Heb jij, net als Staantribune-volger Sape Bloemhof, een groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Mijn groundhopmaatje Pip en ik kregen enige tijd geleden een niet te weigeren aanbod van Vliegende Keeper. We wilden graag naar Devon en vroegen ons af hoe we daar het beste konden komen en welke biertenten aanraders zijn. Vliegende Keeper antwoordde dat er twee kaarten beschikbaar waren gekomen voor de Devon derby tussen Exeter City en Plymouth Argyle en dat wij konden meerijden met zijn gezelschap. Zou ik een te nuchtere Fries zijn als ik zou zeggen dat het zo had moeten zijn?

We kwamen natuurlijk voor de oude, maar nog steeds intact zijnde grand stand en de big bank, de grootste overgebleven staantribune in het Engelse profvoetbal. Een andere aanleiding voor het bezoek was That Final Day. In deze NOS-documentaire van Tom Egbers en Kees Jongkind is te zien hoe Exeter City in 2003 degradeerde uit de Football League. Een van de hoofdpersonen hierin, supporter Dave Bennett, kwamen we toevallig tegen. Hij had nog steeds hetzelfde stoeltje als in de documentaire.

Als voetballiefhebber kijk ik graag naar wedstrijden. Maar zodra ik in het buitenland ben, let ik ook op de randzaken, zoals het voedsel. In welk stadion ik ook ben, ik wil altijd iets proeven. Bij Exeter was er de pasty, een plastic broodje gevouwen in een soort van ‘k’. Weinig smaak, maar in te nemen.

Op de staantribune, waar wij stonden, heerste een nogal grimmig sfeertje. Liedjes als Murderer, murderer! en It should have been you werden er gezongen. Vooral bij uittrappen van Luke McCormick, de keeper van Plymouth. McCormick bracht namelijk zeven jaar in de gevangenis door wegens het rijden onder invloed waarmee hij de kinderen Arron en Ben Peak om het leven had gebracht. De doelman werd na zeven jaar vrijgelaten, kreeg zijn contract en basisplaats terug bij Plymouth en werd zelfs aanvoerder.

In de slotminuut scoorde Ollie Watkins de winnende treffer op St. James’ Park, wat leidde tot uitzinnige taferelen. Supporters stormden de tribune af om onderaan het vak feest te vieren en met elkaar te hossen. Een oudere man verloor zijn emoties en zijn telefoon. Het deerde hem niet, hij ging vrolijk mee met de menigte. En natuurlijk om het McCormick nog even in te wrijven.

St. James’ Park en Exeter City hebben alles wat je als liefhebber van Engels voetbal moet hebben gezien. Zelfs de pasty moet je proeven. Eenmaal buiten volgde ik de route die Tom Egbers ook nam in de documentaire. Vanaf het stadion liep ik langs het spoor naar het station. Vanaf die plek kon ik nog een laatste keer de mooie grand stand zien.


Sape Bloemhof
Staantribune-volger

Heb jij ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.