Iedereen die zich een beetje in het Belgische voetbal verdiept, weet het inmiddels: Royal Antwerp Football Club staat bovenaan in de tweede klasse. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor promotie. De Bosuil zit dit seizoen dan ook regelmatig flink vol. Afgelopen vrijdag konden er A4’tjes worden uitgeprint en opgehangen met daarop de tekst ‘Uitverkocht’.

Antwerp-1
Een vriendelijke Belg had een uur in de rij gestaan voor kaartjes voor ons, Hollanders. De tegenstander die opgerold moest worden was Lierse SK, voor de laatste keer landskampioen in 1997, maar tegenwoordig ergens in de middenmoot bivakkerend.

Over Antwerp FC zullen de meningen niet erg verdeeld zijn. Dit is een mooie club. Alleen de supporters van Beerschot zullen daar misschien anders over denken. Het is er verpauperd, sfeervol en de supporters houden extreem veel van de club. Ook in de mindere jaren zaten er vijfduizend supporters op de tribunes.

Antwerp-6
De meeste diehards staan of zitten op Tribune 2, de meest romantische tribune van het vaste land. De houten bankjes, het rottende beton, de ruikende wc’s, het krakkemikkige dak. Als romanticus moet je eens op deze tribune geweest zijn. De supporters die er zitten kunnen ook nog eens flink kabaal maken. Nederlands- en Engelstalige liederen wisselen elkaar af. Door het Antwerpse accent versta je er meestal niet veel van, maar een voetbalsupporter weet over het algemeen wel een soort zanglijn te vinden. Dat de inhoud vaak niet klopt, maakt niet uit.

De straten rondom De Bosuil kleurden al vroeg rood. Twee uur voor de wedstrijd was de clubkleur nadrukkelijk aanwezig, net als de geur van bier. Belgen houden ervan en het was dus al vroeg druk bij de cafés. Volwassen mannen zagen er gespannen uit. Al meer dan tien jaar klooit Antwerp maar wat aan in de Tweede Klasse en nu begint het allemaal toch te kriebelen. Wedstrijden tegen Anderlecht, Standard Luik en Club Brugge liggen in het verschiet. Dan gaat de hartslag toch iets omhoog. Stress dus bij de supporters. Dat verklaarde misschien dat de frietverkoper het niet extreem druk had. De kans dat de fans geen hap door de keel kregen, was aanwezig. Of het was de angst voor de met zout onder gesmeten friet.

Antwerp-2 Antwerp-3
Op het veld heerste er ook stress. De wedstrijd, die voorafgegaan werd door een respectvolle minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel, was verschrikkelijk om te zien. Menig tacticus zal hoofdpijn hebben gekregen bij het kijken naar deze match. Er ging werkelijk helemaal niets goed. Het dieptepunt was een pegel van een speler van Lierse, die vanaf vijfentwintig aanlegde voor een krachtig schot. Krachtig was zijn schot zeker, want het eindigde tegen de ramen van de foeilelijke lounges achter een van de doelen. En dan ook echt tegen de ramen op de tweede ring, twintig meter naast het doel. Je zou er bijna waardering voor krijgen, zo slecht.

Ook de supporters op Tribune 2 hadden het moeilijk. Het lukten ze niet om hun ploeg over het dooie punt heen te helpen, terwijl de spelers dat nu juist nodig hadden. Twee minuten voor tijd ging het mis. Een speler van Lierse legde aan vanaf twintig meter. De verwachting was dat ook dit schot ver naast zou eindigen, maar de bal ging juist tussen de palen. Het schot was uiteraard houdbaar voor de keeper met de tropische, Congolese naam Kudimbana, maar die dook er als een echte vakman overheen. Een klassieke poedel, 0-1. Die klap kwam Antwerp niet meer te boven.

Antwerp-5
Was het een kloteavond? Welnee. Een volle Bosuil is een attractie op zich. Kijkend naar Tribune 2 kan je heerlijk wegdromen. De bierkranen stonden non-stop aan en met honderd man op een rij het trainingsveld onder pissen, geeft een fijn saamhorigheidsgevoel. Belgen zijn mooie mensen om naar te kijken en te analyseren en als een wedstrijd verschrikkelijk slecht is, ga je er op een gegeven moment ook de humor van inzien.
Antwerp-7
Hoe nu verder? Antwerp strijdt met Eupen, White Star en Tubeke om de titel. Drie punten staan ze voor. Er is dus eigenlijk helemaal niets aan de hand. Zaterdag 30 april weten we er kampioen is geworden.

Antwerp-8
Heb je ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.