Heb jij net als Staantribune-volger Milan Weber een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

Vraag 12 A: welke culturele ervaring wil je delen of zou je iemand aanraden die ook gaat studeren in de stad waar je hebt gewoond? Deze vraag krijg ik voorgeschoteld ter evaluatie van mijn studie in Engeland. Als je voor drie maanden in Manchester hebt gewoond zou je op deze vraag een antwoord verwachten als het bezoek aan ‘the Printworks’ of het feit dat je een keertje op Albert Square bent gaan kijken. Als je het over voetbal hebt dan heb je toch zeker wel een keertje bij United of City gekeken? Jazeker, maar welke culturele ervaring was het mooist in Manchester en omstreken? De rondleiding op Anfield Road waar de rondleider vanuit de hoogte neerbuigend deed over dat kleine blauwe stadionnetje in de verte? Het feit dat je ver weggestopt op de derde ring tussen de selfie makende Amerikanen zat op Old Trafford, die tijdens de rust al naar huis gingen? Nee. De mooiste culturele ervaring die ik zou willen delen op die vragenlijst was zonder meer Stockport County tegen Darlington FC vanuit het uitvak.

Ik raakte snel bevriend met iemand op de universiteit die uit het gebied van Darlington kwam en hij stelde voor om in het weekend dat komen ging het uitvak te bezoeken van Stockport County. Stockport, net iets buiten Manchester gelegen, heeft een beetje een treurig aanblik op een regenachtige zaterdagmiddag. Precies zoals het hoort te zijn. Hier geen hordes toeristen die richting het stadion snellen, maar ‘locals’ die hun club aan komen moedigen. Op internetfora werd er door Darlington-fans een pub uitgekozen waar voor en na de wedstrijd verzameld zou worden. De naam: ‘Ye Old Vic’. Een pub met openhaard. Het vuur werd brandende gehouden door een man die in mijn ogen al lang met pensioen was, maar toch nog vrolijk de biertjes stond te tappen. We arriveerden rond een uur in de pub, de wedstrijd begon om drie uur, net zoals de andere wedstrijden in de Conference National League North. Geleidelijk aan kwamen de uitsupporters binnen die in iets meer dan twee uur 183 km hebben afgelegd. Gelukkig sprong de (waarschijnlijk even oude) vrouw van de kroegbaas bij en bleef de bierkraan open tot net voor de wedstrijd. De eerste supporters vervolgden hun weg naar Edgeley Park rond half drie en wij besloten om ons in deze rij te voegen. Ver was het niet naar het stadion, maar door de regen stapte iedereen toch flink door. Juist door dit weer kreeg je extra zin in een hopelijk harde wedstrijd.

De uitsupporters hadden een eigen ingang waar je ‘a tenner’ (tien pond) betaalde en je weg kon vervolgen naar het uitvak. Een steenkoude, natte zaterdagmiddag tegen het einde van januari waarin je bent beland tussen voetbalsupporters die ongeveer vierenhalf uur in de auto zitten om hun club te zien spelen. Wat was dit een geweldige ervaring en voor geen goud had ik op dat moment bij Manchester United of Manchester City willen zitten. De wedstrijd begon en het draaide er al erg snel op uit dat Darlington een lastige middag zou krijgen, Stockport nam het initiatief en kwam al snel op 1-0. Het schelden op de scheidsrechter begon vanaf het uitvak en als grap informeerde een van de supporters wat je in het Nederlands tegen de arbitrage zegt als je het niet met hem eens bent. De minuten daarna hoorde ik de grapjas met een typisch noordelijk accent ‘hondenlul’ roepen naar de scheids. Niet netjes, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand er ook maar iets van begreep. Veel reden om te schelden op de scheids was er overigens niet, want al snel hierna wist Darlington door een goedkope vrije trap op gelijke hoogte te komen. De keeper ging bepaald niet vrijuit, maar het harde juichen in het vak waar ik stond was er niet minder om. Al snel leerde ik wat wetenswaardigheden over Darlington. Zo reageerden de supporters om mij heen erg boos toen de omroeper een wissel aan de kant van ‘Darlington 1883’ aankondigde. De noodgedwongen naamswijziging van FC naar 1883 was nog niet geaccepteerd en gelukkig voor de supporters is de naam inmiddels weer hersteld naar Darlington FC. Tweemaal daarna kwam Stockport nog op voorsprong, maar uiteindelijk wist Darlington in de 86ste minuut alsnog de 3-3 erin te koppen. Dit was geen gewoon juichen meer, het was een explosie. Heerlijk om mee te maken hoe mensen om je heen zo gek kunnen worden om die bevrijdende gelijkmaker. Stockport wist in de 90ste minuut nog de onderkant van de lat te raken, maar het bleef bij een gelijkspel.

Na de wedstrijd besloten we toch nog maar even naar ‘Ye Old Vic’ te gaan, voordat we weer terug zouden gaan naar Manchester. In de tussentijd was het al donker geworden en waren de straten nat van de regen. De pub stroomde langzaam leeg en zo kwam deze voetbalmiddag ten einde. In de tijd die zou volgen heb ik United, City en Everton bezocht als grote clubs. In de National North competitie ben ik naar FC United of Manchester en Salford City FC geweest. Het was mooi om bij de wedstrijd Manchester City – As Monaco te zijn voor de Champions League, maar mijn mooiste culturele ervaring vond toch echt plaats op die bewuste 21 januari. Stockport County tegen Darlington FC op een regenachtige zaterdagmiddag. Een late gelijkmaker. Fantastisch.

Heb jij net als Staantribune-redacteur Milan Weber een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

foto’s: Joris van de Wier