Zaterdagochtend 29 oktober, we reizen af naar Birmingham voor de stadsderby tussen Birmingham City en Aston Villa. De Second City Derby zal voor de eerste keer in vijf jaar in St. Andrew’s, het stadion van Birmingham City, worden gespeeld. Dit keer in het Championship, het tweede niveau. Na een paar awaydays is het mijn eerste bezoek aan de thuishaven van The Blues.

Omdat de wedstrijd op zondag om 12.00 uur begint, vertrekken we een dag eerder, zodat we ook op zaterdag een wedstrijd kunnen meepikken. Onderweg naar onze eindbestemming houden we een tussenstop in Cambridge, waar League Two-club Cambridge United in het Abbey Stadium Portsmouth ontvangt.

De oude floodlights van het stadion zien we al in de verte. Wanneer we dichterbij komen, verschijnt tussen de huizen een gezellig oud stadion dat plaats biedt aan achtduizend toeschouwers. Snel de tickets ophalen en richting onze plaatsen op de main stand, waar we pal aan het veld zitten en het gras letterlijk ruiken. De wedstrijd is een strijd tussen de nummers 22 en 5, maar op het veld is van het verschil op de ranglijst weinig te merken. Pompey neemt de drie punten uiteindelijk mee naar huis (0-1).

De dag erna zijn we vroeg op voor de hoofdmoot van het weekend. Na het ontbijt lopen we richting het stadion, dat op enige honderden meters van ons hotel ligt. Wanneer we de straat richting St. Andrew’s omhoog lopen, komt de geur van hamburgers en braadworsten ons tegemoet en verschijnen de eerste blauw-witte sjaals en shirts. Na even te hebben rondgekeken in de clubshop, zakken we af naar een van de pubs in de buurt van het stadion.

Veertig minuten voor de wedstrijd keren we terug naar het stadion, waar de schrik ons even om het hart slaat. De barcodes op twee van de tickets worden geweigerd! Het is al half twaalf en we dreigen het hoogtepunt van het weekend te moeten missen. Maar na vijftien lange minuten wachten komt er goed nieuws: de tickets worden herprint en uiteindelijk komen we toch binnen.

We nemen plaats op The Kop naast het uitvak, waar al flink over en weer wordt gezongen en gegesticuleerd. St. Andrew’s ontploft voor de eerste keer als de supporters van de thuisploeg denken dat Donaldson een bal over de lijn kopt, maar het doelpunt wordt – terecht – niet toegekend. Enkele minuten later komt Aston Villa via een kopbal op voorsprong en tot de rust blijft de stand 0-1. In de tweede helft trilt het stadion op zijn grondvesten, als Davis met een laag gekruist schot de gelijkmaker scoort. Op dit soort momenten besef je pas wat de omvang van een derby als deze is. De wedstrijd eindigt in 1-1. Felbevochten duels, dubieuze beslissingen, twee goals, niet te missen kansen en vooral veel spanning en een geweldige sfeer. Deze wedstrijd had het allemaal. St. Andrew’s, I’ll be back!

St. Andrew’s:2016-10-30-11-08-372016-10-30-11-53-20-hdr 2016-10-30-11-53-15

Abbey Stadium: 2016-10-29-16-58-202016-10-29-15-07-15Arno Deheegher