Heb jij net als Staantribune-volger Harold Broedelet een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

Al bijna veertig jaar lang speelt Telstar een onopvallende rol in de eerste divisie. Maar vanaf dit seizoen is dat anders. De Witte Leeuwen uit Velsen-Zuid staan op een keurige vierde plaats in de Jupiler League. De nieuwe trainer Mike Snoei laat het elftal aantrekkelijk en aanvallend voetbal spelen. Een periodetitel ligt in het vooruitzicht.Het Rabobank IJmond Stadion is een van de weinige stadions in Nederland met een imposante ligging. Komend vanaf het Noordzeekanaal zie je de lichtmasten al schitteren. Dat het een avondwedstrijd is, maakt het nog specialer. Voordat ik de gang naar Sportpark Schoonenberg maak, pak ik eerst nog een frietje mee bij Bastiaans Friture. Volgens insiders staat deze snackbar vooral bekend om zijn berehap, maar ik ga voor de frites waterfiets. De verkoopster kijkt me glazig aan bij het horen van die naam, maar begrijpt me beter als ik een patat speciaal met twee frikandellen bestel.Intussen komen een aantal Telstar-supporters binnen. “De Eagles versloegen vorig seizoen in de eredivisie toch mooi Feyenoord”, klinkt het met enig ontzag. Toch blijkt dat Telstar weer leeft onder de fans.

Aangekomen bij het stadion zit het goed vol. De marketingafdeling van de Velsense club weet wat klantenbinding is. Zoals bij veel oude stadions zijn ook hier de staantribunes achter de doelen leeg, behalve aan de zuidzijde. Daar is voor de fans van de bezoekende club een korte staantribune gebouwd. Niet bevorderlijk voor de sfeer, zo’n geamputeerde tribune, maar de fanatieke Telstar-aanhang in de noordoostelijke hoek van het stadion maakt dat ruimschoots goed.Gelukkig is het old skool scorebord gebleven. Er is weliswaar een elektronische variant aanwezig, maar toen deze tijdens Telstar – Fortuna Sittard haperde, hebben de beroemde mandjes het werk overgenomen. Zes mandjes voor de tegenpartij omhoog hijsen (en ‘0’ voor de thuisploeg) was het moderne scorebord blijkbaar te machtig.Vanavond levert het bijhouden van de score geen problemen op. De Eagles spelen ver van het eigen doel af, maar laten defensief zoveel steken vallen dat Telstar er telkens makkelijk doorheen snijdt. Na een klein half uur staan de Witte Leeuwen met 2-0 voor. Als de Deventenaren na de rust uit een ander vaatje tappen, wordt het even moeilijk. Maar Telstar blijft overeind en krijgt in de counter kans na kans. Een derde treffer blijft uit, waarna Sam Hendriks er 2-1 van maakt voor Go Ahead Eagles. De beste kansen blijven echter voor de Velsense ploeg. Nadat de verlossende 3-1 valt, kent het optimisme geen grenzen. “We gaan Europa in!”