De Groundhop: Norwich City

Afgelopen weekend kroonde Norwich City FC zich tot kampioen van de Engelse Championship. Staantribune-redacteur Stijn Slaats was afgelopen november, op Remembrance Day, samen met zijn goede vriend Rolf bij Norwich tegen Millwall. De Canaries ontsnapten in de slotseconden en legden daarmee de basis voor hun vlucht naar de Premier League.

Bol.com

Diep in de nacht staan we in Dover. De krijtrotsen, hoe wit ook, zijn bijna onzichtbaar. We koersen op ons gemak naar Norwich, waar we meteen de souvenirshop in duiken. We lopen de City Walk en komen in de binnenstad langs een pandjeswinkel. Mijn maat heeft een neus voor mooie verzamelobjecten en gaat naar binnen. Na een paar minuten heeft hij prijs. Uit een doos vist hij een beduimeld album op. Er zit een reeks Football Cigarette Cards in. Het kost slechts een paar pond, maar het is wel een prachtig stukje Engelse voetbalgeschiedenis – een hardcore Panini-plakker zou hiervan gaan kwijlen.

Carrow Road

Als we een uur voor de wedstrijd bij Carrow Road aankomen, zie ik een oude bekende. Vanuit een witte bestelbus sjouwt een wat oudere figuur met kratten vol programmaboekjes. Ik vraag hem of hij toevallig vorig jaar niet voor Portman Road bij Ipswich Town stond. Hij lacht en zegt: “Laat het ze hier niet horen.” Hij geeft me een high five en ik laat die niet hangen en beantwoord hem.

Aan de andere kant van het stadion staan leden van het Royal British Legion poppy-speldjes te verkopen. Ik prik er zelf ook een op mijn jas. Daarna haasten we ons naar binnen. Iedereen moet op tijd op zijn stoeltje zitten. Er worden namelijk twee minuten stilte gehouden én de Last Post wordt live op trompet gespeeld. Er kraakt nog geen programmaboekje tijdens deze silence. In de rust paraderen de veteranen onder applaus langs de tribunes.

Onze plaatsen bevinden zich pal achter het doel waarin Tim Krul staat. We zien hem in de tweede helft vloeken als hij een bal pardoes in de voeten van de tegenstander gooit. Binnen een paar seconden moet de Oranje-international dan ook vissen. Millwall leidt met 3-2 met nog zeven officiële minuten op de klok. Norwich heeft al een strafschop gemist en zag een doelpunt afgekeurd worden. Toch slepen de Canaries met twee doelpunten in blessuretijd een 4-3 overwinning uit het vuur. De fans gaan helemaal uit hun dak. Wát een ontknoping, wát een krankzinnige slotfase. Door de zege staat Norwich City nu alleen aan kop in het Championship.