Heb jij net als Staantribune-volger Rico de Jong een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

Van twee voetbalvrienden kreeg ik een maand terug het ideale verjaardagscadeau: een tripje naar een buitenlandse voetbalwedstrijd. De wedstrijdschema’s in de omringende landen werden afgespeurd en ons oog viel op SV Zulte Waregem – RSC Anderlecht. Vanwege het bezoek van de Belgische grootmacht golden er restricties omtrent de kaartverkoop. Een mailtje naar de club leverde echter het gewenste resultaat op: er zouden drie tickets voor ons klaar liggen bij de administratie, goede service!

Nadat de reis naar het zuidelijke deel van Vlaanderen was afgelegd en de tickets inderdaad keurig voor ons klaar lagen, hadden we nog tijd genoeg om de omgeving van het stadion te verkennen. Navraag leerde ons dat de Zulte Waregem-supporters voor de wedstrijd een biertje drinken op een vrij ongewone plek: een binnenzwembad. Nadat we ons door een gang met chloorwalmen hadden begeven, kwamen we inderdaad op een mooi terras uit waar de Zulte Waregem-supporters zich tegoed deden aan de nodige pintjes. In België weten ze wel hoe je speciaalbier moet brouwen, en zo stonden wij geruime tijd voor de wedstrijd te genieten van een trappistenbier in de aanwezige najaarszon. Je zou bijna vergeten dat er nog zoiets als een wedstrijd op het punt stond van beginnen.

Ouderwetse loketten buiten het stadion.

Het Regenboogstadion in Waregem is momenteel aan renovatie onderhevig. Het stadion kent twee volledig gerenoveerde tribunes en twee ouderwetse tribunes, wat een typisch Belgische mix van oud en nieuw oplevert. De gerenoveerde korte zijden zijn echter een mooi voorbeeld van hoe een renovatie de sfeer wel degelijk kan behouden. De tribunes zijn namelijk steil en kort op het veld geplaatst. Tevens was dit onze eerste keer dat we op een safe standing tribune plaats namen, een relatief nieuw concept met railseats, waardoor de sfeer van een staantribune en de veiligheid van een zittribune gecombineerd worden. Wat ons betreft een zeer geslaagd concept, dat zeker toekomst heeft.

We hadden tickets voor de zogenoemde sfeertribune gekocht. Waar de aanhang van enkele clubs niet zit te wachten op pottenkijkers op de fanatieke tribune, werden wij in Waregem goed ontvangen en was de sfeer zeer gemoedelijk. Hier geen jeugd met zonnebrillen die iedereen gevaarlijk aankijkt, maar een mix van jong en oud die puur en alleen kwam om hun ploeg te steunen. Die steun kon Zulte Waregem ook zeker gebruiken, de ploeg had namelijk al zes competitiewedstrijden op rij verloren en dan kwam ook nog eens het grote Anderlecht op bezoek. Anderlecht kent echter ook een vormdip, waardoor het wel eens een interessante wedstrijd kon worden. Als protest tegen het bestuur bleven de Anderlecht-fans het eerste kwartier buiten het stadion. Dit kwam de sfeer zeker niet ten goede, al was het wel een mooi gezicht om in de 16e minuut het uitvak binnen een minuut vol te zien stromen. Met twee fanatiek zingende supportersgroepen ontspon zich een mooi sfeertje in het Regenboogstadion.

De Anderlecht fans hadden hun plek gevonden in de zestiende minuut.

Op het veld werd het krachtsverschil snel duidelijk. Anderlecht was de bovenliggende partij en nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt. Ex-PSV’er Zakaria Bakkali haalde zich de woede van het thuispubliek op de hals door meermaals op zoek te gaan naar een strafschop. Natuurlijk is het dan uitgerekend dezelfde Bakkali die twee minuten voor rust de verdiende 0-1 op het scorebord zet. Na rust streed Zulte Waregem voor wat het waard was, maar Anderlecht wist zich er onderuit te voetballen en de score zelfs te verdubbelen. Toen de Zulte Waregem-fans zich bij een nederlaag neergelegd leken te hebben, dook daar wederom een oud bekende op. De inmiddels 37-jarige Thomas Buffel deed in blessuretijd iets terug voor de thuisploeg: 1-2.

Het publiek ging er nog eens vol achter staan, en Essevee kreeg nog een corner. De corner resulteerde in een vrije kopkans voor de centrale verdediger van Waregem, die hem helaas in het zijnet kopte. De wedstrijd was direct afgelopen en Zulte Waregem leed alweer zijn zevende competitienederlaag op rij. Toch waren de fans na afloop blij met het vertoonde spel en de geleverde strijd. Nagenietend van de Vlaamse gemoedelijkheid in Waregem en de leuke wedstrijd in de najaarszon, keerden wij tevreden huiswaarts.

Heb jij net als Staantribune-volger Rico de Jong een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.