Heb jij, net als Staantribune-volger Roy Kemmers, een groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Aan de rand van het parkeerterrein worden we ontvangen door twee verkeersregelaars op de stoep die vol enthousiasme melden dat Liverpool achterstaat tegen de Wolves. Tussenstand: 2-1, en het is bijna afgelopen! Wij weten het al, want onze pitstop tussen de tramhalte Newton Heath & Moston en stadion Broadhurst Park was pub The Railway geweest, een verlengde huiskamer waar de flatscreens als enige een leeftijd van onder de veertig jaar hadden.

Lopend door de miezerregen langs St. Mary’s Road richting de ground passeren we rode bakstenen middenklassehuisjes met kleine erkers en een verdwaalde trampoline in de voortuin. Een jonge moeder met doorgelopen make-up rond de ogen en een hoofd vol krulspelden dirigeert haar kroost naar de auto. Het weer is even Engels als de buurt. Of het enthousiasme van de suppoosten komt door het lijden van The Reds uit de buurstad of dat het wordt gezien als een voorteken dat er een ‘David-Goliath’-verrassing in de lucht hangt, is niet duidelijk. Sommige dingen kun je beter niet zeker weten.FC United of ManchesterFC United of Manchester
Welkom in de familie
Voor de lokale FC, United of Manchester (FCUM), staat die middag namelijk de derby op het programma tegen Salford City, dat in de top van de Northern League staat, terwijl FCUM halverwege is geklasseerd. Ondanks het natte januariweer ontvangt FCUM vandaag haar grootste bezoekersaantal sinds 2006: 4.158, terwijl het doorgaans rond de 2.500 blijft steken. Supporters van Salford, dat voor de helft eigendom is van de vijf oud-Manchester United-spelers Paul Scholes, Ryan Giggs, Nicky Butt en de gebroeders Neville, zitten tussen de thuissupporters aan de lange zijde en staan achter het doel aan de kant waar geen tribune staat.

De staantribune achter de goal aan de kant van St. Mary’s Road is de bron van gezang en sfeer tijdens de wedstrijd. En vóór de wedstrijd is onder die tribune de ontmoetingsplaats – en bar – voor het thuispubliek geopend. Ingelijste shirts, vergeelde foto’s en krantenkoppen: de jonge leeftijd van FCUM wordt er verlengd met die van ManU ‘van voor Glazer’. Op een plakkaat met een mission statement wordt iedereen welkom geheten in de FCUM-familie, die ondertussen samengepakt en bierdrinkend in gezang is uitgebarsten.

Aanraakbaar
Tijdens de warming-up schiet wisselspeler Richie Allen van Salford City de bal een keer over het goal, midden in het gezicht van een van zijn eigen uitsupporters, onbeschermd door een ballennet. Het slachtoffer komt met de schrik vrij, waarna Allen hem opzoekt voor een knuffel en wat vriendelijke woorden. En na de wedstrijd staan de spelers in de kantine bovenin de lange zijde van de tribune op hun slippertjes en in trainingspak in de rij voor de bar. De vrijwilliger die de bierpomp bedient, maakt grapjes over gratis drank voor zichzelf, en pareert verzoeken om op te schieten met de oproep jezelf vooral aan te melden als vrijwilliger. Het tekent de bereikbaarheid van spelers in de Northern League (zesde niveau), waarin FC United of Manchester actief is.

FC United of ManchesterFC United of Manchester
En dat is ook juist de reden dat de club is opgericht in 2006, uit onvrede over de overname van de grote broer Manchester United door de Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer. Spelers verdienden al te veel om nog bereikbaar te zijn en nu werd de club een investering van een zakenman die winst zou willen maken. En die winst kan alleen uit de zakken van supporters komen, zo redeneerden de FCUM-mensen van het eerste uur in de documentaire over het ontstaan van de club.

Punk Football
En daarmee is FCUM, samen met AFC Wimbledon, waarschijnlijk het meest uitgesproken voorbeeld van wat Jim Keoghan in zijn boek omschreef als Punk Football, een beweging die ageert tegen de vercommercialisering van het voetbal en speculatie met het eigendom van clubs. FCUM is in haar statuten gewapend tegen die gevaren: iedereen kan aandeelhouder worden, maar iedereen kan slechts één aandeel kopen, zodat de macht gelijk wordt verdeeld.

Ticketprijzen moeten betaalbaar zijn, de lokale gemeenschap wordt betrokken bij de club en er worden inclusieve waarden uitgedragen. Zo valt op de vaste spandoeken te lezen: ‘FC United Against Racism’, ‘More Women at Football’, en als variant op het in de punk-subcultuur bekende ‘gegen nazis’ zien we ‘FC Fans Gegen Glazer’, tegen de eigenaar van ManU. Op andere noemenswaardige spandoeken lezen we ‘Makin’ friends not Millionaires’, ‘Punk Football’ en ‘Supporters Not Customers’.

FC United of ManchesterFC United of Manchester
Een verfrissend alternatief
Tijdens de wedstrijd krijgen de verhoudingen in het klassement hun beslag in het veldspel. Het is voor de thuisploeg vechten tegen de bierkaai. Waar Salford creativiteit en verzorgd voetbal laat zien, is voor FCUM kick and rush de modus operandi. Zelfs als op de rand van het strafschopgebied iemand vogelvrij aankomt, wordt de bal nog zo diep mogelijk gespeeld in het overvolle doelgebied. Voor rust worden al zes ballen het stadion ‘uitverdedigd’. Het doet pijn aan onze Nederlandse ogen. Resultaat is uiteindelijk een 0-3 overwinning voor de bezoekers, van wie vooral doelpuntenmaker James Poole opviel voordat hij geblesseerd uitviel. Onthoud die naam, die ziet u misschien nog wel eens terug op het derde niveau.

In een (voetbal)wereld waarin het meeste geld leidend is, vormen FCUM en vergelijkbare clubs een verfrissend alternatief. De cynici zullen opmerken dat deze voetballers, als ze de kans kregen, ook voor het grote Premier League-geld zouden gaan, daarmee de idealen en FCUM achter zich latend. Het gaat er echter niet om of FCUM en vergelijkbare clubs de rest van het voetbal veranderen, maar dat ze laten zien dat het anders kan. Dat non-profitwaarden als medemenselijkheid, toegankelijkheid en democratisch bestuur voor winst kunnen staan. En dat doet het. Want zeg nou zelf, welke andere clubsupporter kan herhalen wat op de boomstam voor Broadhurst Park staat gegraveerd? This is our club, belongs to you and me.
FC United of ManchesterFC United of Manchester

Heb jij, net als Staantribune-volger Roy Kemmers, een groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.