Heb jij, net als Staantribune-volger Jurre Nomen, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Tot mijn verbazing is iedereen op tijd als we op een koude zaterdagmorgen verzamelen om weer eens naar een potje Duits voetbal te gaan kijken. Zodra we de grens passeren stoppen we voor een alcoholische versnapering, die je in Duitsland gewoon langs de snelweg kunt halen. Na een kleine twee uur rijden arriveren we in het architectonisch niet hoogstaande Duisburg. De stad staat vooral bekend om de fabrieken en industrieterreinen, dus voor een citytrip moet je er niet zijn. Waar wij wel voor komen: de Schauinsland-Reisen-Arena, die net als veel andere stadions helaas de naam draagt van een sponsor. De supporters noemen het nog gewoon bij de oude naam: de MSV-Arena.

Bij het stadion halen we onze tickets op bij een oud, krakkemikkig loket. Na grondig gefouilleerd te zijn, beklimmen we de steile heuvel van het stadion om bij onze plaatsen te komen. Onderweg komen we een verkoper tegen met een grote ton bier op zijn rug. Hij schenkt ons de zo gewilde Duitse biertjes in.

We hebben plaatsen tussen de fanatieke aanhang van MSV Duisburg. Ondanks de slechte resultaten van de afgelopen seizoenen blijven zij komen, maar in de rest van het stadion – met een capaciteit van 31.500 – is de belangstelling flink afgenomen. Op de honderd aanwezige uitsupporters na zitten er vrijwel geen toeschouwers. De ruim 13.000 aanwezige fans hebben dan ook alle ruimte om een mooi plekje in het zonnetje te bemachtigen.

De wedstrijd tegen Ingolstadt, op het tweede niveau, wordt in een hoog tempo gespeeld. Na elf minuten spelen wijst de scheidsrechter naar de stip en mag de tegenstander aanleggen voor een strafschop. De harde kern van Duisburg voelt zich geroepen om de nemer af te leiden en dat werkt, want de keeper tikt de bal uit de hoek.

In de counter maakt Duisburg meteen de 1-0. Vijf minuten later maakt de thuisclub ook de 2-0, maar de scheidsrechter keurt de goal af. Het spel wordt snel hervat, Ingolstadt countert en ziet dat de keeper van Duisburg niet oplet. De doelman heeft niet in de gaten dat het om een afgekeurde goal gaat en staat met zijn rug naar het veld water te drinken, waardoor Ingolstadt op gelijke hoogte komt. Nog voor rust pakken de bezoekers rood en een penalty voor Duisburg doet Ingolstadt uiteindelijk de das om.

Na de wedstrijd gaan we voor een echte Duitse specialiteit: currywurst mit pommes, wat wordt weggespoeld met een koud biertje, waarna we huiswaarts keren. Al met al een zeer geslaagde groundhop.

Heb jij, net als Staantribune-volger Jurre Nomen, een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.