Voor de Italiëspecial, te koop bij zo’n duizend verkooppunten, bezocht redacteur Joris van de Wier Benevento, de Italiaanse stad van de heksen. Een voorproefje:

Het hele heksenverhaal begon met een walnotenboom die aan de oevers stond van de rivier Sabato, aan de rand van de stad. Mensen die toevallig onder de boom in slaap vielen, waren verlamd als ze wakker werden. Ook gaf de boom een giftige damp af waardoor mensen bezeten raakten. Niet vreemd, want de walnotenboom was eeuwenlang een plek waar heksen vanuit heel Italië elkaar ontmoetten. Daar werd de lokale bisschop Barbatus niet vrolijk van en in de zevende eeuw liet hij de boom omkappen. Veel zin had dat niet, want de boom verscheen iedere zaterdagavond opnieuw. Als dat gebeurde, kwamen overal heksen vandaan om bij de boom te dansen, vloeken uit te spreken en perverse orgies met geiten en katten te organiseren. Als ze daar klaar mee waren, vlogen ze weer weg en verdween de boom weer.

De bevolking van Benevento was doodsbang voor de heksen. Eeuwenlang lag er voor iedere voordeur in de stad een hoopje zout en stond er een bezem. Op die manier konden de Beneventianen zich beschermen tegen het kwaad. Volgens een legende moesten de heksen namelijk iedere zoutkorrel en elk twijgje in de bezem tellen voordat zij naar binnen konden. Vaak was het dan al zondagochtend en op die dag hadden de toverkollen geen macht meer. Lukte het de heks wel om binnen te komen, dan had je veel pech. Vooral als er een baby in huis was. Heksen waren namelijk dol op kleine kinderen. Bij de walnotenboom werd dan een vuur gemaakt waar de baby’s in werden gegooid. De verhalen klinken wat onwaarschijnlijk, maar zijn tussen de vijftiende en zeventiende eeuw bevestigd. Vrouwen gaven, na zware martelingen, toe dat zij heks waren en bij de walnotenboom in Benevento aan tovenarij hadden gedaan.

Lees het hele artikel over Benevento in Staantribune #17.

Voor deze editie, die geheel in het teken staat van voetballand Italië, trokken we een paar dagen op met Marten de Roon in Bergamo, die vertelt over de wederzijdse liefde tussen hem en Atalanta. Ook verhalen Michel Kreek en Leonard van Utrecht over hun tijd bij Padova en Jan Peters over zijn periode bij Genoa en Atalanta.

Verder bezochten we de Derby della Lanterna tussen Genoa en Sampdoria en maakten we reportages in Napels, Foggia en Milaan. Willem Haak schreef een fraai portret over Andrea Pirlo en een persoonlijk verhaal over zijn liefde voor Internazionale. Daarnaast gingen we op bezoek supporters van Hellas Verona en Castel di Sangro.

Uiteraard mogen de vaste rubrieken, zoals Het Shirt (Juventus 1983-1984), Pot 6 (over San Marino), Het Portret (Gianluigi Buffon), Top 5 (Corruptieschandalen in Italië), Voetbal & Muziek (AS Roma) en de columns van Frank Heinen en Johan Voskamp niet ontbreken.

Emilio Sansolini zorgde voor schitterende illustraties in deze editie, waaronder de cover van Pirlo.