In de Ekstraklassa, de hoogste divisie van Polen, speelden altijd twee clubs uit de hoofdstad: Legia en Polonia. In 2013 werd het kleine Polonia ondanks een zesde plaats, wegens financiële problemen uit de hoogste divisie gehaald. Staantribune-volger André Benthem pikte een jaar voor de verplichte terugzetting een thuiswedstrijd van het relatief kleine Polonia mee. Toentertijd nog actief in de eredivisie van Polen. Heb je ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.

Een type Robert Lewandowski verwachten we hier niet te zien, maar dat maakt de wedstrijd voor ons niet minder bijzonder. De opponent van Polonia is nog minder aansprekend. Alleen de echte liefhebbers zullen wel eens van Jagiellonie Bialastok hebben gehoord. Maar eigenlijk interesseren de supporters van beide clubs me net zo veel als het voetbal zelf bij zo’n wedstrijd.

Leger van honden en stokken
Het stadion van Polonia is niet zo groot, dus het duurt even voordat we de lichtmasten boven de hoge flats zien uitkomen. We worden verwelkomd door een grote groep in het zwarte geklede policja. Het lijkt wel een klein leger, dat wordt vergezeld door zes ruiters te paard en acht honden. We vinden de verkoopbalies en zien achter ons rond de honderdvijftig rood-gele supporters van Jagiellonie aankomen. Ze worden gedwongen in een groep te blijven en worden grondig gefouilleerd voordat ze naar hun eigen tribune mogen.

Polonia1
Met handen en voeten maken we de vrouw achter de kassa duidelijk dat we kaartjes willen. “Dertig zloty”, zeg ze, om precies te zijn: € 7,50. Dat soort prijzen vind je in Nederland nergens meer. Het is een verouderd stadion, waar zevenduizend mensen in kunnen. Op deze wedstrijd zijn vijfduizend toeschouwers afgekomen. Het stadion bestaat uit een hoofdtribune, een tribune aan de lange zijde en een kleine staantribune voor tweehonderd man. Om het veld ligt een oude sintelbaan, die nodig aan vervanging toe is. Het gehele elftal loopt warm onder begeleiding van een looptrainer. Het lijkt meer een warming-up voor een bokswedstrijd.

Polonia 3

Supporters
Vijf minuten voor het begin van het duel snellen de Polonia-supporters zich naar hun plaatsen. Er galmt klassieke muziek door de speakers, een demonische operacompositie van Carl Orff, genaamd Carmina Burana. Als het eerste fluitsignaal klinkt, neemt de tribune tegenover ons de decibellen voor hun rekening. Zo’n duizend supporters zingen en springen, ongekend in zo’n klein stadion. Niet een of twee vakken, maar een complete tribune die kabaal maakt. Stilte kennen ze niet in het Polonii stadion. Continu is er gezang heen en weer tussen de tribunes. Vijfduizend mensen die niet anders doen dan zingen en klappen, zo hoort het.

Kamikazepiloten
De wedstrijd zelf is niet van het type voetbal dat in Nederland wordt geprefereerd. Het middenveld slaan beide partijen zonder moeite over. Het tempo ligt hoog en er wordt gestreden voor elke meter. De verdedigers zijn net Japanse kamikazepiloten, ze gooien heel hun lichaam voor ieder schot. Jagellonie komt door een goed uitgespeelde counter op voorsprong. Een kwartier voor tijd maakt Polonia de gelijkmaker uit een vrije trap. De thuisploeg had meer verdiend, maar uiteindelijk eindigt de wedstrijd in een teleurstellende 1-1.

Een schitterende middag in Warschau. Aan het fanatisme van de Poolse supporterslegers kunnen veel clubs een voorbeeld nemen. Althans, binnen het stadion. Daarbuiten laten ze zich helaas regelmatig van hun mindere kant zien.

Polonia4

André Benthem