Het doel van onze reis van vandaag is Sportpark Goed Genoeg, al sinds 1962 de thuisbasis van AFC. Waar Ajax de zweem van ordinairiteit niet helemaal van zich af kan schudden, is de Amsterdamsche Football Club een echte herenclub.

Wie zegt dat het sportpark van AFC mooi gelegen is, liegt dat-ie barst. Het speelterrein ligt pal aan de Zuidas en wordt omsingeld door zielloze kantoorgebouwen. Wanneer we station Amsterdam-Zuid verlaten, worden we meteen overspoeld door een gevoel van depressiviteit. Het volledig uitgestorven treinstation en de eveneens uitgestorven straten geven een deprimerende aanblik.

De wijk waarin het sportpark ligt, heeft haar invloed op de club niet gemist. Op de parkeerplaats blinken er dure Audi’s, BMW’s en Mercedessen. En waar bij de meeste clubs het lokale wokrestaurant of aannemersbedrijf de reclameborden langs het veld bezet, wordt het hoofdveld van Goed Genoeg opgesierd door reclame van makelaarskantoren, consultanten en investment banks.
IMG_3032
De uitstraling van de chique club wordt versterkt door de aanwezigen. Het gehalte ‘dure-polo-in-broek’ is hoog en het clubhuis is voor een groot deel afgezet zodat bobo’s, sponsors en bestuursleden zonder de hinderlijke aanwezigheid van het gepeupel aan hun sherry of cognac kunnen nippen. Dat AFC niet om bestuursleden verlegen zit, blijkt ook uit de grote hoeveelheid oudere heren in chique clubjasjes.

De tegenstander van AFC doet hier echter niet voor onder. Hoewel de polootjes voornamelijk over de broek hangen, zal niemand de Koninklijke HFC ervan betichten een volksclub te zijn. De club is de oudste nog actieve voetbalclub van Nederland en vierde reeds haar 25-jarige jubileum toen AFC nog moest worden opgericht, al wordt er her en der getwijfeld aan de oprichtingsdatum.

De vraag die we stellen bij elk bezoek aan een amateurclub is: wie kennen we nog? Bij AFC zijn dat Geoffrey Galatá (oud-speler van Telstar en FC Oss), Melvin Grootfaam (oud-Telstar) en Randel Shakison (oud-Fortuna Sittard). Van Galatá wordt tijdens de wedstrijd afscheid genomen. De 32-jarige verdediger stopt met voetbal. Zonder al te veel plichtplegingen en een gemeend “Hartelijk bedankt, fijne vent” wordt de clubicoon uitgewuifd. Bij Koninklijke HFC valt het aantal bekenden tegen. Slechts Jeffrey Sam-Sin doet ergens een belletje rinkelen. De middenvelder speelde ooit voor HFC Haarlem, voordat deze club in 2010 failliet ging. Sam-Sin komt deze middag echter niet in actie.
IMG_3040
De twee clubs nemen het vandaag (8 mei) tegen elkaar op voor een spannend slot van de Topklasse Zondag. Hoewel FC Lienden al kampioen is, is de strijd om een felbegeerde plek in de Tweede Divisie nog in volle gang. Voor promotie naar deze nieuwe divisie moet er een plek in de top zeven worden behaald. Tussen plaats drie (VVSB) en acht (HSC ’21) zit echter slechts drie punten verschil. AFC (nummer vijf) en HFC (zes) hebben allebei dus belang bij een overwinning.

De spelers komen onder het vrolijke geluid van draaiorgelmuziek het veld op. Wat gelijk opvalt, zijn de prachtige tenues van AFC. Mooi rood, met zwarte lijnen die naar elkaar toelopen. Geen shirtreclame, wel mooie kraagjes, zo zien we het graag. Wederom wordt de reputatie van traditieclub bevestigd, ditmaal in meer positieve zin.
IMG_3034
In de eerste helft houdt AFC zich vooral bezig met doelloos balbezit en al voor rust staat het 0-3 voor HFC. De zittende jongens voor ons zijn er klaar mee. “Kom, we gaan voetballen, jongens.”

Tijdens de rust wordt ons duidelijk dat, hoewel AFC een nette club is, deze nog wel uit Amsterdam komt. André Hazes schalt door de speakers om de toeschouwers nog enigszins tevreden te houden.

Ook na rust blinkt AFC uit in oeverloos heen-en-weergetik. Het tij begint voor de Amsterdammers pas te keren na het inbrengen van spits Pepijn Kluin, die na enig onderzoek voor FC Groningen, FC Zwolle en SC Veendam blijkt te hebben gespeeld. Terwijl hij zijn eerste grote kans mist, weet Kluin een kwartier voor tijd de eer van de Amsterdammers te redden door er 1-3 van te maken. Nog geen vijf minuten later maakt hij er zelfs 2-3 van. Maar de comeback wordt te laat ingezet en verliest AFC verliest dan ook haar laatste thuiswedstrijd.

Desondanks valt er voor zowel de Haarlemmers als de Amsterdammers wat te vieren. Beide clubs hebben zich door het resultaat geplaatst voor de Tweede Divisie. Hoewel AFC zakt naar de zesde plaats, blijft er een afstand van twee punten met de nummers zeven en acht, die het op de laatste speeldag tegen elkaar opnemen. Zowel AFC als de Koninklijke HFC mogen we volgend seizoen dus begroeten in de nieuwe divisie.

Thomas Roode & Jelmer Klein

Heb je ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.