Zondag 7 augustus was de dag dat de Russische Premier League van start ging. Dit kwam op onze rondreis door Rusland, Kazachstan en Oekraïne goed uit, want die dag zouden we in Moskou bivakkeren. Het WK 2018 zal in Rusland plaatsvinden, waardoor er veel oude stadions plat moeten en er veel nieuwe stadions uit de grond gestampt gaan worden. Zo krijgt het afgelopen seizoen gedegradeerde Dynamo Moskou een nieuw stadion en spelen ze nu buiten de ring van Moskou hun wedstrijden in de Khimki Arena. Dat was dus geen optie. CSKA daarentegen zou op deze dag de openingswedstrijd van het nieuwe stadion, met de originele naam CSKA Moskou Stadion, spelen en dat zou met veel spektakel geopend gaan worden. Echter, 5 dagen voor de wedstrijd werd de fixture CSKA Moskou – Orenborg omgedraaid omdat het stadion, wat al sinds 2007 in aanbouw is, nog niet speelklaar was. Een rouwmoment.

2016-08-07 17.27.28
Er bleven nog twee wedstrijden over: Torpedo Moskou dat z’n wedstrijden afwerkt in het schitterende Edoeard Streltsovstadion en Lokomotiv Moskou. Toen we op de dag voor de wedstrijd vernamen van een taxichauffeur dat Torpedo uit dat stadion gezet was door de gemeente Moskou, was de keuze makkelijk en snel gemaakt: Lokomotiv Moskou – Tom Tomsk. Het bleek een goede zet te zijn.

2016-08-07 17.25.23
Voor de wedstrijd liepen we door park VDNCh. In dit park met gigantisch veel Sovjetgebouwen en standbeelden was het opvallend druk. Het bleek Nationale Spoorwegdag te zijn in Rusland, waardoor de plaatselijke NS, Rio in dit geval, een hardloopwedstrijd organiseerde. Lokomotiv, zoals de naam al doet vermoeden, heeft ook een sterke band met de spoorwegen. Tijdens het Sovjettijdperk was de club namelijk eigendom van de Russische Spoorwegen. We hoopten dus dat er ‘s avonds bij de wedstrijd hiervan ook wat terug te zien was. En dit bleek ook het geval.

2016-08-07 18.12.42
Toen we bij het stadion aankwamen, was het eerste dat opviel het enorme machtsvertoon van de Russische politie. Met zeker honderd man stonden ze voor de ingang van het stadion wacht te houden, terwijl het stadion nog niet eens geopend was. Een grote kans op rellen was er niet want tegenstander Tom Tomsk ligt op ruim 3600 kilometer van Moskou (Amsterdam ligt met 2500 kilometer dichterbij), in het verre Siberië, en staat te boek als hooliganclub. Uiteindelijk nam Tom Tomsk toch een supporter of vijfentwintig mee, wat ik echt veel vond gezien de afstand.

2016-08-07 20.42.20
Toen we na een tijdje wachten buiten het stadion naar binnen mochten, werden we niet teleurgesteld. Ter ere van de Nationale Spoorweg-dag was er een gigantische ‘Lokomotiv’ geplaatst voor het stadion waar allerlei quizzen en spelletjes gehouden werden. Uiteraard was dit allemaal in het Russisch dus er iets van verstaan deed ik niet, maar aan het gelach van de Russen om me heen te horen was er veel randvermaak. Het duurde voor mij slechts luttele minuten of ik mocht ook gaan lachen. De mascotte van de plaatselijke Lokomotiv kwam namelijk aanlopen en hij zag eruit als een carnavaleske Superman van twaalf jaar. In het voorbijgaan zwaaide hij nog even naar mij en mijn dag kon natuurlijk niet meer stuk.

2016-08-07 18.12.03
Voordat we het stadion ingingen, moest er nog wat gegeten en gedronken worden. Mijn oog viel op een barbecue in de vorm van een, jawel, locomotief. Deze kans kon ik uiteraard niet aan me voorbij laten gaan en voor ik het wist had ik een lekker stukje vlees van de BBQ-trein in m’n handen. Het lauwe bier dat ik hierbij geserveerd kreeg, kon zelfs dit mooie moment niet verpesten.

2016-08-07 18.13.40
Het stadion van Lokomotiv, met de even originele naam Lokomotivstadion, is geopend in 1923. Hier is echter, na de restauratie in 2001, niets meer van terug te zien. Het zou zo door kunnen gaan voor een nieuw stadion uit dat jaar. Het heeft een capaciteit van 28.800 en in 2008 speelde het Nederlands elftal hier nog een oefeninterland tegen Rusland (1-1, doelpunt van Van Persie). Deze 28.800 stoeltjes zijn er overigens veel te veel voor Lokomotiv, dat het stadion nooit uitverkoopt. Op deze met zon overgoten zondag, tijdens de openingsronde van het seizoen en op Nationale Spoorweg dag kwamen er 8.103 mensen op de wedstrijd af, inclusief mijn vader en ik.

2016-08-07 19.00.14
Doordat er harde Russische muziek door de speakers van het stadion klonk, kon de harde kern van Lokomotiv zich voor de wedstrijd niet laten gelden. Toen de spelers het veld opkwamen, dachten we hiervan verlost te zijn. Niets bleek minder waar want toen de spelers opgesteld stonden op het veld schalmde het ‘Gimn Sovetskogo Sojoeza’, het Russische volkslied, door het stadion. Navraag leerde dat dit goed Russisch gebruik is bij alle wedstrijden in zowel de nationale voetbal- als ijshockeycompetitie. Het patriottisme viert in Rusland nog hoogtij.

2016-08-07 18.59.25
Gelukkig werd er tegelijkertijd flink wat vuurwerk afgestoken met bijbehorende rookontwikkeling. Na het volkslied was het wel genieten op de tribunes. De supporters van Lokomotiv waren de hele wedstrijd lang vol overgave aan het zingen. Veelal waren dit uit Engeland overgenomen liedjes. Een lied dat ons bijzonder opviel, was een Russische versie van ‘wat zullen we drinken (zeven dagen lang’) van Bots. Lokomotiv begon de wedstrijd als zware favoriet en het was meteen duidelijk waarom. Het duwde Tom Tomsk met de rug tegen de muur. Binnen het kwartier moest een verdediger uit Tomsk aan de noodrem trekken met een penalty tot gevolg: 1-0. Na een half uur spelen gebeurde hetzelfde toen Kasaev neergehaald werd in de zestien: 2-0. Ook na rust was er geen vuiltje aan de lucht en speelde Lokomotiv de wedstrijd rustig uit, zo leek het. Op het moment dat Lokomotiv ging wisselen, begon het te regenen en kwam het met bakken uit de hemel. De donkere wolken stonden symbool voor hetgeen Lokomotiv te wachten stond. Het ruwere vechtvoetbal van Tom Tomsk nam de overhand en dit resulteerde binnen drie minuten in de 2-1. Vlak voor tijd maakte Tom Tomsk uit een kluts de 2-2 en de luttele meegereisde supporters uit Tomsk gingen helemaal door het lint, mooi om te zien. Het enige hoogtepunt na de gelijkmaker kwam in de slotminuut toen een ontevreden Lokomotiv-aanhanger het veld bestormde. Saillant detail: dit was een hond.

2016-08-07 20.45.23
De scheidsrechter floot af en de supporters mochten in het hondenweer naar de metro of supporterskroeg rennen. Wij kozen voor het laatste en hadden nog een paar leuke discussies, in af en toe gebrekkig Engels-Russisch, met de enige aanwezige Rus die (een beetje) Engels kon spreken. Uiteraard onder het genot van een biertje.

2016-08-07 20.53.59
Heb je ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.