Bournemouth staat bekend als de Cherries, oftewel de kersen. Een bijzondere bijnaam. De wedstrijd tegen Everton, de Toffees, wordt daarom wel eens gekscherend de Voedselderby genoemd.

Voor de oorsprong van deze bijnaam moeten we terug naar 1910. Bournemouth ging op Dean Court spelen (waar hun stadion nog altijd staat) en vlakbij waren kersenboomgaarden te vinden. Als je naar Bournemouth ging, zei je als supporter dat je naar de kersen ging en die naam is blijven hangen.

De bijnaam is een zegen voor de Engelse sportjournalisten die niet vies zijn van woordgrappen. Als de club flink verliest heeft de tegenstander een cherry pie gemaakt van Bournemouth. En als de Cherries een geweldige wedstrijd spelen en het laatste doelpunt een wereldgoal is, is dat natuurlijk the cherry on the top. Eigenlijk zou de club de bijzondere bijnaam meer moeten uitmelken.

 
Vroeger zat de kers zelfs in het logo. Helaas besloot de commercieel manager van Bournemouth in 1971 het huidige logo van de koppende voetballer in te voeren. Het is een tekening van Dicky Dowsett, spits van de club van 1957 tot 1962. Niet bepaald de grootste legende die de club ooit heeft gehad, maar de commercieel manager vond dat Dowsett in het logo moest want die speler stond voor progressie. De naam van die commercieel manager in die tijd? Dicky Dowsett.

Bournemouth – City bij Ziggo!
Onze partner Ziggo Sport zendt AFC Bournemouth – Manchester City morgen vanaf 13.20 uur live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.